Scorul acestui articol
[Total: 146 voturi. Media: 4.9]

Când a ieşit la declaraţia de presă avea ochii injectaţi, ca după o lăcrimare a neputinţei. Cu o seară înainte, la Ionuţ Cristache la TVR, declara cu aroganţa binecunoscută că cearta din coaliţie e doar în capul “presei de marketing”, că “nici nu s-a pus vreodată problema demiterii lui Vlad”, că “această echipă e solidă şi formată din oameni responsabili” care… bla, bla, bla.

I-a spus şi Ion Cristoiu şi Cornel Nistorescu şi mulţi alţii cu mintea la ei şi vederea bună că a nega o evidenţă este nu doar o prostie, ci şi o ruşine.

Încheierea lui Cristache la acel interviu a fost premonitorie şi amuţitoare pentru interlocutor.

  • Ionuţ Cristache: Cât credeţi că va mai rezista această coaliţie?
  • Dan Barna: Îşi va duce la bun sfârşit mandatul de 4 ani, până va scoate România din criză şi viaţa va reveni la normal.
  • Ionuţ Cristache: Mă abţin cu greu să nu râd…

La nici 24 de ore USR-PLUS îşi consuma consternarea şi criza de nervi într-o şedinţă internă, în care bine că n-au fost acceptate armele de foc. Şi aşa, geamurile zdrăngăneau de urletele lui Dan Barna: “nu înţelegeţi că nu vom mai avea majoritate?”. Se referea la vehemenţa lui Cioloş care, de la distanţă, din convalescenţă, din fantasma lui că ar putea candida la preşedinţie, cerea imperios ieşirea USR-PLUS de la guvernare. Ultimul lucru pe care şi l-ar fi dorit Barna.

Revin la scena declaraţiei de presă a lui Dan Barna: ochi injectaţi într-un cap mic, rigid ca un echilibrist pe picioroange, anunţa cu o fermitate prost jucată ceea ce n-ar fi vrut nici măcar să audă, darămite să rostească chiar el: “USR-PLUS îi retrage încrederea lui Florin Câţu”. Scena m-a dus cu gândul la un cocostârc cu genunchii moi care, orice-ar face cu partea lui superioară, dacă nu-l mai ţin telescopicele devine vânatul perfect.

Fără ochelarii săi himmlerieni, cu rictusul ironic din colţurile gurii acoperită de mască, părea un ostatic din scenele cu terorişti, transmiţând un mesaj la ordin, cu pistolul în ceafă.

Toată povestea asta cu Vlad Voiculescu s-a încercat a fi un plan diabolic. În care Vlăduţ, pe post de provocator, trebuia să testeze până unde merge laşitatea liberală. Cu doar o zi înainte, într-o şedinţă ce se anunţa decisivă, liberalilor le-a fost frică să ia taurul de coarne şi să ceară demisia lui Voiculescu, deşi tragedia de la spitalul Victor Babeş era argumentul perfect.

Publicarea în Monitorul Oficial a vestitului Ordin, plin de capcane, fără înştiinţarea premierului, la nici 24 de ore de la amintita şedinţă liberală, a fost o provocare grosolană. Cineva în staff-ul USR-PLUS, cel mai probabil Cioloş, a vrut să joace all-in. “Sunteţi dispuşi la orice compromis? Ia mai luaţi d’aci!”. Dacă şi această broască râioasă ar fi fost înghiţită fără replică de comandamentul galbenilor (Iohannis, Câţu, Orban), puteam să vorbim acum despre consfinţirea victoriei decisive a neo-marxiştilor asupra liberalilor. Nu prin umilirea lui Câţu ci prin consecinţele gravissime ale Ordinului.

Aplicarea criteriilor din Ordin ar fi obligat practic toată România să traverseze Paştele ortodox în carantină. În ciuda înţelegerilor lui Iohannis cu Patriarhul, în ciuda promisiunilor lui Câţu că nu se va întâmpla aşa ceva. Ceea ce arunca ţara în haos.

Rămân la părerea că facţiunea PLUS din alianţă a luat în calcul şi varianta demiterii lui Voiculescu (ba, mai mult chiar, că a mizat pe ea). Planul echipei Cioloş fiind că se va retrage de la guvernare şi va trece într-o opoziţie agresivă, pentru a fructifica la maximum debandada ce ar urma.

De-asta urla Barna că nu vor mai avea majoritate. Pentru că Cioloş se încăpăţâna să-şi respecte planul său iniţial.

Până la urmă au găsit formula intermediară (pentru moment) de a-şi apăra onoarea prin cererea capului primului ministru.

Nu cred că Iohannis îl va sacrifica pe Câţu. Ar fi, in primul rând, înfrângerea sa.

Nu cred, de asemenea, că Barna se gândeşte vreo clipă să treacă în opoziţie. Va face tot posibilul să-şi păstreze privilegiile de vice-prim ministru şi să-şi consolideze avantajul faţă de Cioloş.

Probabil se va face un troc prin care liberalii să preia cartoful fierbinte al Ministerului Sănătăţii şi să le dea în schimb usereplusiştilor un alt minister mai puţin complicat.

Nu exclud însă nici varianta ca Cioloş să rămână ferm pe poziţia ieşirii de la guvernare şi să anunţe că nu va mai susţine în continuare un guvern condus de Câţu. O astfel de atitudine intransigentă va fi pe placul electoratului USR-PLUS, care este unul radicalizat şi fără toleranţă la semne de slăbiciune.

Ori, acceptarea de către Barna a continuării rămânerii la putere într-un guvern condus de Câţu ar fi considerată de ultraşii lui un semn de mare slăbiciune. Dacă nu chiar de trădare!

Mai avem puţin de aşteptat!

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2021/04/barna2-500x136.pnghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2021/04/barna2-150x150.pngContele de Saint GermainEditorialeBarna la Ionut Cristache,demitere Vlad Voiculescu,iesire de la guvernare,planul lui Ciolos,USR-PLUS retrage sprijinul lui CATUCând a ieşit la declaraţia de presă avea ochii injectaţi, ca după o lăcrimare a neputinţei. Cu o seară înainte, la Ionuţ Cristache la TVR, declara cu aroganţa binecunoscută că cearta din coaliţie e doar în capul “presei de marketing”, că “nici nu s-a pus vreodată problema demiterii lui...Blog politic si polemic