Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Fără să mă dezic în vreun fel de ce-am scris ieri, mutarea de azi a lui Ponta, de a transmite totuși către CSM nominalizările, mi se pare inteligentă. Pe lângă câteva nuanțe interesante în zona clarificărilor politice, pe care voi incerca să le comentez, ea are marea calitate de a fi luat pe toată lumea prin surprindere. Or, în bătăliile majore, factorul surpriză devine cel mai adesea elementul decisiv.

Este clar că ieri, la CSM, Victor Ponta a fost prins pe picior greșit. De unde se aștepta la o simplă formalitate în a obține complicitatea CSM pentru planurile sale cu Băsescu, s-a trezit redus la tăcere de o poziție a secției de procurori cu aparențe de principială independență.

A ieșit de-acolo descumpănit și a făcut declarația defensivă cu reluarea procedurii de desemnare a șefilor de la DNA și parchete prin intermediul noului ministru al justiției ce va fi curând înscăunat.

Apoi s-a întâmplat ceva, ce oare?, care i-a schimbat complet planurile și a condus la reacția din această dimineață.

Să fi fost discuția telefonică cu Traian Băsescu de după întâlnirea cu Morar și Hăineală? Adică soluția adoptată azi de Victor Ponta să reprezinte o continuare a unei conspirații cu Băsescu împotriva chiar a poziției CSM? Greu de crezut! E ca și cum într-un turnir unul dintre combatanți (președintele in acest caz) ar renunța la arma sa cea mai importantă ca să pună la cale un blat cu adversarul. Din punctul meu de vedere această explicație este exclusă.

Mai degrabă cred că discuția telefonică cu Băsescu l-a convins pe Ponta că a căzut din nou, ca un puișor credul și crud ce este, într-una dintre capcanele pe care celălalt obișnuiește să i le intindă, șiret, la tot pasul.

S-a dus nervos în biroul său, și-a convocat strategii, tacticienii și toate sursele de informații disponibile și a luat decizia de a contraataca.

Mutarea de azi a lui Ponta mai lămurește ceva: că nici vorbă să fi existat vreo reacție de opoziție a Bruxelles-ului la soluția rapidă negociată de Ponta cu Băsescu. Vedeam ieri la televizor analiști hârșiți (Ciuvică, Chireac ) oferind această explicație pentru renunțarea în ultima clipă a lui Băsescu, via CSM, la acest plan. Să fiți siguri că dacă o cerere expresă de respect față de propriile reguli ar fi fost transmisă de la Bruxelles, nu ar fi sfidat-o chiar Ponta, cel exasperant de obedient cu această nouă poartă.

Atunci, dacă nu de la Bruxelles se trage această răzgândire a lui Băsescu, oare ce să o fi provocat?

Cred că explicația ne-a dat-o chiar Daniel Morar în interviul său de aseară de la RTV. Niște minți perspicace din anturajul prezidențial au descoperit în procedura propusă de Mona Pivniceru pentru selectarea șefilor de la parchete niște criterii tocmai bune pentru a fi exploatate în interesul favoritului lor. Documentul persoanei pe care aceștia o detestau în cel mai înalt grad (mă refer la doamna fost ministru al justiției) a fost discutat și aprobat în regim de urgență (cu chiar o oră înaintea intâlnirii cu premierul !!!) pentru a i se putea contrapune acestuia niște reguli de selecție de la care CSM nu se va abate pe viitor.

Printre aceste reguli (chiar dacă presupunea sacrificarea ca șef al DNA a Laurei Kovesi) figura următoarea: șeful fiecărei structuri din cadrul Ministerului Public se va alege dintre procurori ai structurii respective, nefiind considerate acceptabile la șefie persoane din afara ei. Mai pe românește spus, CSM-ul nu va da vot favorabil  pentru conducerea DNA decâț unei propuneri a ministrului justiției care să vizeze un procuror actualmente în DNA, și nu orice fel de procuror ci unul ce a instrumentat dosare grele, cu demnitari ce au fost judecați și condamnați.  Adică o slugă a lui Morar, la rândul său sluga lui Băsescu.

Stratagema de urgență a lui Băsescu a devenit astfel clară: CSM-ul va fi acoperit de menționata procedură pentru a putea da aviz negativ oricărei propuneri neconvenabile venită de la ministrul justiției iar el, Băsescu, invocând avizul CSM, va putea respinge pe bandă pe oricine nu-l mulțumește. Triplă lovitură de imagine: un CSM independent (care, iată, se opune chiar si lui Băsescu (nu-i așa?!)), un premier lăsat în offside (gata să facă din justiție un troc politic) și un președinte echidistant (care renunță până și la o persoană foarte dragă lui pentru a nu abdica de la regulile de transparență și onestitate impuse de Bruxelles).

În tot acest context, gestul surprinzător al lui Ponta de a face, totuși, numirile convenite anterior cu Băsescu, îi pune pe inamicii săi în mare dificultate.

După declarațiile ritoase, împlântate aseară cu dulce intransigență ardelenească de Daniel Morar în urechile ciulite ale telespectatorilor, declarații privind criteriile de selecție ale CSM și hotărârea secției de procurori de a nu se abate de la ele, va fi greu, dacă nu imposibil organismului condus de doamna Hăineală să avizeze favorabil propunerile lui Ponta. Prin urmare acestea vor ajunge la Băsescu cu aviz negativ.

Ce va face președintele cu ele?

Dacă le va aproba va cădea prost, deoarece nu numai că va crea un precedent periculos nesocotind avizul CSM dar va delegitima și mai mult această instituție și așa compromisă până aproape de saturație.

Dacă nu le va aproba va cădea tot prost deoarece va pierde și numirea favoritei lui în fruntea DNA și va ridica și imensa presiune ce există actualmente pe umerii premierului transferând-o în cont propriu, dovedindu-se ca principal responsabil de întârzierea numirilor la aceste importante parghii ale justiției.

Cum va ieși însă Victor Ponta din acest șah cu mutări date în plic de servicii?

Sau foarte prost sau satisfăcător.

Va ieși foarte prost dacă a făcut acest pas fără să-și fi avertizat, măcar dintr-un minim respect de partener onest, colegii de la vârf din PNL. Gestul lui va fi interpretat ca sfidător, provocator, disprețuitor, și asta ar putea fisura dramatic unitatea USL.

Va ieși foarte prost dacă în calculele sale a mizat pe colaborarea și buna credință ale lui Traian Băsescu.

Va ieși foarte prost dacă serviciile care i-au furnizat informațiile ce au stat la baza celor trei-patru mutări de șah gândite înainte, l-au intoxicat.

În fine, va putea ieși satisfăcător dacă cele de mai sus nu se vor fi întâmplat și, în plus, dacă propunerile sale de azi vor fi respinse.

Contele de Saint GermainEditorialeBasescu,Chireac,Ciuvica,Haineala,Kovesi,RTVFără să mă dezic în vreun fel de ce-am scris ieri, mutarea de azi a lui Ponta, de a transmite totuși către CSM nominalizările, mi se pare inteligentă. Pe lângă câteva nuanțe interesante în zona clarificărilor politice, pe care voi incerca să le comentez, ea are marea calitate de...Blog politic si polemic