Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Sunt lucruri care depind de voinţa individuală. Vreau să merg la vot, merg. Nu vreau, nu merg.

Sunt lucruri care depind de voinţa colectivă. Degeaba l-am votat eu pe Raţiu, dacă voinţa colectivă l-a preferat pe Iliescu.

Sunt însă şi lucruri, în materie de suveranitate, care nu depind de nimic ce s-ar putea numi naţional. Vrea voinţa mea individuală să-l demită pe Băsescu? Vrea. Vrea şi voinţa colectivă (a poporului meu) acelaşi lucru? Vrea. Câţi râvnesc la astfel de îngemănări de idealuri… Şi totuşi nu-i suficient, deşi ar trebui să fie, pentru că, peste tot acest joc corect de-a democraţia, vine să arbitreze, în favoarea unui jucător care nu e pe teren, un arbitru din alt sport. Din lupte în care se ignoră categoriile de greutate.

M-a incitat la această analiză un comentariu recent al “piticului Prono”. Zice acesta, într-un prim asalt de autoculpabilizare:
“Nu pe Gittenstein ar trebui sa il tragi la raspundere, ca nu noi l-am ales. Noi i-am ales pe Stolojan, Macovei, Severin, Daciana Ponta, EBA, etc, etc, etc. Inainte de a descoperi vinovatul de serviciu, te rog spune-mi daca Gittenstein l-a numit pe cartita Rus sau pe gafeurul Marga. Iar lista poate sa continue. Sau cine a numit CCR, Gittestein sau actualii parlamentari” ?

Oare chiar aşa să fie cu dreptul la autodeterminare? Să fim noi singurii condamnaţi a-şi obţine drepturile doar în schimbul perfecţiunii?

Da, s-au făcut şi nominalizări proaste. Se intâmplă şi la alţii. Da, nu avem politicienii ideali. Niciodată nu-i vom avea. Cine-i are? Şi cu toate astea, CU TOATE ASTEA, participarea la referendum şi claritatea DA-ului rostit cu această ocazie au fost la nivelul şi de calitatea reacţiei unui popor matur, care-şi cunoaşte interesul.

Şi eu i-am criticat aspru pe compatrioţii mei când, majoritar, au votat de atâtea ori prost (după părerea mea). De data asta, însă, au votat majoritar bine, copleşitor de majoritar), ceea ce trece în umbră defectele clasei politice care i-a tutelat, şi ar fi trebuit să scoată la lumină un nivel de conştiinţă civică (poate doar pentru acest caz particular) cu care nu prea eram obişnuiţi. Cu glezna îngreunată de lestul greşelilor celor puşi la index de “pitic” în fraza de mai sus, poporul a decis totuşi bine şi decizia sa, într-un joc onest, trebuia respectată. A lua mortul din dulapul lui Gitenstein şi a-l pune în braţele lui Macovei sau Ponta mi se pare de o generozitate soră cu orbirea. Chiar dacă Macovei a incitat la crimă, chiar dacă Ponta a favorizat-o, cel care a apăsat pe trăgaci a fost al treilea. Şi e cu atât mai vinovat cu cât ciuruitul popor român respectase regulile şi era în ograda lui, nu în pribegie.

Mai zice “piticul Prono”, cu un spirit autocritic manifestat aşa, cam cu privirea în pământ:

“Hai sa facem un inventar la ce ar trebui sa fie reparat la tara asta si sa sustinem niste oameni capabili si integri, dupa aia sa dam vina pe intreaga galaxie. […]Este stupid si patetic sa astepti ca sa-ti faca altii ordine in casa. […]

Retine: adevarata batalie se va da in iarna, la parlamentare”.  

Este naiv şi utopic să propui ca în bătălia de peste două luni de la parlamentare “să susţinem nişte oameni capabili şi integri”. Lasă că, în general, oamenii capabili şi integri nu se prea amestecă  în politică (iar atunci când totuşi o fac nu-i bagă nimeni, statistic vorbind, în seamă). Să zicem că unii s-au implicat şi deja există. Cum îi descoperi? Şi dacă-i descoperi cum îi împingi în faţă, să ajungă pe liste? Pentru că, să nu ne amăgim, pe listele din decembrie vor apărea exact politicienii de azi.

Aşa că, dragă piticule, ce facem? Ne alegem câte un om capabil şi integru, fiecare după gustul şi asemănarea sa, şi îl votăm doar noi (adică ne irosim votul pe himere) sau alegem ceva din oferta de sezon, cea care va desemna, oricum, viitorii parlamentari?

Cât despre “este stupid şi patetic să aştepţi ca să-ţi facă alţii ordine în casă”, aici cred că “piticu” s-a raliat indignării mele (fără să urmărească asta cu tot dinadinsul). Nici măcar nu e vorba de aşteptare. Chiar s-a întâmplat. Au venit să ne facă ordine în ţară Gitenstein si Philip Gordon şi Merkel şi Barroso şi Reddig. Şi au făcut-o aşa de bine încât au scos rahatul de sub preş şi l-au lăsat, ca un far, să ne călăuzească de pe înălţimile Cotrocenilor.

Contele de Saint GermainEditorialeBarroso,CCR,Gitenstein,Iliescu,Macovei,Merkel,Philip Gordon,Ponta,Ratiu,Reddig,vointaSunt lucruri care depind de voinţa individuală. Vreau să merg la vot, merg. Nu vreau, nu merg. Sunt lucruri care depind de voinţa colectivă. Degeaba l-am votat eu pe Raţiu, dacă voinţa colectivă l-a preferat pe Iliescu. Sunt însă şi lucruri, în materie de suveranitate, care nu depind de nimic ce...Blog politic si polemic