Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Comentariu postat la editorialul lui Mircea Cartarescu din EVZ intitulat “Pauza s-a terminat, capul la fund”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-pauza-s-a-terminat-capul-la-fund-960352.html)

Motto
Acolo unde mintea vede numai ruşine, inima descoperă frumosul!
Dostoievski – Fraţii Karamazov

Literatura, dar şi realitatea, abundă în iubiri perverse: băieţandri inocenţi îndrăgostiţi de curve, fecioare evlavioase seduse de derbedei.  Tema raţiunii răpuse de un ego romanţios, care se crede mai presus de lecţiile vieţii. Nicicând  în astfel de cazuri lucrurile nu sfârşesc bine, dar asta nu mai contează. Protagoniştii pozitivi ai ecuaţiei, viitoarele victime, preferă să se lase înghiţiţi de ruşinea neghiobiei lor decât să-şi recunoască, cu adevărat şi izbăvitor, slăbiciunea.

Între Mircea Cărtărescu şi Traian Băsescu s-a insinuat, şi apoi a prins rădăcini de mătrăgună, o astfel de patimă. Căreia inocentul nostru poet (sau, dacă vreţi, evlavioasa …) nu-i poate răspunde prin  raţiune deoarece pentru el nu ce-i arată ochii, nu ce-i reverberează timpanele, nu ce simte şi jeleşte lumea din jur contează ci ce-i aprinde lui, în imaginaţie, beladona.

Şarful textului, urmărit prin simplitatea (adesea simplismul) exprimării, nu se poate elibera de un substrat difuz de adulaţie. Ca un filigran pe fericita hârtie onorată de săptămânalul său obol. Chiar şi când îl mustră pe  Preşedintele său, Mircea Cărtărescu o face precum doamna Plăcintă comentând isprăvile unui fiu cu o tentativă de asasinat la activ: cu tandreţe, cu un subiectivism bagatelizant, cu sentimentul că încearcă, pentru un om,  să redefinească binele şi răul.

Câtă nobilă îngrijorare în aberanta ipoteză a revenirii lui Adrian Năstase în fruntea guvernului.  Ce o să se întâmple atunci cu “nefericitul comandant de navă”? O să fie, vai, ghilotinat?!

Şi câtă ciudă pe timpul care, împins de la spate de Voiculescu şi Vântu, desigur, se grăbeşte criminal să apropie momentul în care “preşedintele actual va părăsi Cotrocenii”…

Iată drama ce-l sfâşie pe poet: ce va fi când Băsescu nu va mai fi?

Lasă, dragă, vedem noi atunci. Dacă mai apucăm .

Ce-ar fi însă, între timp, să ieşi din travestiul ăsta penibil de Doamna de Renal sedusă de un Julien Sorel ipocrit şi arivist, şi să reflectezi puţin la finalul tărăşeniei?  Nu că se leagă? Te şi eliberezi şi ne faci şi nouă o bucurie!

Contele de Saint GermainEditorialeAdrian Nastase,Doamna de Renal,Julien Sorel,Mircea Cartarescu,Pauza s-a terminat,Senatul EVZ,Traian Basescu,Vantu,Voiculescu(Comentariu postat la editorialul lui Mircea Cartarescu din EVZ intitulat 'Pauza s-a terminat, capul la fund', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-pauza-s-a-terminat-capul-la-fund-960352.html) Motto Acolo unde mintea vede numai ruşine, inima descoperă frumosul! Dostoievski – Fraţii Karamazov Literatura, dar şi realitatea, abundă în iubiri perverse: băieţandri inocenţi îndrăgostiţi de curve, fecioare evlavioase...Blog politic si polemic