Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Într-un maraton al interviurilor (trei într-o singură zi), doamna Laura Codruța Kovesi a mărturisit, printre altele, că nu a acceptat È™efia DNA ca să fie urâtă sau iubită ci ca să îÈ™i facă treaba bine. A fost întrebată, apoi, prin ce îÈ™i măsoară performanța profesională atunci când se arată atât de sigură că drumul pe care merge e bun. Primul indicator pe care l-a numit răspunzând la această întrebare a fost „žîncrederea populației”, reflectată prin sondaje.
Mi se pare că acest răspuns reprezintă o eroare, care pune sub semnul întrebării credibilitatea doamnei Kovesi. El poate constitui un excelent punct de plecare pentru o analiză punctuală asupra atenției pe care DNA o acordă impactului social, ca să nu spun teatralității acțiunilor sale.
Trebuie să recunoaÈ™tem de la început că doamna Kovesi a ales să profite conjunctural, dintr-un soi de cochetărie îndeobÈ™te reprimată, de bonusul de imagine al preferințelor publice din acest moment. „žEste poporul de acord, în proporție de 75%, cu acțiunile DNA din ultima perioadă? Da! Iată confirmarea că ceea ce se face e bine. Iată imboldul de a se continua pe aceeaÈ™i linie”.
Hmm! Discutabil! Să argumentăm!
Justiția adevărată nu trebuie construită pe criterii plebiscitare. Altfel riscăm să-l protejăm, gregar, etern, pe Baraba, sacrificându-l, la nesfârÈ™it, pe Isus.
Invocarea de către doamna Kovesi, în susținerea agresivității fără precedent a instituției sale, a sondajelor de opinie favorabile, mi se pare o eroare de natură a înstăpâni un precedent periculos.
La revoluție, mai treacă „“ meargă! CeauÈ™escu a fost condamnat È™i executat sumar, cu nesocotirea regulilor È™i procedurilor, tocmai pentru că vuia țara de dorința unei astfel de „žreparații”. AÈ™a-i la revoluție. Pentru scurt timp se abolesc legi È™i instituții, pentru a permite suflului popular să evacueze acumulările de revoltă, să depresurizeze țara.
Acum însă nu este cazul. Poporul încă are răbdare. Doamna Kovesi nu trebuie să se ascundă în spatele unor procente ieÈ™ite din vintre. Din ficați, din fiere, din idiosincrazii.
Să recunoaÈ™tem: când vine vorba de „žsă moară capra vecinului”, românii sunt neîntrecuți în a jubila. Dacă mâine s-ar supune unui referendum măsura naționalizării tuturor averilor de peste 10 milioane de euro, fără niciun fel de verificare sau restricție, sufragiul ar fi dat de românul statistic cu procente mai mari chiar decât a primit propunerea limitării numărului de parlamentari la 300. AÈ™a suntem noi malformați genetic: prezentăm anomalia de a înregistra cu + pentru noi tot ceea ce se întâmplă cu „“ altora. De-aici susținerea masivă în sondaje a incredibilului val de arestări declanÈ™at de DNA. De-aici procentele favorabile cu care se împăunează È™i autovalidează doamna Kovesi.
Dar, pe lângă faptul că, împinsă de oportunism, doamna Kovesi invocă azi, în sprijinul unor demersuri de justiție care ar trebui să fie foarte profesionalizate È™i autarhice, criteriul popularității lor în rândul „žmaselor populare”, dânsa mai păcătuieÈ™te È™i prin inconsecvență: la referendumul din 2012 pentru suspendarea lui Traian Băsescu, procurorii din subordine nu au probat deloc respectul pe care È™efa lor îl declară astăzi procentelor. DeÈ™i peste 70% dintre români au votat lepădarea de Băsescu, batalioanele DNA de justițiabili cu cătuÈ™e la cingătoare s-au năpustit asupra amărâților de la sate să-i verifice la buna-credință cu biblia pe capota dubei.
ÎÈ™i mai aminteÈ™te, cumva, doamna Kovesi, câtă impopularitate È™i-a atras, conform sondajelor vremii, prin acele agresiuni antipopulare declanÈ™ate la ordin politic? Și dacă îÈ™i aminteÈ™te, să ne spună: nu cumva, aplicând acelaÈ™i raționament cu care încearcă să ne îmbrobodească acum, că dacă ai de partea ta simpatia sondajelor înseamnă că faci bine, am putea deduce È™i că atunci, având antipatia sondajelor, a făcut rău? Nu am auzit-o pe doamna Kovesi să recunoască vreodată acea eroare. Pentru că dânsa, în general, nu recunoaÈ™te erori decât la alții.
Dacă Laura Codruța Kovesi îÈ™i măsoară cu adevărat performanțele profesionale prin procentele de popularitate din sondaje, atunci ar trebui să vedem cât de curând chelia lui Traian Băsescu reflectându-se în nichelul cătuÈ™elor aplicate de procurorii DNA. Pentru că, până la urmă, judecata în fața poporului a DNA, proba de bună „“ credință sau rea „“ credință, de dreptate până la capăt sau dreptate de operetă, în asta va consta: în modul în care va fi tratat de instituțiile de forță Traian Băsescu. Orice exonerare de pedeapsă a fostului preÈ™edinte, prin orice scuză sau orice tertip, va compromite total realizările de până acum ale acestor instituții pe frontul luptei anticorupție, va prăbuÈ™i încrederea populației în ele. Dimpotrivă, prinderea lui Traian Băsescu în malaxorul sistemului guantanamic pe care însuÈ™i, din spirit dictatorial, l-a construit, centrifugarea din el, spre văzul opiniei publice, a tuturor mizeriilor care l-au compus È™i-l compun, ar declanÈ™a extazul național.
Fără să-È™i dea seama, doamna Kovesi È™i instituția pe care o conduce se îndreaptă nu spre un triumf garantat ci spre bifurcația „žtotul sau nimic”. Iar macazul, odată ajunse aici, îl va constitui arestarea sau nu a lui Traian Băsescu. Nimic altceva nu va mai conta nici pentru sondaje, nici pentru popor, nici pentru istorie.
Cât despre limbajul de ieri al Laurei Codruța Kovesi pot spune doar atât: pentru mine, enervant. Enervant prin fibra lui lemnoasă, prin răceala de cyborg a supraforței din spate, dată de o alianță ce controlează totul, dar enervant È™i printr-o anume rigoare a propagandei de tip „žinteligence”, bine pregătită de acasă.
Cred că pe Traian Băsescu această ultimă prestație a doamnei Kovesi l-a turbat de-a binelea. Nu voi intra în detalii È™i nuanțe acum dar voi remarca faptul că mi se pare cel mai umilitor afront pe care fostul preÈ™edinte îl primeÈ™te de la un fost apropiat în care, cu doar câteva luni în urmă, îÈ™i punea mari speranțe.

Contele de Saint GermainEditorialeBaraba,Biblia,Ceausescu,cyborg,DNA,increderea populatiei,inteligence,Isus,Laura Kovesi,revolutie,sa moara capra vecinului,sondajeÎntr-un maraton al interviurilor (trei într-o singură zi), doamna Laura Codruța Kovesi a mărturisit, printre altele, că nu a acceptat È™efia DNA ca să fie urâtă sau iubită ci ca să îÈ™i facă treaba bine. A fost întrebată, apoi, prin ce îÈ™i măsoară performanța profesională atunci când se arată...Blog politic si polemic