Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Domnul Cărtărescu nu are dubii. Cel puțin in privința tendințelor actuale din România. Se consideră aparținând unei elite clarvăzătoare și ne transcrie mesajele globului său de cristal. Fără să-și dea seama că, prin distorsiunea lor uriașă, aceste mesaje demonstrează oricărei minți lucide că nu cu un glob de cristal operează autorul ci cu oglinzi curbe, prost argintate.  

Când vrei să faci din alb negru, din plus minus, din slab gras, din vertical orizontal, abolind atât legile fizicii cât și pe cele ale bunului simț, cel mai simplu este să împrumuți metodele bâlciurilor de odinioară: căptușești pereții și tavanul plictisitoarei realități cu oglinzi supte, cu oglinzi burtoase, cu onduleuri de tablă ieftină dar lucitoare, cu orice poate reflecta strâmb dar spectaculos normalul, și te-apuci să vinzi bilete amatorilor de senzații tari și ieftine.

Spaima de a pierde privilegii l-a împins de-o vreme  pe MC într-o panică dizgrațioasă.  Scrie de parcă și-ar smulge părul din cap, de parcă s-ar tăvăli prin noroi doar – doar o scăpa de scaunul electric, de parcă ar fi singurul dotat cu ochelari de întuneric într-o Românie pierdută in beznă  și ar vedea un tzunami de Pacific rusesc rostogolindu-se peste temperat – continentala noastră țărișoară.

Nu se întreabă nici cum România o fi ajuns port la Pacificul rusesc, nici de ce atâția intelectuali, cel puțin la fel de deștepți ca el, nu zăresc prin binoclurile lor cu infraroșu nimic alarmant pândindu-ne, ba dimpotrivă, vorbesc încrezători de un posibil răsărit de soare, nici… nici… nici….

Mircea Cărtărescu și-a pierdut, pur si simplu, capul. Când afirmi „Paradoxul României este că tocmai măsurile, corecte dar draconice, anti-austeritate luate de guvernul Boc au dus la dezastrul politic în care ne aflăm azi” înseamnă că sau nu înțelegi o iotă din realitatea în care exiști, sau nu te interesează deloc adevărul. Măsurile Boc – Băsescu au fost, într-adevăr, draconice. Dar cum să susții că au fost corecte când ele au presupus, pe de o parte, un atentat direct la viața câtorva milioane de români cărora li s-au retras cu cinism resursele unei minime existențe decente, pentru ca banii economisiți astfel  să-i permită doamnei Udrea îmbogățirea nesimțită a clientelei portocalii uzând de trucurile numite patinoare, săli de sport, telecabine, parcuri? Cum să încerci să ne prostești în față că au fost corecte, când jumătate din banii de impozite ce ar fi trebuit colectați de Blejnar se scurgeau către destinații obscure, binecuvântate de tătuc?

De ce s-o crede Mircea Cărtărescu, în materie de țară și popor  mai înțelept, mai vizionar, mai bine intenționat decât istoricul Dinu C. Giurescu ori decât scriitorul Nicolae Breban (după părerea multora cel mai mare romancier in viață al românilor) ori decât realizatoarea TV Lucia Hossu Longin, ori decât Mircea Dinescu, Stelian Tănase, Florin Iaru, și mulți, mulți alții care văd lucrurile complet invers decât le vede el? Cum de-și permite să adopte modelul de comunicare al  liderului său iubit, să devină atât de necioplit și să-i insulte peltic, umplându-le reverul de salivă, asimilându-i unui „popor sărăcit, disperat, manipulat, făcut să acționeze contra intereselor sale vitale” pe toți cei care nu-i îmbrățișează idiosincrasiile?

O singură explicație pot găsi: și-a pierdut (ori este pe cale de-a-și pierde) niște privilegii, niște comodități, niște ugere ce-i hrăneau din recunoștință lumea cea mică și, odată cu ele, și-a pierdut și capul.

Contele de Saint GermainEditorialeBlejnar,Boc,Dinu Giurescu,Florin Iaru,Lucia Hossu Longin,Mircea Cartarescu,Mircea Dinescu,Nicolae Breban,Stelian Tanase,Traian Basescu,UdreaDomnul Cărtărescu nu are dubii. Cel puțin in privința tendințelor actuale din România. Se consideră aparținând unei elite clarvăzătoare și ne transcrie mesajele globului său de cristal. Fără să-și dea seama că, prin distorsiunea lor uriașă, aceste mesaje demonstrează oricărei minți lucide că nu cu un glob de cristal...Blog politic si polemic