Scorul acestui articol
[Total: 85 voturi. Media: 4.5]

 

Generoasă limba română. Priviți ce titlu mi-a permis!

Ceremonia europeana de la Ateneu a avut, deși totul părea calm, o mare doză de risc. Și asta deoarece clasa politică românească e angajată într-un război cu pistoalele pe masă.

Faptul că guvernul Dăncilă a rezistat tuturor tentativelor de dărâmare ticluite de inamicii săi (mișcări de stradă, moțiune de cenzură, obstrucții din partea președintelui, un aparat de propagandă hiperactiv și otrăvitor) i-a adus la disperare pe aceștia. Nici în cele mai negre scenarii din ultimele 6 luni ale taberei Klaus Iohannis nu figura momentul de ieri cu Viorica Dăncilă și guvernul PSD – ALDE conducând parada și primind onorurile cuvenite României de pe urma preluării președinției rotative a Consiliului UE. Acesta era pentru ei un dezastru ce trebuia evitat cu orice preț și iată că, totuși, s-a produs.

Reacțiile de negare din preziua evenimentului, cu anunțul PNL că va boicota ceremonia și cu întârzierea unei confirmări de participare din partea președintelui Iohannis, au fost cea mai bună dovadă de furie și neputință. Credeau că astfel vor stimula protestele anunțate de haștagieni și că, măcar în ceasul al 12-lea, vor reuși să compromită festivitățile anunțate. N-a fost să fie nici de data asta. Doar vreo 500 de zgribuliți au răspuns chemărilor frenetice ale lui Dide și ale locotenenților săi feisbuciști. Motiv pentru care atât Ludovic Orban cât și Klaus Iohannis au trebuit să o dea la întors și să-și facă apariția la Ateneu.

Momentul sosirii lui Klaus Iohannis la Ateneu a fost extrem de edificator pentru sentimentul de înfrângere pe care acesta l-a resimțit mai presus de autocontrol, sentiment care l-a complexat până la pierderea oricăror reflexe de lider bine crescut.

În loc să sosească, ca o gazdă primitoare, printre primii, spre a-i întâmpina alături de doamna Prim Ministru pe înalții oaspeți străini, domnul Iohannis a preferat să vină ultimul, să încerce a se prezenta astfel drept „vedeta serii”, drept un fel de Regina Angliei în raport cu 11 Downing Street. Au fost memorabile pentru ilustrarea orgoliului său ultragiat privirile șovăitoare și sumbre cu care s-a îndreptat spre amfitrioana serii, doamna Dăncilă, pentru a bifa corvoada salutului protocolar.

Nici plecarea președintelui de la Ateneu nu a fost mai normală. A ieșit printre primii, înclinând bățos capul în stânga și-n dreapta, și s-a aruncat în limuzina prezidențială dând impresia că se eliberează  de o mare corvoadă.

Altfel, festivitatea a fost o reușită. Sala Ateneului superbă, discursurile fără stridențe deranjante, Rapsodia Română de Enescu la același nivel de genialitate cu Simfonia a IX-a de Beethoven.

Aș mai remarca și trei absențe… binevenite. Nu îl includ aici pe Ion Iliescu, despre care se știe că are probleme de sănătate.

În primul rând absența lui Traian Băsescu. Eu unul nu am văzut prea multe comentarii pe această temă. Sunt însă aproape sigur că a fost invitat ca fost președinte al țării. De ce nu a venit? Nu am o explicație convingătoare. Cert este, însă, că nimeni nu i-a simțit lipsa. Ceea ce demonstrează cât de mult a însemnat el, realmente, pentru ceilalți.

Apoi Liviu Dragnea. Explicația cu plecarea în vacanță nu ține. Chiar dacă, într-adevăr, o fi fost zilele acestea in vacanță. Dacă ar fi vrut să participe la ceremonii, venea el și din lună. Nu a vrut! Cel mai probabil ca să elimine o potențială sursă de tensiune. Cred că bine a făcut.

În fine, Monica Macovei.  Această cariatidă a actualei justiții „independente” din România. Promotoarea voturilor anti – România din Parlamentul European. Dacă nu aș cunoaște-o (prin faptele ei reprobabile) ca pe un cal breaz, aș putea crede că n-a venit din bun simț, recunoscând că locul ei nu e acolo unde se caută armonie și normalitate. Dar știu prea bine cum gândește și cum simte această ființă. Bunul ei simț patriotic s-a atrofiat demult, lăsând loc unui fanatism dogmatic dintre cele mai dăunătoare dreptății.

Seara de ieri a fost doar primul pas, făcut cu dreptul, dintr-un drum lung de 6 luni ce va fi împănat cu capcane. Să nu-și închipuie cineva că scrâșnitorul din măsele de la Cotroceni își va relaxa, vreo clipă, maxilarele.

Cuvântul de ordine pentru Viorica Dăncilă și echipa ei de miniștri trebuie să fie „vigilență”.

Alegerea viitorului președinte al României se decide în aceste 6 luni care urmează.

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2019/01/logo-500x266.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2019/01/logo-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialealegeri prezidentiale,festivitatea de preluareDowning Street 11,Klaus IohannisAteneul Roman,Monica Macovei,presedintia rotativa a UE,Rapsodia Romana  Generoasă limba română. Priviți ce titlu mi-a permis! Ceremonia europeana de la Ateneu a avut, deși totul părea calm, o mare doză de risc. Și asta deoarece clasa politică românească e angajată într-un război cu pistoalele pe masă. Faptul că guvernul Dăncilă a rezistat tuturor tentativelor de dărâmare ticluite de inamicii...Blog politic si polemic