Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

În urmă cu doi ani am scris comentariul intitulat “Dan Diaconescu – un afacerist de geniu”.  Reiau, spre aducere aminte, câteva fragmente din acel text, publicat şi pe forumul lui Andrei Pleşu din Dilema Veche.

DD – un afacerist de geniu

 De câte ori nu am visat, fiecare dintre noi, la o idee originală care să ne îmbogăţească peste noapte?  Noi nu prea am avut succes dar DD chiar a găsit-o. E genială şi emblematică pentru noi, fructificând chiar chintesenţa românismului. Caragiale primeşte onoruri de transcendenţă  deoarece s-a dovedit cel mai bun radiolog al “malformaţiilor de coloană vertebrală” ale românului arhetipal. DD îşi însuşeşte azi, sub formă de uzufruct, concluziile radiografiilor caragialeşti şi le valorifică prin expunere ostentativă precum cerşetorii infirmităţile hidoase.

Dacă poporul ăsta, prin reprezentantul său statistic, este înnebunit după poale-n cap, mahalagisme cu spume, curve bune la suflet şi cadavre chicotind la mobil, ce crimă e să-l servim a la carte? Toată ţara, de la conducători la instituţii, de la întregi la estropiaţi, de la duşi la şcoală la duşi de nas, îşi dedică vitalitatea unui perpetuu carnaval telenovelistic. Nu ar fi păcat să laşi neexploatată o asemenea mină de aur?

Televiziunile rutiniere riscă milioane în explorarea unor filoane incerte, din specia telenovelor cinematografice, apoi tremură să vadă dacă nu cumva au dat de steril.

În timpul ăsta DD râde în pumn repetând mantric “nici nu ştiţi ce pierdeţi”. A descoperit filonul chiar la picioarele lui, inepuizabil şi pe gratis:  grotescul sau morbidul cotidian, refractat prin prisma catorva exhibiţionişti zbanghii, neinhibaţi şi mândri până la tivul lenjeriei de corp de profilul aerodinamic întrevăzut al gândirii lor neprotejate. Scenaristul anonim nu costă, actorii, de o naturaleţe inegalabilă, fac voluntariat, motor. În dormitorul de 3 puncte rating al poporului în pijama curg nonstop telenovele vieţii noastre cotidiene, urmărite cu sufletul la gură, transmise în direct din garsoniera confort 3 a producătorului. Toată lumea e mulţumită: privitorii că se întâmplă atâtea nenorociri altora, DD că a devenit un creator de şcoală, cu epigoni la televiziunile elitiste, lihnite de atâta deontologică lipsă de audienţă. La răstimpuri DD iese din direct chemat de castingurile pentru telenovelele viitoare unde aspiranţi frenetici îi oferă taxe în avans pentru o şansă de acces la celebritate. Reţeta lui a devenit o infailibilă maşină nu de făcut bani ci de atras bani. De aceea DD este un afacerist de geniu în industria TV.

[…]

Cu aceeaşi seriozitate şi chiar tandreţe cu care m-am apropiat  atunci de acest personaj insolit, încerc să analizez acum ceea ce mi se pare o dramă a sa, în devenire:  abaterea unui destin ce-şi găsise traiectoria optimei înzestrări spre capcana autodistrugerii.

Contele de Saint GermainEditorialeCaragiale,Dan Diaconescu,nici nu stiti ce pierdeti,Romanism,TVÎn urmă cu doi ani am scris comentariul intitulat “Dan Diaconescu - un afacerist de geniu”.  Reiau, spre aducere aminte, câteva fragmente din acel text, publicat şi pe forumul lui Andrei Pleşu din Dilema Veche. DD – un afacerist de geniu  De câte ori nu am visat, fiecare dintre noi, la...Blog politic si polemic