Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Se înmulţesc în ultimele zile acţiunile, cel puţin stranii, ale unor instituţii ale statului aflate în prim-planul evenimentelor stârnite de suspendarea preşedintelui.

1. Procurorii DNA descind la AEC şi ridică, în mod intempestiv şi ilegal, listele de la referendum.

2. Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, se grăbeşte să prelungească cu încă 6 luni delegarea lui Daniel Morar la şefia DNA, fără a aştepta declanşarea / finalizarea procedurii legale şi constituţionale aplicabilă la sfârşitul mandatului acestuia.

3. Chestorul Manoloiu este audiat la parchet şi se deschide urmărirea penală împotriva sa, în urma autosesizării suspecte a parchetului la numai două zile de la ameninţarea proferată public de Traian Băsescu împotriva acestui chestor.

4. La 4 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Deciziei CCR privind referendumul, un reprezentant al acestei curţi revine cu un document  prin care cere adăugarea la decizia deja publicată în MO a unui paragraf care schimbă radical sensul şi consecinţele iniţiale ale acesteia. Documentul în sine a fost prezentat ca fiind pe deplin legal deşi este semnat doar de o persoană şi nu de către toţi membrii CCR, cum prevede regulamentul de funcţionare al acestei instituţii.

Toată lumea normală din politică şi mass – media se minunează şi se întreabă cum de este posibil ca tocmai acum, într-un moment atât de tensionat, aceste instituţii să pară a-şi fi pierdut cumpătul, a o fi luat razna, în aşa hal încât să comită greşeli flagrante şi în serie.

Explicaţia, după părerea mea, este una simplă, pornind de la un numitor comun al tuturor abaterilor şi anomaliilor semnalate: panica lui Traian Băsescu. A se observa că fiecare dintre ciudăţeniile enumerate mai sus încearcă să îl servească, sub o formă sau alta, pe preşedintele suspendat şi doar pe el. Iar instituţiile implicate sunt dintre cele care încă mai au la comandă oameni supuşi acestuia.

Aici nu poate fi vorba de greşeli umane neintenţionate ci de acţiuni la ordin. Dar care să fie logica lor profundă, din moment ce era limpede că vor fi  imediat descoperite şi transformate în subiecte de breaking news?

Logica profundă este că au fost puse la cale nu pentru a produce efecte ci pentru a deveni PROVOCĂRI.

Prin aceste gafe instituţionale, nici măcar  însoţite de o încercare, cât de cât, de camuflare, s-a urmărit provocarea de riposte guvernamentale asupra autorilor lor, nimeni alţii decât procuratura, DNA, CCR. S-a dorit ca, având evidenţele şi legea de partea lor, membrii guvernului şi, eventual, preşedintele interimar, să intervină prin atacuri şi sancţiuni la adresa vinovaţilor. Ceea ce ar fi permis obezului şi infectului aparat de propagandă băsist relansarea pe piaţa politică internaţională a temei ce le-a adus atâtea satisfacţii de dezinformare în prima fază a suspendării preşedintelui şi anume că ar fi vorba de o lovitură de stat în care principalul scop urmărit este subordonarea justiţiei.

Nu este greu de înţeles că acum, după referendum, cu povara celor 7,5 milioane de voturi împotrivă şi cu sprijinul politic internaţional dispărut precum albeaţa la ridicarea ceţii, situaţia reală a lui Traian Băsescu se regăseşte oscilând între catastrofal şi iremediabil.

Jucător dintotdeauna la cacealma, mai încearcă o salvare în extremis: resuscitarea sprijinului internaţional blufând din nou cu un aşa-zis atac la instituţii al cuplului Ponta – Antonescu. Doar că, spre dezolarea lui, acest mult dorit atac nu se produce.  În schimb presa a luat temeinic subiectele la croşetat, frânghia rezultată semănând tot mai fidel cu un nod marinăresc încolăcit în jurul înotătoarelor navigatorului în ape tulburi.

Cât despre însăilarea grosieră a punerii sub acuzare a chestorului Manoloiu, ea face totodată parte şi din categoria greşelilor de manual pe care cineva disperat le comite atunci când se simte copleşit de propria neputinţă. Prin această mişcare TB a încercat să arate că,  aviz amatorilor, încă e de temut!

Ce a reuşit să demonstreze este însă complet pe dos. Ne arată tuturor că parcurge, cu jalnică lipsă de bărbăţie,  panica de dinaintea capitulării.

Contele de Saint GermainEditorialeAEC,Antonescu,Basescu,capitulare,CCR,chestorul Manoloiu,Codruta Kovesi,Daniel Morar,DNA,Monitorul Oficial,Ponta,ProvocariSe înmulţesc în ultimele zile acţiunile, cel puţin stranii, ale unor instituţii ale statului aflate în prim-planul evenimentelor stârnite de suspendarea preşedintelui. 1. Procurorii DNA descind la AEC şi ridică, în mod intempestiv şi ilegal, listele de la referendum. 2. Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, se grăbeşte să prelungească cu...Blog politic si polemic