Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Sunt lucruri care depind de voința individuală. Vreau să merg la vot, merg. Nu vreau, nu merg.

Sunt lucruri care depind de voința colectivă. Degeaba l-am votat eu pe Rațiu, dacă voința colectivă l-a preferat pe Iliescu.

Sunt însă și lucruri, în materie de suveranitate, care nu depind de nimic ce s-ar putea numi național. Vrea voința mea individuală să-l demită pe Băsescu? Vrea. Vrea și voința colectivă (a poporului meu) același lucru? Vrea. Câți râvnesc la astfel de îngemănări de idealuri”¦ Și totuși nu-i suficient, deși ar trebui să fie, pentru că, peste tot acest joc corect de-a democrația, vine să arbitreze, în favoarea unui jucător care nu e pe teren, un arbitru din alt sport. Din lupte în care se ignoră categoriile de greutate.

M-a incitat la această analiză un comentariu recent al „piticului Prono”. Zice acesta, într-un prim asalt de autoculpabilizare:
„Nu pe Gittenstein ar trebui sa il tragi la raspundere, ca nu noi l-am ales. Noi i-am ales pe Stolojan, Macovei, Severin, Daciana Ponta, EBA, etc, etc, etc. Inainte de a descoperi vinovatul de serviciu, te rog spune-mi daca Gittenstein l-a numit pe cartita Rus sau pe gafeurul Marga. Iar lista poate sa continue. Sau cine a numit CCR, Gittestein sau actualii parlamentari” ?

Oare chiar așa să fie cu dreptul la autodeterminare? Să fim noi singurii condamnați a-și obține drepturile doar în schimbul perfecțiunii?

Da, s-au făcut și nominalizări proaste. Se intâmplă și la alții. Da, nu avem politicienii ideali. Niciodată nu-i vom avea. Cine-i are? Și cu toate astea, CU TOATE ASTEA, participarea la referendum și claritatea DA-ului rostit cu această ocazie au fost la nivelul și de calitatea reacției unui popor matur, care-și cunoaște interesul.

Și eu i-am criticat aspru pe compatrioții mei când, majoritar, au votat de atâtea ori prost (după părerea mea). De data asta, însă, au votat majoritar bine, copleșitor de majoritar), ceea ce trece în umbră defectele clasei politice care i-a tutelat, și ar fi trebuit să scoată la lumină un nivel de conștiință civică (poate doar pentru acest caz particular) cu care nu prea eram obișnuiți. Cu glezna îngreunată de lestul greșelilor celor puși la index de „pitic” în fraza de mai sus, poporul a decis totuși bine și decizia sa, într-un joc onest, trebuia respectată. A lua mortul din dulapul lui Gitenstein și a-l pune în brațele lui Macovei sau Ponta mi se pare de o generozitate soră cu orbirea. Chiar dacă Macovei a incitat la crimă, chiar dacă Ponta a favorizat-o, cel care a apăsat pe trăgaci a fost al treilea. Și e cu atât mai vinovat cu cât ciuruitul popor român respectase regulile și era în ograda lui, nu în pribegie.

Mai zice „piticul Prono”, cu un spirit autocritic manifestat așa, cam cu privirea în pământ:

„Hai sa facem un inventar la ce ar trebui sa fie reparat la tara asta si sa sustinem niste oameni capabili si integri, dupa aia sa dam vina pe intreaga galaxie. [„¦]Este stupid si patetic sa astepti ca sa-ti faca altii ordine in casa. [„¦]

Retine: adevarata batalie se va da in iarna, la parlamentare”.  

Este naiv și utopic să propui ca în bătălia de peste două luni de la parlamentare „să susținem niște oameni capabili și integri”. Lasă că, în general, oamenii capabili și integri nu se prea amestecă  în politică (iar atunci când totuși o fac nu-i bagă nimeni, statistic vorbind, în seamă). Să zicem că unii s-au implicat și deja există. Cum îi descoperi? Și dacă-i descoperi cum îi împingi în față, să ajungă pe liste? Pentru că, să nu ne amăgim, pe listele din decembrie vor apărea exact politicienii de azi.

Așa că, dragă piticule, ce facem? Ne alegem câte un om capabil și integru, fiecare după gustul și asemănarea sa, și îl votăm doar noi (adică ne irosim votul pe himere) sau alegem ceva din oferta de sezon, cea care va desemna, oricum, viitorii parlamentari?

Cât despre „este stupid și patetic să aștepți ca să-ți facă alții ordine în casă”, aici cred că „piticu” s-a raliat indignării mele (fără să urmărească asta cu tot dinadinsul). Nici măcar nu e vorba de așteptare. Chiar s-a întâmplat. Au venit să ne facă ordine în țară Gitenstein si Philip Gordon și Merkel și Barroso și Reddig. Și au făcut-o așa de bine încât au scos rahatul de sub preș și l-au lăsat, ca un far, să ne călăuzească de pe înălțimile Cotrocenilor.

Contele de Saint GermainEditorialeBarroso,CCR,Gitenstein,Iliescu,Macovei,Merkel,Philip Gordon,Ponta,Ratiu,Reddig,vointaSunt lucruri care depind de voința individuală. Vreau să merg la vot, merg. Nu vreau, nu merg. Sunt lucruri care depind de voința colectivă. Degeaba l-am votat eu pe Rațiu, dacă voința colectivă l-a preferat pe Iliescu. Sunt însă și lucruri, în materie de suveranitate, care nu depind de nimic ce...Blog politic si polemic