Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

În urmă cu doi ani am scris comentariul intitulat „Dan Diaconescu – un afacerist de geniu”.  Reiau, spre aducere aminte, câteva fragmente din acel text, publicat și pe forumul lui Andrei Pleșu din Dilema Veche.

DD „“ un afacerist de geniu

 De câte ori nu am visat, fiecare dintre noi, la o idee originală care să ne îmbogățească peste noapte?  Noi nu prea am avut succes dar DD chiar a găsit-o. E genială și emblematică pentru noi, fructificând chiar chintesența românismului. Caragiale primește onoruri de transcendență  deoarece s-a dovedit cel mai bun radiolog al „malformațiilor de coloană vertebrală” ale românului arhetipal. DD își însușește azi, sub formă de uzufruct, concluziile radiografiilor caragialești și le valorifică prin expunere ostentativă precum cerșetorii infirmitățile hidoase.

Dacă poporul ăsta, prin reprezentantul său statistic, este înnebunit după poale-n cap, mahalagisme cu spume, curve bune la suflet și cadavre chicotind la mobil, ce crimă e să-l servim a la carte? Toată țara, de la conducători la instituții, de la întregi la estropiați, de la duși la școală la duși de nas, își dedică vitalitatea unui perpetuu carnaval telenovelistic. Nu ar fi păcat să lași neexploatată o asemenea mină de aur?

Televiziunile rutiniere riscă milioane în explorarea unor filoane incerte, din specia telenovelor cinematografice, apoi tremură să vadă dacă nu cumva au dat de steril.

În timpul ăsta DD râde în pumn repetând mantric „nici nu știți ce pierdeți”. A descoperit filonul chiar la picioarele lui, inepuizabil și pe gratis:  grotescul sau morbidul cotidian, refractat prin prisma catorva exhibiționiști zbanghii, neinhibați și mândri până la tivul lenjeriei de corp de profilul aerodinamic întrevăzut al gândirii lor neprotejate. Scenaristul anonim nu costă, actorii, de o naturalețe inegalabilă, fac voluntariat, motor. În dormitorul de 3 puncte rating al poporului în pijama curg nonstop telenovele vieții noastre cotidiene, urmărite cu sufletul la gură, transmise în direct din garsoniera confort 3 a producătorului. Toată lumea e mulțumită: privitorii că se întâmplă atâtea nenorociri altora, DD că a devenit un creator de școală, cu epigoni la televiziunile elitiste, lihnite de atâta deontologică lipsă de audiență. La răstimpuri DD iese din direct chemat de castingurile pentru telenovelele viitoare unde aspiranți frenetici îi oferă taxe în avans pentru o șansă de acces la celebritate. Rețeta lui a devenit o infailibilă mașină nu de făcut bani ci de atras bani. De aceea DD este un afacerist de geniu în industria TV.

[…]

Cu aceeași seriozitate și chiar tandrețe cu care m-am apropiat  atunci de acest personaj insolit, încerc să analizez acum ceea ce mi se pare o dramă a sa, în devenire:  abaterea unui destin ce-și găsise traiectoria optimei înzestrări spre capcana autodistrugerii.

Contele de Saint GermainEditorialeCaragiale,Dan Diaconescu,nici nu stiti ce pierdeti,Romanism,TVÎn urmă cu doi ani am scris comentariul intitulat 'Dan Diaconescu - un afacerist de geniu'.  Reiau, spre aducere aminte, câteva fragmente din acel text, publicat și pe forumul lui Andrei Pleșu din Dilema Veche. DD '“ un afacerist de geniu  De câte ori nu am visat, fiecare dintre noi, la...Blog politic si polemic