Scorul acestui articol
[Total: 58 voturi. Media: 4.8]

 

Cum e stăpânul aÈ™a-i È™i sluga.
Spune-mi cu cine te însoțeÈ™ti, ca să-ți spun cine eÈ™ti.
(Vechi proverbe româneÈ™ti)

 

Pe unde a fost È™efă, la Parchetul General È™i apoi la DNA, Laura Kovesi a tăiat brazde adânci printre subordonații cu care colabora. S-ar fi putut crede că e vorba de o lăudabilă formă de plivit a moÈ™iei, de distrugere a buruienilor în vederea creÈ™terii producției la hectar.

La o analiză mai atentă, această primă impresie nu rezistă. De ce? pentru simplul motiv că „žplivitul” despre care vorbim se dovedeÈ™te, luat la bani mărunți, o operațiune derulată cu un cu totul alt scop decât acela de a elimina răul È™i a favoriza binele. Cu un scop aproape invers.

Să mă explic!

Procurorii cu notorietate de care s-a descotorosit doamna Kovesi în mandatele sale de È™ef de parchet se pot împărți în două mari categorii: cei care nu i-au îndeplinit ordinele abuzive È™i cei care, dimpotrivă, s-au bulucit să i le indeplinească, cu zel ostentativ.

Ca să exemplific, m-aÈ™ rezuma la câte trei nume din fiecare categorie.

În prima categorie se încadrează Angela Ciurea (dosarul ALRO), Eugen Iacobescu (dosarul Mircea Băsescu „“ Bercea Mondial) È™i Ciprian Nastasiu (dosarul Omar Hayssam È™i dosarul „žcrima organizată în anturajul preÈ™edintelui României). Toți aceÈ™ti trei procurori au fost îndepărtați de Laura Kovesi pentru că se încăpățânau să persevereze în investigarea unor cauze pe care doamna Kovesi le dorea îngropate.

În a doua categorie se încadrează Eugen Papici (dosarul Referendumul, dosarul Trofeul Calității, dosarul CaltaboÈ™ul), Emilian Eva (dosarul ICA „“ Dan Voiculescu) È™i, recenta vedetă a gangsterismului instituțional È™i a limbajului interlop, Mircea Negulescu (dosarul Ponta „“ Blair, dosarul Ghiță, dosarul Blaga). Toți aceÈ™ti trei procurori au fost îndepărtați de Laura Kovesi după ce s-a folosit de ei discreționar în fabricarea unor dosare politice È™i după ce imoralitate lor a fost dezvăluită È™i demonstrată în presă cu dovezi nimicitoare.

Cei din prima categorie sunt azi liberi È™i curați juridic (deÈ™i au fost tentative repetate de a li se închide gura cu dosare la intimidare), cei din a doua categorie (cu excepția lui Mircea Negulescu, new entry, pentru care se fac demersurile preliminare) sunt inculpați în cauze grele È™i au cunoscut deja „žbinefacerile” arestului preventiv.

Laura Kovesi i-a criticat în repetate rânduri È™i i-a incadrat la „žrăi” pe cei din prima categorie, în vreme ce pe ceilalți i-a lăudat strident, repetat, mobilizator, prezentându-i ca o elită a DNA. În viziunea È™efei DNA, aceÈ™tia sunt”žbunii”, exemplarii, eroii din umbră care luptă pentru eradicarea corupției în România È™i în fața cărora ar trebui să ne scoatem pălăria.

Ce să înțelegem de-aici? Că doamna Kovesi are niÈ™te criterii valorice de o moralitate impecabilă, nu? Că dacă elogiază asemenea personaje, cu astfel de mărci de valoare, È™i dânsa este asemenea lor È™i, chiar mai mult, se mândreÈ™te cu asta.

Gând la gând! Și eu cred că le seamănă în anumite privințe. Doar că nu consider că acesta ar fi un lucru bun pentru justiția română È™i pentru lupta anticorupție.

În îndârjirea cu care Laura Kovesi se agață de poziția sa de la DNA, văd È™i un lucru bun: mobilizarea victimelor acesteia de a se deschide presei, de a vorbi, de a demasca abuzuri. Frica a trecut în plan secund È™i, astfel, opinia publică poate afla incredibile secrete murdare din interiorul sistemului, cum ar fi, de exemplu, rolul procurorului Negulescu în caracatița mafiei prahovene.

Odată pornit, valul spovedaniilor se va transforma în tzunami. Ceea ce nu e rău, dacă ne gândim că spovedania este o etapă spre îndreptare.

Contele de Saint GermainEditorialeAngela Ciurea (dosarul ALRO),arest preventiv,DNA,dosarul „crima organizată în anturajul preÈ™edintelui României),Emiian Eva,Eugen Iacobescu (dosarul Mircea Băsescu – Bercea Mondial) È™i Ciprian Nastasiu (dosarul Omar Hayssa,Eugen Papici,Mircea Negulescu,Parchetul General,plivitul buruienilor,procurori buni,procurori rai,tzunami,valul spovedaniilor  Cum e stăpânul aÈ™a-i È™i sluga. Spune-mi cu cine te însoțeÈ™ti, ca să-ți spun cine eÈ™ti. (Vechi proverbe româneÈ™ti)   Pe unde a fost È™efă, la Parchetul General È™i apoi la DNA, Laura Kovesi a tăiat brazde adânci printre subordonații cu care colabora. S-ar fi putut crede că e vorba de o lăudabilă...Blog politic si polemic