Scorul acestui articol
[Total: 472 voturi. Media: 4.9]

 

Acest comentariu a fost inspirat de un articol recent al lui Ion Spanu (aici) care începe astfel:

„žÎn mod paradoxal, după ce s-a ales praful de toate cele trei propuneri ale sale de prim-miniștri (Sevil Shhaideh, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose), Liviu Dragnea și-a revenit din pumni mai ceva decît celebrul boxer Rocky Balboa! Exact atunci cînd părea căzut, cu o condamnare definitivă în cîrcă și cu un alt proces ce se apropie de final, cu proteste zilnice împotriva lui, Liviu Dragnea pare mai puternic decît oricînd. N-a avut nici cea mai mică ezitare s-o numească pe vechea sa prietenă Viorica Florica Dăncilă din Teleorman în funcția de prim-ministru, așa cum făcuse nu de mult cu vecina acesteia, Carmen Dan, pe care o pusese deja în fruntea Ministerului de Interne.„

Constatarea domnului Spânu reflectă o realitate care îi intrigă pe mulți: Liviu Dragnea are o abilitate de felină. Face ce face È™i cade mereu în picioare. Să fie o chestie pur fizică? Un centru de greutate a la Hopa „“ Mitică? Sau să fie altceva mult mai subtil, pe bază de scripeți, pârghii È™i lumini indirecte, care dă impresia de supranatural precum magiile lui David Copperfield?

De fapt, ce m-a intrigat la articolul domnului Spânu a fost nu paragraful reprodus mai sus ci explicația pe care domnia sa o dă fenomenului. Iată:

„žAvînd în față datele de mai sus, sîntem tentați să tragem o concluzie stupefiantă chiar și pentru mine. Baza acestei ascensiuni fulminante (a lui Liviu Dragnea „“ n.a.) sînt președintele României, Klaus Johannis, și doi foști premieri: Dacian Cioloș și Victor Ponta!„. Cu concluzia derivativă: „žDacă n-ar fi fost vinovăția celor trei, Liviu Dragnea ar fi fost și azi la pescuit pe Lacul Belina„.

Adică mai ales factori exteriori, nicio contribuție personală decisivă a lui Liviu Dragnea la forța pe care a dobândit-o prin manevrele făcute, la găsirea drumului prin labirint.

Cred că Ion Spânu a făcut de data asta aceeaÈ™i greÈ™eală pe care eu însumi am făcut-o de multe ori înainte în legătură cu Liviu Dragnea, È™i anume să considere că punctele slabe ale omului Liviu Dragnea ar fi trebuit să influențeze neapărat negativ È™i traiectoria politicianului Liviu Dragnea.

Nu este un citit È™i un rafinat precum Adrian Năstase. Corect!

Nu este un orator spumos și subtil precum Crin Antonescu. Asta e!

Nu are darul de a minți convingător precum Victor Ponta. Se întâmplă!

Și are, ca să mă joc puțin cu limba română, È™i alte multe lipsuri. Lipsuri în raport cu un etalon absolut de inteligență, de cultură, de integritate.

Așa-i!

Dar Traian Băsescu o fi fost mai breaz? Și ce carieră politică È™i-a construit!  Ori C.V. Tudor! Ori, mai la vest de noi, la Budapesta, Victor Orban!

Ce vreau să spun este că succesul în politică se obține mai degrabă pe bază de defecte umane È™i nu de virtuți.

După rezultate, Liviu Dragnea pare a fi un excelent navigator în ape tulburi. Departe de a pune accentul pe calitățile sale, el se concentrează pe a exploata defectele celorlalți.

Lucrează foarte mult la contraforți. El nu atacă primul. Preferă să se lase atacat È™i È™tie să organizeze rezistențe, să zădărnicească atacuri. Iar după fiecare astfel de zădărnicire iese mai puternic.  În momentele de maximă încleÈ™tare, tace. Apare la declarații abia după ce a triumfat (vezi cazul Ponta, vezi cazul Grindeanu, vezi cazul Tudose, vezi chiar cazul Dăncilă), apoi, în liniÈ™te, când duÈ™manul îÈ™i linge rănile, îl subminează, îl surpă, îl scoate complet din jocul mare.

Ne place ori nu, corespunde sau ba sistemelor noastre de valori, Liviu Dragnea se dovedeÈ™te, cu toate defectele È™i mediocritățile lui unanim recunoscute, o nucă tare pentru adversari. Iar secretul acestei capacități de rezistență nu stă în erorile adversarilor ci constă în  È™tiința exploatării acestor erori. Și adversarii altora, precum Iliescu, Ponta, Grindeanu, Tudose au făcut erori È™i totuÈ™i, la prima zdruncinătură mai serioasă, toți aceÈ™ti lideri politici au plecat capul È™i s-au predat.

Dragnea rezistă pentru că deține excepționala însuÈ™ire ca, odată cu apropierea de cineva, să-i identifice aceluia slăbiciunile È™i să i le documenteze. Se face frate cu dracu”™ dar nu ratează prilejul ca din frăția asta să obțină È™i ceva probe cu care să-l aibă la mână pe aghiuță, când va fi nevoie.

Eu aÈ™a îmi explic anduranța extraordinară de care dă dovadă liderul PSD în războiul pe care i l-au declarat atâția inamici puternici. A pârlit porcul cu Coldea È™i Kovesi (È™i câte altele o mai fi făcut împreună cu ei) dar n-a plecat cu mâna goală de la aceste ceremonii.

Teoretic, statul paralel l-ar putea umfla de pe stradă pe Liviu Dragnea oricând, aplicând rețete deja verificate pe alții. De ce n-o face? Mai ales că preÈ™edintele ar jubila, strada ar aclama, propaganda ar înălțas imnuri?

N-o face pentru că, la fel ca È™i în cazul lui Traian Băsescu, arestarea È™i anihilarea lui Liviu Dragnea ar putea produce (prin dovezile pe care acesta le ține la sertar) prăbuÈ™irea întregului sistem ocult.

Iar aici nu mai e vorba de greÈ™elile duÈ™manilor politici ci de abilitatea lui Liviu Dragnea de a supraviețui. Îi are la mână pe toți greii din fața lui în aÈ™a măsură încât parcă ar fi inseparabili. Sau acceptă compromisul actual, sau se duc toți la fund, odată cu el.

Simplu È™i nebazat pe calități umane ci, mai degrabă pe slăbiciuni animalice.

Contele de Saint GermainEditorialeCotidianul,defecte de politicieni,Dreagnea supravietuitorul,Ion Spanu,lacul Belina,parlirea porcului cu Coldea si Kovesi,sistem de valori  Acest comentariu a fost inspirat de un articol recent al lui Ion Spanu (aici) care începe astfel: 'žÎn mod paradoxal, după ce s-a ales praful de toate cele trei propuneri ale sale de prim-miniștri (Sevil Shhaideh, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose), Liviu Dragnea și-a revenit din pumni mai ceva decît...Blog politic si polemic