Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Domnul Cărtărescu nu are dubii. Cel puţin in privinţa tendinţelor actuale din România. Se consideră aparţinând unei elite clarvăzătoare şi ne transcrie mesajele globului său de cristal. Fără să-şi dea seama că, prin distorsiunea lor uriaşă, aceste mesaje demonstrează oricărei minţi lucide că nu cu un glob de cristal operează autorul ci cu oglinzi curbe, prost argintate.  

Când vrei să faci din alb negru, din plus minus, din slab gras, din vertical orizontal, abolind atât legile fizicii cât şi pe cele ale bunului simţ, cel mai simplu este să împrumuţi metodele bâlciurilor de odinioară: căptuşeşti pereţii şi tavanul plictisitoarei realităţi cu oglinzi supte, cu oglinzi burtoase, cu onduleuri de tablă ieftină dar lucitoare, cu orice poate reflecta strâmb dar spectaculos normalul, şi te-apuci să vinzi bilete amatorilor de senzaţii tari şi ieftine.

Spaima de a pierde privilegii l-a împins de-o vreme  pe MC într-o panică dizgraţioasă.  Scrie de parcă şi-ar smulge părul din cap, de parcă s-ar tăvăli prin noroi doar – doar o scăpa de scaunul electric, de parcă ar fi singurul dotat cu ochelari de întuneric într-o Românie pierdută in beznă  şi ar vedea un tzunami de Pacific rusesc rostogolindu-se peste temperat – continentala noastră ţărişoară.

Nu se întreabă nici cum România o fi ajuns port la Pacificul rusesc, nici de ce atâţia intelectuali, cel puţin la fel de deştepţi ca el, nu zăresc prin binoclurile lor cu infraroşu nimic alarmant pândindu-ne, ba dimpotrivă, vorbesc încrezători de un posibil răsărit de soare, nici… nici… nici….

Mircea Cărtărescu şi-a pierdut, pur si simplu, capul. Când afirmi “Paradoxul României este că tocmai măsurile, corecte dar draconice, anti-austeritate luate de guvernul Boc au dus la dezastrul politic în care ne aflăm azi” înseamnă că sau nu înţelegi o iotă din realitatea în care exişti, sau nu te interesează deloc adevărul. Măsurile Boc – Băsescu au fost, într-adevăr, draconice. Dar cum să susţii că au fost corecte când ele au presupus, pe de o parte, un atentat direct la viaţa câtorva milioane de români cărora li s-au retras cu cinism resursele unei minime existenţe decente, pentru ca banii economisiţi astfel  să-i permită doamnei Udrea îmbogăţirea nesimţită a clientelei portocalii uzând de trucurile numite patinoare, săli de sport, telecabine, parcuri? Cum să încerci să ne prosteşti în faţă că au fost corecte, când jumătate din banii de impozite ce ar fi trebuit colectaţi de Blejnar se scurgeau către destinaţii obscure, binecuvântate de tătuc?

De ce s-o crede Mircea Cărtărescu, în materie de ţară şi popor  mai înţelept, mai vizionar, mai bine intenţionat decât istoricul Dinu C. Giurescu ori decât scriitorul Nicolae Breban (după părerea multora cel mai mare romancier in viaţă al românilor) ori decât realizatoarea TV Lucia Hossu Longin, ori decât Mircea Dinescu, Stelian Tănase, Florin Iaru, şi mulţi, mulţi alţii care văd lucrurile complet invers decât le vede el? Cum de-şi permite să adopte modelul de comunicare al  liderului său iubit, să devină atât de necioplit şi să-i insulte peltic, umplându-le reverul de salivă, asimilându-i unui “popor sărăcit, disperat, manipulat, făcut să acţioneze contra intereselor sale vitale” pe toţi cei care nu-i îmbrăţişează idiosincrasiile?

O singură explicaţie pot găsi: şi-a pierdut (ori este pe cale de-a-şi pierde) nişte privilegii, nişte comodităţi, nişte ugere ce-i hrăneau din recunoştinţă lumea cea mică şi, odată cu ele, şi-a pierdut şi capul.

Contele de Saint GermainEditorialeBlejnar,Boc,Dinu Giurescu,Florin Iaru,Lucia Hossu Longin,Mircea Cartarescu,Mircea Dinescu,Nicolae Breban,Stelian Tanase,Traian Basescu,UdreaDomnul Cărtărescu nu are dubii. Cel puţin in privinţa tendinţelor actuale din România. Se consideră aparţinând unei elite clarvăzătoare şi ne transcrie mesajele globului său de cristal. Fără să-şi dea seama că, prin distorsiunea lor uriaşă, aceste mesaje demonstrează oricărei minţi lucide că nu cu un glob de cristal...Blog politic si polemic