Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Comentariu postat la editorialul lui Mircea Cartarescu din EVZ intitulat „Pauza s-a terminat, capul la fund”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-pauza-s-a-terminat-capul-la-fund-960352.html)

Motto
Acolo unde mintea vede numai rușine, inima descoperă frumosul!
Dostoievski „“ Frații Karamazov

Literatura, dar și realitatea, abundă în iubiri perverse: băiețandri inocenți îndrăgostiți de curve, fecioare evlavioase seduse de derbedei.  Tema rațiunii răpuse de un ego romanțios, care se crede mai presus de lecțiile vieții. Nicicând  în astfel de cazuri lucrurile nu sfârșesc bine, dar asta nu mai contează. Protagoniștii pozitivi ai ecuației, viitoarele victime, preferă să se lase înghițiți de rușinea neghiobiei lor decât să-și recunoască, cu adevărat și izbăvitor, slăbiciunea.

Între Mircea Cărtărescu și Traian Băsescu s-a insinuat, și apoi a prins rădăcini de mătrăgună, o astfel de patimă. Căreia inocentul nostru poet (sau, dacă vreți, evlavioasa „¦) nu-i poate răspunde prin  rațiune deoarece pentru el nu ce-i arată ochii, nu ce-i reverberează timpanele, nu ce simte și jelește lumea din jur contează ci ce-i aprinde lui, în imaginație, beladona.

Șarful textului, urmărit prin simplitatea (adesea simplismul) exprimării, nu se poate elibera de un substrat difuz de adulație. Ca un filigran pe fericita hârtie onorată de săptămânalul său obol. Chiar și când îl mustră pe  Președintele său, Mircea Cărtărescu o face precum doamna Plăcintă comentând isprăvile unui fiu cu o tentativă de asasinat la activ: cu tandrețe, cu un subiectivism bagatelizant, cu sentimentul că încearcă, pentru un om,  să redefinească binele și răul.

Câtă nobilă îngrijorare în aberanta ipoteză a revenirii lui Adrian Năstase în fruntea guvernului.  Ce o să se întâmple atunci cu „nefericitul comandant de navă”? O să fie, vai, ghilotinat?!

Și câtă ciudă pe timpul care, împins de la spate de Voiculescu și Vântu, desigur, se grăbește criminal să apropie momentul în care „președintele actual va părăsi Cotrocenii””¦

Iată drama ce-l sfâșie pe poet: ce va fi când Băsescu nu va mai fi?

Lasă, dragă, vedem noi atunci. Dacă mai apucăm .

Ce-ar fi însă, între timp, să ieși din travestiul ăsta penibil de Doamna de Renal sedusă de un Julien Sorel ipocrit și arivist, și să reflectezi puțin la finalul tărășeniei?  Nu că se leagă? Te și eliberezi și ne faci și nouă o bucurie!

Contele de Saint GermainEditorialeAdrian Nastase,Doamna de Renal,Julien Sorel,Mircea Cartarescu,Pauza s-a terminat,Senatul EVZ,Traian Basescu,Vantu,Voiculescu(Comentariu postat la editorialul lui Mircea Cartarescu din EVZ intitulat 'Pauza s-a terminat, capul la fund', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-pauza-s-a-terminat-capul-la-fund-960352.html) Motto Acolo unde mintea vede numai rușine, inima descoperă frumosul! Dostoievski '“ Frații Karamazov Literatura, dar și realitatea, abundă în iubiri perverse: băiețandri inocenți îndrăgostiți de curve, fecioare evlavioase...Blog politic si polemic