Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Fără să mă dezic în vreun fel de ce-am scris ieri, mutarea de azi a lui Ponta, de a transmite totuşi către CSM nominalizările, mi se pare inteligentă. Pe lângă câteva nuanţe interesante în zona clarificărilor politice, pe care voi incerca să le comentez, ea are marea calitate de a fi luat pe toată lumea prin surprindere. Or, în bătăliile majore, factorul surpriză devine cel mai adesea elementul decisiv.

Este clar că ieri, la CSM, Victor Ponta a fost prins pe picior greşit. De unde se aştepta la o simplă formalitate în a obţine complicitatea CSM pentru planurile sale cu Băsescu, s-a trezit redus la tăcere de o poziţie a secţiei de procurori cu aparenţe de principială independenţă.

A ieşit de-acolo descumpănit şi a făcut declaraţia defensivă cu reluarea procedurii de desemnare a şefilor de la DNA şi parchete prin intermediul noului ministru al justiţiei ce va fi curând înscăunat.

Apoi s-a întâmplat ceva, ce oare?, care i-a schimbat complet planurile şi a condus la reacţia din această dimineaţă.

Să fi fost discuţia telefonică cu Traian Băsescu de după întâlnirea cu Morar şi Hăineală? Adică soluţia adoptată azi de Victor Ponta să reprezinte o continuare a unei conspiraţii cu Băsescu împotriva chiar a poziţiei CSM? Greu de crezut! E ca şi cum într-un turnir unul dintre combatanţi (preşedintele in acest caz) ar renunţa la arma sa cea mai importantă ca să pună la cale un blat cu adversarul. Din punctul meu de vedere această explicaţie este exclusă.

Mai degrabă cred că discuţia telefonică cu Băsescu l-a convins pe Ponta că a căzut din nou, ca un puişor credul şi crud ce este, într-una dintre capcanele pe care celălalt obişnuieşte să i le intindă, şiret, la tot pasul.

S-a dus nervos în biroul său, şi-a convocat strategii, tacticienii şi toate sursele de informaţii disponibile şi a luat decizia de a contraataca.

Mutarea de azi a lui Ponta mai lămureşte ceva: că nici vorbă să fi existat vreo reacţie de opoziţie a Bruxelles-ului la soluţia rapidă negociată de Ponta cu Băsescu. Vedeam ieri la televizor analişti hârşiţi (Ciuvică, Chireac ) oferind această explicaţie pentru renunţarea în ultima clipă a lui Băsescu, via CSM, la acest plan. Să fiţi siguri că dacă o cerere expresă de respect faţă de propriile reguli ar fi fost transmisă de la Bruxelles, nu ar fi sfidat-o chiar Ponta, cel exasperant de obedient cu această nouă poartă.

Atunci, dacă nu de la Bruxelles se trage această răzgândire a lui Băsescu, oare ce să o fi provocat?

Cred că explicaţia ne-a dat-o chiar Daniel Morar în interviul său de aseară de la RTV. Nişte minţi perspicace din anturajul prezidenţial au descoperit în procedura propusă de Mona Pivniceru pentru selectarea şefilor de la parchete nişte criterii tocmai bune pentru a fi exploatate în interesul favoritului lor. Documentul persoanei pe care aceştia o detestau în cel mai înalt grad (mă refer la doamna fost ministru al justiţiei) a fost discutat şi aprobat în regim de urgenţă (cu chiar o oră înaintea intâlnirii cu premierul !!!) pentru a i se putea contrapune acestuia nişte reguli de selecţie de la care CSM nu se va abate pe viitor.

Printre aceste reguli (chiar dacă presupunea sacrificarea ca şef al DNA a Laurei Kovesi) figura următoarea: şeful fiecărei structuri din cadrul Ministerului Public se va alege dintre procurori ai structurii respective, nefiind considerate acceptabile la şefie persoane din afara ei. Mai pe româneşte spus, CSM-ul nu va da vot favorabil  pentru conducerea DNA decâţ unei propuneri a ministrului justiţiei care să vizeze un procuror actualmente în DNA, şi nu orice fel de procuror ci unul ce a instrumentat dosare grele, cu demnitari ce au fost judecaţi şi condamnaţi.  Adică o slugă a lui Morar, la rândul său sluga lui Băsescu.

Stratagema de urgenţă a lui Băsescu a devenit astfel clară: CSM-ul va fi acoperit de menţionata procedură pentru a putea da aviz negativ oricărei propuneri neconvenabile venită de la ministrul justiţiei iar el, Băsescu, invocând avizul CSM, va putea respinge pe bandă pe oricine nu-l mulţumeşte. Triplă lovitură de imagine: un CSM independent (care, iată, se opune chiar si lui Băsescu (nu-i aşa?!)), un premier lăsat în offside (gata să facă din justiţie un troc politic) şi un preşedinte echidistant (care renunţă până şi la o persoană foarte dragă lui pentru a nu abdica de la regulile de transparenţă şi onestitate impuse de Bruxelles).

În tot acest context, gestul surprinzător al lui Ponta de a face, totuşi, numirile convenite anterior cu Băsescu, îi pune pe inamicii săi în mare dificultate.

După declaraţiile ritoase, împlântate aseară cu dulce intransigenţă ardelenească de Daniel Morar în urechile ciulite ale telespectatorilor, declaraţii privind criteriile de selecţie ale CSM şi hotărârea secţiei de procurori de a nu se abate de la ele, va fi greu, dacă nu imposibil organismului condus de doamna Hăineală să avizeze favorabil propunerile lui Ponta. Prin urmare acestea vor ajunge la Băsescu cu aviz negativ.

Ce va face preşedintele cu ele?

Dacă le va aproba va cădea prost, deoarece nu numai că va crea un precedent periculos nesocotind avizul CSM dar va delegitima şi mai mult această instituţie şi aşa compromisă până aproape de saturaţie.

Dacă nu le va aproba va cădea tot prost deoarece va pierde şi numirea favoritei lui în fruntea DNA şi va ridica şi imensa presiune ce există actualmente pe umerii premierului transferând-o în cont propriu, dovedindu-se ca principal responsabil de întârzierea numirilor la aceste importante parghii ale justiţiei.

Cum va ieşi însă Victor Ponta din acest şah cu mutări date în plic de servicii?

Sau foarte prost sau satisfăcător.

Va ieşi foarte prost dacă a făcut acest pas fără să-şi fi avertizat, măcar dintr-un minim respect de partener onest, colegii de la vârf din PNL. Gestul lui va fi interpretat ca sfidător, provocator, dispreţuitor, şi asta ar putea fisura dramatic unitatea USL.

Va ieşi foarte prost dacă în calculele sale a mizat pe colaborarea şi buna credinţă ale lui Traian Băsescu.

Va ieşi foarte prost dacă serviciile care i-au furnizat informaţiile ce au stat la baza celor trei-patru mutări de şah gândite înainte, l-au intoxicat.

În fine, va putea ieşi satisfăcător dacă cele de mai sus nu se vor fi întâmplat şi, în plus, dacă propunerile sale de azi vor fi respinse.

Contele de Saint GermainEditorialeBasescu,Chireac,Ciuvica,Haineala,Kovesi,RTVFără să mă dezic în vreun fel de ce-am scris ieri, mutarea de azi a lui Ponta, de a transmite totuşi către CSM nominalizările, mi se pare inteligentă. Pe lângă câteva nuanţe interesante în zona clarificărilor politice, pe care voi incerca să le comentez, ea are marea calitate de...Blog politic si polemic