Scorul acestui articol
[Total: 670 voturi. Media: 4.9]

 

Motto

Diferența dintre furia artistică și furia animalică se poate măsura

și după cum, furioșii, țin degetele: ca pentru stilou sau ca pentru grenadă.

 

Nu mă pricep să laud. Mult mai ușor reacționez la ce nu-mi place.

Am adunat până acum peste 1500 de articole publicate pe acest blog, în marea lor majoritate scrise din revoltă, burzuluite, polemice, critice, caustice, nicidecum encomiastice.

Astăzi, însă, am fost  impresionat, până la nevoia de a mărturisi asta celor care mă citesc, de editorialul lui Cornel Nistorescu „Pute la greu!”. O bijuterie literară concentrată într-o singură pagină A4, o pepită pe care unii cu îndeletnicirea scrisului nu o produc niciodată, alții mai norocoși o dată în viață, iar dăruiții cu har ori de câte ori ating o incandescență interioară care-i sublimează.

Cornel Nistorescu nu este la prima  alchimie de acest fel.

Îmi amintesc de articolul său „Cântarea Americii” scris la doar câteva zile după tragedia din 11 septembrie 2001 care, într-un moment de emoție planetară maximă, cu zeci de mii de texte apărute în toate țările și în toate limbile pământului, a reușit să fie preluat și elogiat de întreaga presă americană. Iar autorul prezentat și premiat ca un jurnalist de elită ce s-a dovedit că este.

Jurnalistica de eveniment se face de cele mai multe ori prin scris și atât. Motiv pentru care informează, dar, prea puțin, emoționează. Când, însă, scrisului i se adaugă și har literar, genul își depășește hotarele convenționale și devine operă de artă. Adică un produs de mult mai mare valoare, care se adresează și sensibilității cititorului nu doar curiozității acestuia.

„Pute la greu” este o formă artistică a exasperării. O furie care a rupt zăgazurile, captată într-o haină narativă croită genial.

Merită citită și recitită. Mai mult nu e de spus.

Cei identificații ca surse ale duhorii (sau adulatorii lor necondiționat) desigur că nu vor înțelege și nu vor aprecia.

Autorul, insă, nu în ei și-a pus nădejdea. Ci în noi, în ceilalți, care nu ne îndesăm vată parfumată în nări și nici nu ne uităm în oglinzi curbe ca să părem drepți.

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/01/Nistorescu.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/01/Nistorescu-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialecantarea Americii,Cornel Nistorescu,CTP,editorial genial,furie,oglinzi curbe,Pute la greu  Motto Diferența dintre furia artistică și furia animalică se poate măsura și după cum, furioșii, țin degetele: ca pentru stilou sau ca pentru grenadă.   Nu mă pricep să laud. Mult mai ușor reacționez la ce nu-mi place. Am adunat până acum peste 1500 de articole publicate pe acest blog, în marea lor majoritate...Blog politic si polemic