Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

“Nu ştiu dacă fanatismul e bun sau rău, în orice caz el e viu…”

Nicolae Breban – Drumul la zid

 

“”Eu însumi sunt uneori fanatic, vreau să zic că apar astfel în ochii altora, grăbiţi şi egoişti. Să vă dau un exemplu: aţi observat cu toţii ce neplăcute, primitive, animalice de-a dreptul sunt adeseori scenele ce se întâmplă în staţiile de autobuz ultraaglomerate de la noi, lupta brutală ce se duce pentru câte o uşă de autobuz. Se întâmplă însă în aceste cazuri, cu regularitate, un fapt cel puţin ciudat: acelaşi individ, de regulă bărbat, adult, în puterea vârstei, care se bătuse cu furie şi violenţă să urce pe scara maşinii, ajuns sus, în faţa casieriţei, sau pur şi simplu sus, pe ultima treaptă, “uită” de întreaga sa teamă şi furie de adineaori, teamă şi furie care îl făcuseră să împingă şi să înghiontească femei, bătrâni, copii, orb fără alegere (fără să-l oblige nimeni la asta, nici un fel de autoritate!). Uită, deci, deşi jos, la câţiva metri, mulţimea luptă şi se zvârcoleşte în continuare, se îmbrânceşte şi se calcă în picioare, dar el a ajuns şi…s-a oprit. Da, s-a oprit pur şi simplu, deşi maşina e liberă în faţa sa, s-a oprit şi împiedică, cu inconştienţă şi cinism, aş zice, pe cei din spatele lui să câştige loc, chiar şi numai un metru. Omul acesta s-a schimbat într-o clipă, fundamental, necesităţile sale sunt simple, imediate,  odată satisfăcute s-a transformat într-o piedică pentru ceilalţi, nici un miligram de imaginaţie nu traversează spiritul său stupid şi îngâmfat de poziţia nou obţinută, de faptul că a “ajuns”, urechile sale devin surde şi nu mai aude strigătele şi gâfâiturile celor de lângă el.

Uneori, aflându-mă lângă un astfel de individ – aproape toţi sunt la fel – încerc să-l fac să înainteze, îi arăt pe cei de jos, deja autobuzul se pune în mişcare şi e pe jumătate gol, şi să vedeţi atunci cum mă priveşte (el şi ceilalţi care “au ajuns”) cum îmi răspund indignati, cum mă apostrofează şi, deodată, mă văd oglindit în ochii lor ca un fanatic,  numai pentru faptul că eu încă nu m-am transformat ca ei, deşi am ajuns “sus”, numai pentru faptul că le-am adus aminte de obligaţiile lor “abstracte”, sociale. … Şi atunci, uneori, rareori, eu devin fanatic, rămân şi “sus” cu psihologia pe care am avut-o “jos”, in urechile mele continuă să ţipe şi să ceară cei “de jos”, cei care luptă şi speră încă.”

Contele de Saint GermainEditorialeDrumul la zid,fanatic,fanatism,Nicolae Breba“Nu ştiu dacă fanatismul e bun sau rău, în orice caz el e viu...” Nicolae Breban - Drumul la zid   “”Eu însumi sunt uneori fanatic, vreau să zic că apar astfel în ochii altora, grăbiţi şi egoişti. Să vă dau un exemplu: aţi observat cu toţii ce neplăcute, primitive, animalice de-a...Blog politic si polemic