Scorul acestui articol
[Total: 146 voturi. Media: 4.9]

Când a ieșit la declarația de presă avea ochii injectați, ca după o lăcrimare a neputinței. Cu o seară înainte, la Ionuț Cristache la TVR, declara cu aroganța binecunoscută că cearta din coaliție e doar în capul „presei de marketing”, că „nici nu s-a pus vreodată problema demiterii lui Vlad”, că „această echipă e solidă și formată din oameni responsabili” care”¦ bla, bla, bla.

I-a spus și Ion Cristoiu și Cornel Nistorescu și mulți alții cu mintea la ei și vederea bună că a nega o evidență este nu doar o prostie, ci și o rușine.

Încheierea lui Cristache la acel interviu a fost premonitorie și amuțitoare pentru interlocutor.

  • Ionuț Cristache: Cât credeți că va mai rezista această coaliție?
  • Dan Barna: Își va duce la bun sfârșit mandatul de 4 ani, până va scoate România din criză și viața va reveni la normal.
  • Ionuț Cristache: Mă abțin cu greu să nu râd”¦

La nici 24 de ore USR-PLUS își consuma consternarea și criza de nervi într-o ședință internă, în care bine că n-au fost acceptate armele de foc. Și așa, geamurile zdrăngăneau de urletele lui Dan Barna: „nu înțelegeți că nu vom mai avea majoritate?”. Se referea la vehemența lui Cioloș care, de la distanță, din convalescență, din fantasma lui că ar putea candida la președinție, cerea imperios ieșirea USR-PLUS de la guvernare. Ultimul lucru pe care și l-ar fi dorit Barna.

Revin la scena declarației de presă a lui Dan Barna: ochi injectați într-un cap mic, rigid ca un echilibrist pe picioroange, anunța cu o fermitate prost jucată ceea ce n-ar fi vrut nici măcar să audă, darămite să rostească chiar el: „USR-PLUS îi retrage încrederea lui Florin Câțu”. Scena m-a dus cu gândul la un cocostârc cu genunchii moi care, orice-ar face cu partea lui superioară, dacă nu-l mai țin telescopicele devine vânatul perfect.

Fără ochelarii săi himmlerieni, cu rictusul ironic din colțurile gurii acoperită de mască, părea un ostatic din scenele cu teroriști, transmițând un mesaj la ordin, cu pistolul în ceafă.

Toată povestea asta cu Vlad Voiculescu s-a încercat a fi un plan diabolic. În care Vlăduț, pe post de provocator, trebuia să testeze până unde merge lașitatea liberală. Cu doar o zi înainte, într-o ședință ce se anunța decisivă, liberalilor le-a fost frică să ia taurul de coarne și să ceară demisia lui Voiculescu, deși tragedia de la spitalul Victor Babeș era argumentul perfect.

Publicarea în Monitorul Oficial a vestitului Ordin, plin de capcane, fără înștiințarea premierului, la nici 24 de ore de la amintita ședință liberală, a fost o provocare grosolană. Cineva în staff-ul USR-PLUS, cel mai probabil Cioloș, a vrut să joace all-in. „Sunteți dispuși la orice compromis? Ia mai luați d”™aci!”. Dacă și această broască râioasă ar fi fost înghițită fără replică de comandamentul galbenilor (Iohannis, Câțu, Orban), puteam să vorbim acum despre consfințirea victoriei decisive a neo-marxiștilor asupra liberalilor. Nu prin umilirea lui Câțu ci prin consecințele gravissime ale Ordinului.

Aplicarea criteriilor din Ordin ar fi obligat practic toată România să traverseze Paștele ortodox în carantină. În ciuda înțelegerilor lui Iohannis cu Patriarhul, în ciuda promisiunilor lui Câțu că nu se va întâmpla așa ceva. Ceea ce arunca țara în haos.

Rămân la părerea că facțiunea PLUS din alianță a luat în calcul și varianta demiterii lui Voiculescu (ba, mai mult chiar, că a mizat pe ea). Planul echipei Cioloș fiind că se va retrage de la guvernare și va trece într-o opoziție agresivă, pentru a fructifica la maximum debandada ce ar urma.

De-asta urla Barna că nu vor mai avea majoritate. Pentru că Cioloș se încăpățâna să-și respecte planul său inițial.

Până la urmă au găsit formula intermediară (pentru moment) de a-și apăra onoarea prin cererea capului primului ministru.

Nu cred că Iohannis îl va sacrifica pe Câțu. Ar fi, in primul rând, înfrângerea sa.

Nu cred, de asemenea, că Barna se gândește vreo clipă să treacă în opoziție. Va face tot posibilul să-și păstreze privilegiile de vice-prim ministru și să-și consolideze avantajul față de Cioloș.

Probabil se va face un troc prin care liberalii să preia cartoful fierbinte al Ministerului Sănătății și să le dea în schimb usereplusiștilor un alt minister mai puțin complicat.

Nu exclud însă nici varianta ca Cioloș să rămână ferm pe poziția ieșirii de la guvernare și să anunțe că nu va mai susține în continuare un guvern condus de Câțu. O astfel de atitudine intransigentă va fi pe placul electoratului USR-PLUS, care este unul radicalizat și fără toleranță la semne de slăbiciune.

Ori, acceptarea de către Barna a continuării rămânerii la putere într-un guvern condus de Câțu ar fi considerată de ultrașii lui un semn de mare slăbiciune. Dacă nu chiar de trădare!

Mai avem puțin de așteptat!

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2021/04/barna2-500x136.pnghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2021/04/barna2-150x150.pngContele de Saint GermainEditorialeBarna la Ionut Cristache,demitere Vlad Voiculescu,iesire de la guvernare,planul lui Ciolos,USR-PLUS retrage sprijinul lui CATUCând a ieșit la declarația de presă avea ochii injectați, ca după o lăcrimare a neputinței. Cu o seară înainte, la Ionuț Cristache la TVR, declara cu aroganța binecunoscută că cearta din coaliție e doar în capul 'presei de marketing', că 'nici nu s-a pus vreodată problema demiterii lui...Blog politic si polemic