Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Se înmulțesc în ultimele zile acțiunile, cel puțin stranii, ale unor instituții ale statului aflate în prim-planul evenimentelor stârnite de suspendarea președintelui.

1. Procurorii DNA descind la AEC și ridică, în mod intempestiv și ilegal, listele de la referendum.

2. Procurorul general al României, Codruța Kovesi, se grăbește să prelungească cu încă 6 luni delegarea lui Daniel Morar la șefia DNA, fără a aștepta declanșarea / finalizarea procedurii legale și constituționale aplicabilă la sfârșitul mandatului acestuia.

3. Chestorul Manoloiu este audiat la parchet și se deschide urmărirea penală împotriva sa, în urma autosesizării suspecte a parchetului la numai două zile de la amenințarea proferată public de Traian Băsescu împotriva acestui chestor.

4. La 4 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Deciziei CCR privind referendumul, un reprezentant al acestei curți revine cu un document  prin care cere adăugarea la decizia deja publicată în MO a unui paragraf care schimbă radical sensul și consecințele inițiale ale acesteia. Documentul în sine a fost prezentat ca fiind pe deplin legal deși este semnat doar de o persoană și nu de către toți membrii CCR, cum prevede regulamentul de funcționare al acestei instituții.

Toată lumea normală din politică și mass – media se minunează și se întreabă cum de este posibil ca tocmai acum, într-un moment atât de tensionat, aceste instituții să pară a-și fi pierdut cumpătul, a o fi luat razna, în așa hal încât să comită greșeli flagrante și în serie.

Explicația, după părerea mea, este una simplă, pornind de la un numitor comun al tuturor abaterilor și anomaliilor semnalate: panica lui Traian Băsescu. A se observa că fiecare dintre ciudățeniile enumerate mai sus încearcă să îl servească, sub o formă sau alta, pe președintele suspendat și doar pe el. Iar instituțiile implicate sunt dintre cele care încă mai au la comandă oameni supuși acestuia.

Aici nu poate fi vorba de greșeli umane neintenționate ci de acțiuni la ordin. Dar care să fie logica lor profundă, din moment ce era limpede că vor fi  imediat descoperite și transformate în subiecte de breaking news?

Logica profundă este că au fost puse la cale nu pentru a produce efecte ci pentru a deveni PROVOCÄ‚RI.

Prin aceste gafe instituționale, nici măcar  însoțite de o încercare, cât de cât, de camuflare, s-a urmărit provocarea de riposte guvernamentale asupra autorilor lor, nimeni alții decât procuratura, DNA, CCR. S-a dorit ca, având evidențele și legea de partea lor, membrii guvernului și, eventual, președintele interimar, să intervină prin atacuri și sancțiuni la adresa vinovaților. Ceea ce ar fi permis obezului și infectului aparat de propagandă băsist relansarea pe piața politică internațională a temei ce le-a adus atâtea satisfacții de dezinformare în prima fază a suspendării președintelui și anume că ar fi vorba de o lovitură de stat în care principalul scop urmărit este subordonarea justiției.

Nu este greu de înțeles că acum, după referendum, cu povara celor 7,5 milioane de voturi împotrivă și cu sprijinul politic internațional dispărut precum albeața la ridicarea ceții, situația reală a lui Traian Băsescu se regăsește oscilând între catastrofal și iremediabil.

Jucător dintotdeauna la cacealma, mai încearcă o salvare în extremis: resuscitarea sprijinului internațional blufând din nou cu un așa-zis atac la instituții al cuplului Ponta – Antonescu. Doar că, spre dezolarea lui, acest mult dorit atac nu se produce.  În schimb presa a luat temeinic subiectele la croșetat, frânghia rezultată semănând tot mai fidel cu un nod marinăresc încolăcit în jurul înotătoarelor navigatorului în ape tulburi.

Cât despre însăilarea grosieră a punerii sub acuzare a chestorului Manoloiu, ea face totodată parte și din categoria greșelilor de manual pe care cineva disperat le comite atunci când se simte copleșit de propria neputință. Prin această mișcare TB a încercat să arate că,  aviz amatorilor, încă e de temut!

Ce a reușit să demonstreze este însă complet pe dos. Ne arată tuturor că parcurge, cu jalnică lipsă de bărbăție,  panica de dinaintea capitulării.

Contele de Saint GermainEditorialeAEC,Antonescu,Basescu,capitulare,CCR,chestorul Manoloiu,Codruta Kovesi,Daniel Morar,DNA,Monitorul Oficial,Ponta,ProvocariSe înmulțesc în ultimele zile acțiunile, cel puțin stranii, ale unor instituții ale statului aflate în prim-planul evenimentelor stârnite de suspendarea președintelui. 1. Procurorii DNA descind la AEC și ridică, în mod intempestiv și ilegal, listele de la referendum. 2. Procurorul general al României, Codruța Kovesi, se grăbește să prelungească cu...Blog politic si polemic