Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Ptolemeu a fost un titan al gândirii antice. El avea certitudinea că pământul stă, nemişcat, în centrul universului iar toate celelalte planete, inclusiv soarele, se învârtesc in jurul lui. Deşi contemporani de-ai săi mai puţin celebri (Seleukos din Seleukia, Aristarchos din Samos) emiseseră deja la acea vreme teoria heliocentrică, Ptolemeu nici nu a vrut să audă de asta, având certitudinea că modelul ceresc propus de el (numit azi “sistemul ptolemeic”) este cel corect. Mai mult chiar, când în rezultatele calculelor sale matematice apăreau abateri de la modelul său astronomic, prefera să le prezinte mistificat auditoriului, astfel încât acestea să pară a-i confirma teoriile, decât să-şi elibereze mintea pentru noi explicaţii.
Putem deci afirma că Ptolemeu a fost, într-un fel, sclavul certitudinilor sale. Ca şi Einstein, atunci când a respins, ca posibilă teorie unificatoare, mecanica cuantică. Aceste două genii ale speciei umane demonstrează prin comportamentul lor, mai bine decât orice, cum certitudinile, odată cuibărite în creierele noastre, ne iau în stăpânire libertatea de a ne îndoi cu folos.
Societatea românească de azi suferă, peste normalul statistic al naţiunilor continentului, de boala certitudinilor subiective. Politica de învrăjbire a categoriilor opozabile (activi – pensionari, bugetari – privaţi, militari – civili, bogaţi – săraci etc.) a dat roade: din concetăţeni uniţi de interese comune, de progres, de românism, de creşterea respectabilităţii într-o lume care fie nu ne cunoaşte fie ne dispreţuieşte, am devenit tabere arţăgoase, în permanent război româno – român.
Observ şi pe acest blog: cu cât se apropie mai mult momentul separării apelor, înălţării din suflul urnelor (ca din lampa lui Aladin) a duhului noului preşedinte, cu atât dialogul săţios, elevat, bazat pe argumente, încredere şi bunăcredinţă, este înlocuit cu suspiciune, cu radicalism, cu orbire şi surzenie etanşeizante.
Discutăm din ce în ce mai puţin, urlăm din ce în ce mai mult.
Mi-am permis în articolul anterior să mă abat puţin de la certitudinea multora dintre cititorii acestui blog că PDL-ul actual, condus de Blaga, se va preda după alegeri, cu arme şi bagaje, firavei şi fără viitor construcţii Băsescu – Udrea. De la certitudinea, întreţinută cu o râvnă propagandistică de-a dreptul homerică de unele televiziuni, că Johannis ar fi marioneta lui Băsescu. Nu am formulat convingeri ori sentinţe. Doar am întrebat în public ceea ce mă întrebam înlăuntrul meu cu privire la unele nepotriviri din logica acestor certitudini. Am fost imediat taxat: ba ca un intelectual cu ifose de dreapta, ca să dea bine (tocmai eu care am consacrat mai mult de jumătate din publicistica de aici combaterii intelectualilor lui Băsescu), ba ca un băsist sub acoperire care, iată, acum când frige îmi dau arama pe faţă, ba ca…, ba ca…, ba ca!!!
Nu cele câteva mii de cititori ai mei vor rupe echilibrul la votul care urmează. Mai mult decât atât, nu se iau ei după ce spun eu. 90% sunt deja decişi, nimic nu le-ar mai putea schimba opţiunea. Şi atunci? Pentru ce atâta intoleranţă? Am devenit eu mai puţin antibăsist decât eram? Faptul că refuz forma de sclavie a certitudinilor subiective, că nu vreau să falsific, ca Ptolemeu, nişte concluzii factuale, doar pentru a susţine printr-o unanimitate de argumente, în capul meu, o anumită opţiune, mă descalifică de la votul final antibăsescu?
Zău aşa! Unanimitatea e suspectă. Eu cred că, pentru credibilitate şi pentru bucuria libertăţii de gândire, majoritatea e de preferat unanimităţii. Atâta vreme cât rezultatul – decizia bună – triumfă.

Contele de Saint GermainEditorialeBasescu - Udrea,certitudini,Einstein,lampa lui Aladin,mecanica cuantica,Ptolemeu,teoria heliocentrica,unanimitatePtolemeu a fost un titan al gândirii antice. El avea certitudinea că pământul stă, nemişcat, în centrul universului iar toate celelalte planete, inclusiv soarele, se învârtesc in jurul lui. Deşi contemporani de-ai săi mai puţin celebri (Seleukos din Seleukia, Aristarchos din Samos) emiseseră deja la acea vreme teoria heliocentrică,...Blog politic si polemic