Scorul acestui articol
[Total: 70 voturi. Media: 4.1]

 

O întrebare domină în ultimele zile toate studiourile TV de analiză: ce l-a apucat pe Liviu Dragnea să-È™i dinamiteze propriul guvern? Comentatori dintre cei mai titrați recunosc că nu înțeleg ce se întâmplă. Totul pare atât de lipsit de logică, de ieÈ™it din tipare, de contraproducțiv încât se recurge la tot felul de explicații improvizate pentru a potoli curiozitatea celor ce aÈ™teaptă, mură-n gură, de la alte creiere decât ale lor, elucidarea misterului.

În astfel de situații se poate recurge la o metodă clasică, ce s-a dovedit utilă de atâtea ori în istorie în cazul decriptării unor mari enigme. Căutarea, peste toate contradicțiile, a unui beneficiar cert de pe urma faptelor de neînțeles. Altfel spus, căutarea răspunsului la antica întrebare Cui prodest?

De ceva timp, È™efa DNA Laura Kovesi se află sub un asalt pe mai multe fronturi,  ce creÈ™te permanent în  intensitate. Rezistența ei, în fața unor acuze ce pe alți demnitari i-ar fi doborât demult, demonstrează că beneficiază de un statut special, cu elemente de protecție ce depăÈ™esc substanțial pe cele destinate în mod normal unui È™ef de cameră parlamentară, ministru ori chiar prim „“ ministru. Modul în care o întreagă comisie de experți a fost presată să se prostitueze moral pentru a o salva de evidenta culpă a plagiatului, ignorarea de către instituțiile juridice ale statului a tuturor dezvăluirilor (Băsescu, Ghiță, Andronic) de o gravitate excepțională, ce sugerează infracțiuni de la poliție politică până la trădare națională, încercările disperate ale unor interpuÈ™i (aÈ™a zis ziariÈ™ti) de a-l manipula chiar È™i pe preÈ™edintele Trump în scopul obținerii unei declarații de susținere, din partea acestuia, a LCK sau, măcar, a DNA, sunt doar câteva dintre dovezile evidente că doamna Kovesi a depăÈ™it statutul de lider proeminent al „žsistemului”, al puterii paralele oculte din România, domnia sa devenind elementul fundamental de rezistență al acestei construcții. Probabil unicul rămas, pentru o perioadă, după trecerea în umbră a lui Florian Coldea.

Multă vreme s-a crezut (È™i în mare măsură chiar aÈ™a a È™i fost) că spatele, atât de puternic, al LCK este asigurat de americani. Că americanii au principalul interes în susținerea acesteia la nivelul de forță È™i influență fără precedent la care È™efa DNA ajunsese. După alegerea la Casa Albă a lui Donald Trump, miÈ™cările de derută din arealul doamnei Kovesi au demonstrat însă că lucrurile stăteau puțin altfel. Că americanii, da, au susținut-o, dar nu neapărat în urma unor ordine strategice imperative primite de la Washington ci manipulați profesionist de „žsistemul” de la BucureÈ™ti, care era principalul interesat de a-È™i menține puterea È™i influența prin intermediul acestei persoane. Altfel spus, oculții noÈ™tri dragi, cu năravurile lor moÈ™tenite de la vechea securitate, s-au folosit în toată perioada regimului Băsescu de americani, ca instrument de presiune È™i ca paravan, împingându-i pe aceÈ™tia în prima linie a edificării cultului personalității doamnei Laura Kovesi de pe urma căruia să profite ei, oculții, în primul rând.

Acum, după flitul lui Trump (în sensul neintrării în jocul propus de alde Pantazi), se vede bine această tactică; această preocupare disperată a sistemului (securistic È™i românesc 100%) de a încerca să o mențină pe Laura Kovesi pe post cu orice preț, prin orice mijloace. Ea este garantul puterii sale È™i trebuie să o apere chiar la vedere, demascându-se, dacă americanii nu mai sunt dispuÈ™i să le facă treaba È™i jocul ca până acum.

Doar că acest deziderat, de a o apăra, devine din ce în ce mai greu de atins în condițiile în care scandalul SIPA se rostogoleÈ™te cu mari amenințări pentru oculții din justiție, Dan Andronic nu se potoleÈ™te cu dezvăluirile sale, Ghiță se pregăteÈ™te de un nou asalt È™i, colac peste pupăză, ancheta comisiei parlamentare pentru „žsufrageria lui Oprea”Â  primeÈ™te muniție neaÈ™teptată de la generalul Iliescu È™i, în mod excepțional, de la CCR.

Eu cred că războiul Dragnea-Grindeanu, atât de irațional gândit in termenii logicii imediate, poate fi foarte bine explicat  dacă îl privim ca pe o diversiune pusă la cale de sistem pentru a acoperi, pe cât posibil, scandalurile din jurul LCK.

A mai vorbit cineva, ieri, despre dezvăluirile gravissime ale generalului Iliescu făcute în fața comisiei parlamentare? Nu!

A mai comentat cineva, ieri, decizia cu consecințe spectaculoase a CCR  de a nu considera neconstituțională audierea unui magistrat de către o comisie parlamentară? Nu!

Cui foloseÈ™te această deturnare a atenției publice de la două subiecte fierbinți, ambele cu ricoÈ™euri contondente în direcția LCK, spre războiul Dragnea „“ Grindeanu?

Este evident cui foloseÈ™te: doamnei Kovesi È™i oculților care o susțin.

Sigur, retragerea sprijinului politic acordat de o coaliție unui premier, este un eveniment important. Doar că el vine È™i se aÈ™ează într-o schemă clasică a diversionilor profesioniste: un scandal mare nu poate fi acoperit decât printr-un scandal È™i mai mare.

Întrebarea pe care mi-am pus-o, imediat ce am ajuns la această explicație a diversiunii, a fost: cum l-au determinat oculții pe Dragnea să le facă jocul? L-au È™antajat cu dosarele lui de la DNA sau l-au manipulat, făcându-l să creadă ceva inacceptabil de grav despre Grindeanu?

Faptul că, în favoarea deciziei de ieri, s-a pronunțat È™i Călin Popescu Tăriceanu, mă face să dau credit celei de-a doua variante.

Cred că schema diversiunii s-a pregătit astfel:

  • s-a plecat de la un adevăr, È™i anume că Sorin Grindeanu are oarece legături cu serviciile secrete româneÈ™ti (există cel puțin două dovezi, aceea a absolvirii de către Grindeanu  unui curs la Academia Națională de Informații, È™i aceea că a fost membru în Comisia de control a SRI);
  • s-au speculat niÈ™te decizii al premierului Grindeanu de a numi în cabinetul său anumite persoane apropiate serviciilor (Oana Schmidt Hăineală, generalul (r) SRI Stătescu);
  • prin infiltrații din anturajul lui Dragnea È™i Tăriceanu aceÈ™tia doi au fost intoxicații cu informații (chipurile sigure) despre lucruri grave (È™i probabil ireale) pe care Grindeanu le-ar fi făcut pe ascuns, în defavoarea PSD, trădându-È™i astfel partidul;
  • i s-a cerut lui Grindeanu să alimenteze, prin mici gesturi È™i poziționări rebele (declarații ambigue, postări pe Facebook ironice/critice la adresa unor membrii ai PSD È™i chiar a lui Liviu Dragnea, contrări cu Gabriela Firea È™i Olguța Vasilescu, afiÈ™area unei apropieri evidente față de Victor Ponta etc.), o anume distanțare de PSD È™i de preÈ™edintele acestuia;
  • s-a creat, prin intermediul unor membrii CEX controlați de sistem, o stare de intoleranță È™i radicalism anti Grindeanu, care să conducă inevitabil la deznodământul rupturii.

Dovada cea mai puternică a diversiunii vine însă din atitudinea războinică a premierului Grindeanu. Faptul că a refuzat să-È™i dea demisia, un gest absolut stupid È™i sinucigaÈ™ după retragerea sprijinului politic, denotă executarea unui ordin, din cadrul umei misiuni de inflamare a societății. Pentru ca diversiunea să-È™i atingă cât de cât scopul, ea trebuia să È™i dureze. O demisie a lui Grindeanu imediat după terminarea È™edinței CEX ar fi scurtat considerabil timpul de revenire la normal. AÈ™a, bruierea scandalurilor legate de Kovesi, va dura ceva mai mult.

Contele de Saint GermainEditorialecomisia de control a SRI,Cui peodest,Dan Andronic,demisia lui Grindeanu divesiune,Donald Trump,Florian Coldea,Gabriela Firea si Olguta Vasilescu,generalul Iliescu decizia CCR,generalul Statescu,Laura Kovesi si DNA,Oana Haineala,putere paralela oculta,razboiul Dragnea - Grindeanu,Sebastian Ghita,sistem securistic,sufrageria lui Oprea  O întrebare domină în ultimele zile toate studiourile TV de analiză: ce l-a apucat pe Liviu Dragnea să-È™i dinamiteze propriul guvern? Comentatori dintre cei mai titrați recunosc că nu înțeleg ce se întâmplă. Totul pare atât de lipsit de logică, de ieÈ™it din tipare, de contraproducțiv încât se recurge...Blog politic si polemic