Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Ptolemeu a fost un titan al gândirii antice. El avea certitudinea că pământul stă, nemișcat, în centrul universului iar toate celelalte planete, inclusiv soarele, se învârtesc in jurul lui. Deși contemporani de-ai săi mai puțin celebri (Seleukos din Seleukia, Aristarchos din Samos) emiseseră deja la acea vreme teoria heliocentrică, Ptolemeu nici nu a vrut să audă de asta, având certitudinea că modelul ceresc propus de el (numit azi „sistemul ptolemeic”) este cel corect. Mai mult chiar, când în rezultatele calculelor sale matematice apăreau abateri de la modelul său astronomic, prefera să le prezinte mistificat auditoriului, astfel încât acestea să pară a-i confirma teoriile, decât să-și elibereze mintea pentru noi explicații.
Putem deci afirma că Ptolemeu a fost, într-un fel, sclavul certitudinilor sale. Ca și Einstein, atunci când a respins, ca posibilă teorie unificatoare, mecanica cuantică. Aceste două genii ale speciei umane demonstrează prin comportamentul lor, mai bine decât orice, cum certitudinile, odată cuibărite în creierele noastre, ne iau în stăpânire libertatea de a ne îndoi cu folos.
Societatea românească de azi suferă, peste normalul statistic al națiunilor continentului, de boala certitudinilor subiective. Politica de învrăjbire a categoriilor opozabile (activi – pensionari, bugetari – privați, militari – civili, bogați – săraci etc.) a dat roade: din concetățeni uniți de interese comune, de progres, de românism, de creșterea respectabilității într-o lume care fie nu ne cunoaște fie ne disprețuiește, am devenit tabere arțăgoase, în permanent război româno – român.
Observ și pe acest blog: cu cât se apropie mai mult momentul separării apelor, înălțării din suflul urnelor (ca din lampa lui Aladin) a duhului noului președinte, cu atât dialogul sățios, elevat, bazat pe argumente, încredere și bunăcredință, este înlocuit cu suspiciune, cu radicalism, cu orbire și surzenie etanșeizante.
Discutăm din ce în ce mai puțin, urlăm din ce în ce mai mult.
Mi-am permis în articolul anterior să mă abat puțin de la certitudinea multora dintre cititorii acestui blog că PDL-ul actual, condus de Blaga, se va preda după alegeri, cu arme și bagaje, firavei și fără viitor construcții Băsescu – Udrea. De la certitudinea, întreținută cu o râvnă propagandistică de-a dreptul homerică de unele televiziuni, că Johannis ar fi marioneta lui Băsescu. Nu am formulat convingeri ori sentințe. Doar am întrebat în public ceea ce mă întrebam înlăuntrul meu cu privire la unele nepotriviri din logica acestor certitudini. Am fost imediat taxat: ba ca un intelectual cu ifose de dreapta, ca să dea bine (tocmai eu care am consacrat mai mult de jumătate din publicistica de aici combaterii intelectualilor lui Băsescu), ba ca un băsist sub acoperire care, iată, acum când frige îmi dau arama pe față, ba ca…, ba ca…, ba ca!!!
Nu cele câteva mii de cititori ai mei vor rupe echilibrul la votul care urmează. Mai mult decât atât, nu se iau ei după ce spun eu. 90% sunt deja deciși, nimic nu le-ar mai putea schimba opțiunea. Și atunci? Pentru ce atâta intoleranță? Am devenit eu mai puțin antibăsist decât eram? Faptul că refuz forma de sclavie a certitudinilor subiective, că nu vreau să falsific, ca Ptolemeu, niște concluzii factuale, doar pentru a susține printr-o unanimitate de argumente, în capul meu, o anumită opțiune, mă descalifică de la votul final antibăsescu?
Zău așa! Unanimitatea e suspectă. Eu cred că, pentru credibilitate și pentru bucuria libertății de gândire, majoritatea e de preferat unanimității. Atâta vreme cât rezultatul – decizia bună – triumfă.

Contele de Saint GermainEditorialeBasescu - Udrea,certitudini,Einstein,lampa lui Aladin,mecanica cuantica,Ptolemeu,teoria heliocentrica,unanimitatePtolemeu a fost un titan al gândirii antice. El avea certitudinea că pământul stă, nemișcat, în centrul universului iar toate celelalte planete, inclusiv soarele, se învârtesc in jurul lui. Deși contemporani de-ai săi mai puțin celebri (Seleukos din Seleukia, Aristarchos din Samos) emiseseră deja la acea vreme teoria heliocentrică,...Blog politic si polemic