Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Competiția politică din România seamănă tot mai mult, în ultimele zile, cu intrarea în  tururile de pistă finale ale unei curse de fond. Plutonul se agită, echipele încep să-și dea coate, atleții rup ritmul de până atunci pentru a se poziționa cât mai favorabil în vederea sprintului decisiv.
Traian Băsescu, macerat el însuși de acidul învrăjbirii pe care l-a secretat, de când se știe, dintr-o frică maladivă de normalitate, biciuie mârțoaga PMP doar – doar o strânge de-un mandat de europerlamentar pentru Ebuța. Miză meschină în raport cu deșănțata desfășurare de forțe cu Udre și Boci puși să înfulece din jăratecul  și așa pe sponci al pedeliștilor lui Blaga. Nu pricep ce altceva ar putea spera Traian Băsescu de la această încropită adunătură de șontorogi care nici ca turmă n-ar funcționa fără lătratul lui de dulău îngrozit că vede la orizont lupul.
Victor Ponta dă semne că iară i-au căzut din urechi câlții înțelepciunii și e gata să se lase copleșit de vuietul irațional al lăcomiei anturajului pesedist răzbătând mai ales din teritoriu. „Noi vrem totul, ni se cuvine totul, și conducerea guvernului și președinția” îi vâjâie în timpane ghiocul îmbătaților de putere. Cum altfel decât un gest de turmentare provocatoare la adresa liberalilor poate fi interpretată cooptarea lui Sorin Oprescu în comitetul de susținere al fragedului USD moșit ieri? Văd aici (să-mi fie iertat dacă mă înșel) tremurul nerăbdător al mâinii de dirijor rămas doar cu jumătate din orchestră a lui Dan Voiculescu. Pentru că mesajul cu Sorin Oprescu nu s-a oprit doar la simbolistica imaginii cu primarul independent devenit brusc înregimentat ci a trebuit să fie întărit și declarativ, printr-o prostie pregătită de acasă de Daniel Constantin ca să bage, chipurile, spaima în Crin Antonescu. Victor Ponta ar fi trebuit să evite a-l flutura pe Sorin Oprescu ca steag de luptă (ostilizându-l astfel pe Antonescu), cel puțin în acest moment când, oricum, partidul său este dat drept lider detașat în sondajele pentru europarlamentare. Rămân la convingerea că păstrarea calmului în USL îi folosește acum mult mai mult lui Victor Ponta decât lui Crin Antonescu și, prin urmare, arătarea „pisicii” Oprescu a fost un gest impulsiv și contraproductiv.
Nici Crin Antonescu nu a rămas dator. Metafora cu ospătarul care a primit comanda de la Barosso l-o fi înțepat pe Victor Ponta  mai ceva decât roiul de tăuni de la EVZ + B1TV. Am convingerea că Antonescu înțelege foarte limpede două lucruri:
a) că, oricine i-ar fi contrapus la prezidențiale în turul întâi, el, Antonescu, se va califica fără probleme în turul doi;
b) că, dacă în turul doi, PSD nu-și va respecta promisiunea să îl sprijine și el, Antonescu, nu va ieși președinte, nici Ponta nu va mai rămâne mult timp premier.
Pentru că nu trebuie uitat un lucru esențial: alegeri parlamentare care să modifice dramatic configuratia actuală din Senat și Cameră vor fi abia în 2016. Până atunci, dependența de PNL a stabilității guvernului va fi incă foarte mare, chiar dacă prin racolări de traseiști PSD va reuși să adune o majoritate de circumstanță.
Rămân la părerea că, și prin ultimele manevre (culminând cu aceea legată de propunerea Klaus Johannis vicepremier), Crin Antonescu joacă în forță, la două capete: sau se poziționează maximal pentru europarlamentare și prezidențiale (ranforsându-și, practic, șansele de a fi susținut de PSD până la capăt) sau rupe USL suficient de devreme pentru a avea timp să-și valorifice avantajul de a se lupta, din opoziție, cu candidatul puterii. Un candidat pe care, indiferent ce scuze ar invoca USD-ul, marea masă a electorilor îl va considera un fruct al trădării, deci otrăvit și de neacceptat.

Contele de Saint GermainEditorialeB1TV,Boc,Crin Antonescu,cursa de fond,Dan Voiculescu,Daniel Constantin,EVZ,Klaus Johannis,PMP,Sorin Oprescu,Udrea,USD,USL,Victor PontaCompetiția politică din România seamănă tot mai mult, în ultimele zile, cu intrarea în  tururile de pistă finale ale unei curse de fond. Plutonul se agită, echipele încep să-și dea coate, atleții rup ritmul de până atunci pentru a se poziționa cât mai favorabil în vederea sprintului decisiv. Traian Băsescu,...Blog politic si polemic