Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Competiţia politică din România seamănă tot mai mult, în ultimele zile, cu intrarea în  tururile de pistă finale ale unei curse de fond. Plutonul se agită, echipele încep să-şi dea coate, atleţii rup ritmul de până atunci pentru a se poziţiona cât mai favorabil în vederea sprintului decisiv.
Traian Băsescu, macerat el însuşi de acidul învrăjbirii pe care l-a secretat, de când se ştie, dintr-o frică maladivă de normalitate, biciuie mârţoaga PMP doar – doar o strânge de-un mandat de europerlamentar pentru Ebuţa. Miză meschină în raport cu deşănţata desfăşurare de forţe cu Udre şi Boci puşi să înfulece din jăratecul  şi aşa pe sponci al pedeliştilor lui Blaga. Nu pricep ce altceva ar putea spera Traian Băsescu de la această încropită adunătură de şontorogi care nici ca turmă n-ar funcţiona fără lătratul lui de dulău îngrozit că vede la orizont lupul.
Victor Ponta dă semne că iară i-au căzut din urechi câlţii înţelepciunii şi e gata să se lase copleşit de vuietul iraţional al lăcomiei anturajului pesedist răzbătând mai ales din teritoriu. “Noi vrem totul, ni se cuvine totul, şi conducerea guvernului şi preşedinţia” îi vâjâie în timpane ghiocul îmbătaţilor de putere. Cum altfel decât un gest de turmentare provocatoare la adresa liberalilor poate fi interpretată cooptarea lui Sorin Oprescu în comitetul de susţinere al fragedului USD moşit ieri? Văd aici (să-mi fie iertat dacă mă înşel) tremurul nerăbdător al mâinii de dirijor rămas doar cu jumătate din orchestră a lui Dan Voiculescu. Pentru că mesajul cu Sorin Oprescu nu s-a oprit doar la simbolistica imaginii cu primarul independent devenit brusc înregimentat ci a trebuit să fie întărit şi declarativ, printr-o prostie pregătită de acasă de Daniel Constantin ca să bage, chipurile, spaima în Crin Antonescu. Victor Ponta ar fi trebuit să evite a-l flutura pe Sorin Oprescu ca steag de luptă (ostilizându-l astfel pe Antonescu), cel puţin în acest moment când, oricum, partidul său este dat drept lider detaşat în sondajele pentru europarlamentare. Rămân la convingerea că păstrarea calmului în USL îi foloseşte acum mult mai mult lui Victor Ponta decât lui Crin Antonescu şi, prin urmare, arătarea “pisicii” Oprescu a fost un gest impulsiv şi contraproductiv.
Nici Crin Antonescu nu a rămas dator. Metafora cu ospătarul care a primit comanda de la Barosso l-o fi înţepat pe Victor Ponta  mai ceva decât roiul de tăuni de la EVZ + B1TV. Am convingerea că Antonescu înţelege foarte limpede două lucruri:
a) că, oricine i-ar fi contrapus la prezidenţiale în turul întâi, el, Antonescu, se va califica fără probleme în turul doi;
b) că, dacă în turul doi, PSD nu-şi va respecta promisiunea să îl sprijine şi el, Antonescu, nu va ieşi preşedinte, nici Ponta nu va mai rămâne mult timp premier.
Pentru că nu trebuie uitat un lucru esenţial: alegeri parlamentare care să modifice dramatic configuratia actuală din Senat şi Cameră vor fi abia în 2016. Până atunci, dependenţa de PNL a stabilităţii guvernului va fi incă foarte mare, chiar dacă prin racolări de traseişti PSD va reuşi să adune o majoritate de circumstanţă.
Rămân la părerea că, şi prin ultimele manevre (culminând cu aceea legată de propunerea Klaus Johannis vicepremier), Crin Antonescu joacă în forţă, la două capete: sau se poziţionează maximal pentru europarlamentare şi prezidenţiale (ranforsându-şi, practic, şansele de a fi susţinut de PSD până la capăt) sau rupe USL suficient de devreme pentru a avea timp să-şi valorifice avantajul de a se lupta, din opoziţie, cu candidatul puterii. Un candidat pe care, indiferent ce scuze ar invoca USD-ul, marea masă a electorilor îl va considera un fruct al trădării, deci otrăvit şi de neacceptat.

Contele de Saint GermainEditorialeB1TV,Boc,Crin Antonescu,cursa de fond,Dan Voiculescu,Daniel Constantin,EVZ,Klaus Johannis,PMP,Sorin Oprescu,Udrea,USD,USL,Victor PontaCompetiţia politică din România seamănă tot mai mult, în ultimele zile, cu intrarea în  tururile de pistă finale ale unei curse de fond. Plutonul se agită, echipele încep să-şi dea coate, atleţii rup ritmul de până atunci pentru a se poziţiona cât mai favorabil în vederea sprintului decisiv. Traian Băsescu,...Blog politic si polemic