Scorul acestui articol
[Total: 23 voturi. Media: 4.8]

 

Motto

„Nu exista nimic altceva decat atomi si vid „

Democrit (460 – 370 î.e.n)

 

Sunt două pericole care ameninţă planeta cu o îmbrăţişare fatală iminentă: îmbogăţirea uriaşă a unor “indivizi” şi progresul tehnologic scăpat de sub control.

Cuvântul “atom” vine de la grecescul ἄτομος (átomos) – indivizibil. Iată de ce, în contextul acestui articol, îi numesc pe respectivii “indivizi”.

Observăm în zilele noastre, mai mult decât în trecut şi la valori ameţitoare, îmbogăţiri fuminante pe persoană fizică. Nu ţări, nu state conduse de parlamente sau guverne ci “indivizi” acţionând pe cont propriu acumulează averi cu care pot distruge planeta.

De bine de rău, acolo unde există organe colective de decizie există şansa ca, dacă unul o ia razna şi vrea să comită o faptă nebunească, să intervină ceilalţi şi să-l oprească.

Ce te faci, însă, dacă un “individ” superbogat (dintre cei 2640 de miliardari în viaţă ai lumii – declaraţi pentru 2023) suferă o decepţie, acuză o depresie existenţială, nu mai găseşte sens vieţii sale şi a celorlalţi şi-şi propune să devină un demiurg pe invers: nu să creeze ci să distrugă?

Iată lista Forbes a celor mai bogaţi 10 pământeni  ai anului 2023:

  1. Bernard Arnault & familia –  211 miliarde de dolari ,sursa averii: LVMH, vârstă: 74, cetăţenie: Franţa
  2. Elon Musk – 180 miliarde de dolari,  sursa averii: Tesla, SpaceX,  vârsta: 51 de ani, cetăţenie: SUA
  3. Jeff Bezos – 114 miliarde de dolari,  sursa averii: Amazon,  vârsta: 59 de ani,  cetăţenie: SUA
  4. Larry Ellison – 107 miliarde de dolari, sursa averii: Oracle, vârsta: 78 de ani, cetăţenie: SUA
  5. Warren Buffett – 106 miliarde de dolari, sursa averii: Berkshire Hathaway, vârsta: 92 de ani, cetăţenie: SUA
  6.  Bill Gates – 104 miliarde de dolari, sursa averii: Microsoft, vârsta: 67 de ani, cetăţenie: SUA
  7. Michael Bloomberg – 94,5 miliarde de dolari, sursa averii: Bloomberg LP,  vârsta: 81 de ani, cetăţenie: SUA
  8. Carlos Slim Helú & familia – 93 miliarde de dolari, sursa averii: Telecom, vârsta: 83 de ani, cetăţenie: Mexic
  9. Mukesh Ambani – 83,4 miliarde de dolari, sursa averii: Diversified, vârsta: 65 de ani, cetăţenie: India
  10. Steve Ballmer – 80,7 miliarde de dolari, sursa averii: Microsoft, vârsta: 67 de ani, cetăţenie: SUA

Ce credeti, e posibil ca având la dispoziţie 80 miliarde de dolari şi “bijuteriile” de distrugere în masă oferite de tehnologia actuală să bagi planeta în bernă?

Acum 1000 de ani, nici chiar acum 100 de ani nu ar fi fost de conceput aşa ceva. Dar azi, în anul 2023, acest lucru a devenit posibil.

Şi nu mă refer doar la apariţia şi perfecţionarea armelor nucleare. Există atâtea alte mijloace, produse ale progresului civilizaţional galopant, cu care un multimiliardar nebun ar putea să tragă lumea după el în groapă.

Să ne gândim doar la George Soros. Fără să fie în lista celor zece, ci mult mai departe de ei (cu o avere estimată la “numai” 25 miliarde de dolari), nu putem ignora câte turbulenţe la scară globală a putut produce folosindu-se de sateliţi şi computere performante, de Internet, de platformele de socializare, de forţa propagandei la distanţă, de slăbiciunile şi idiosincrasiile populaţiei gregare (revoluţii colorate, speculaţii bursiere care au destabilizat bână şi Banca Angliei, compromiterea democraţiei prin potenţarea unir grupuri mici care să răstoarne voinţa majoritară etc.).

O întrebare se impune: la ce este bună concentrarea unei astfel de averi, cât PIB-ul unei ţări medii, în mâinile unui singur om, cu ambiţiile şi slăbiciunile lui, cu puterea de a decide singur?  Şi din ea decurge alta: cât timp va mai trece până când, dintre toţi aceşti multimiliardari, va apărea un dement care, orbit de iluzia atotputerniciei sale, să creadă că el a fost menit să devină omega acestei planete? Şi, ca o încununare, să arunce lumea în aer cu tot entuziasmul  misiunii îndeplinite?

Eu cred că suntem foarte aproape de un astfel de moment.

Războaiele la care asistăm în prezent nu fac decât să-i inspire pe aceşti plictisiţi de viaţă care nu mai ştiu ce să-şi dorească.

După americani la Hiroşima şi Nagasaki, după ruşi în Ukraina, după Hamas în Israel şi după Israel în Gaza ei gândesc cam aşa: dacă ei au voie, eu dece n-aş avea? Dacă ei pot, eu dece n-aş putea?

„Astazi -scria François Mauriac la 10 august 1945, dupa anuntarea celor petrecute la Hiroshima- lumea stie ca materia poate sa piara in ziua in care un om, poate chiar unul singur, va fi luat in sinea lui o asemenea hotarare.”

Ar trebui să luăm aminte până nu va fi prea târziu!

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2023/10/miliardari.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2023/10/miliardari-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialebomba atomica,distrugerea planetei,miliardarii lumii,razboi,Soros  Motto 'Nu exista nimic altceva decat atomi si vid ' Democrit (460 – 370 î.e.n)   Sunt două pericole care ameninţă planeta cu o îmbrăţişare fatală iminentă: îmbogăţirea uriaşă a unor “indivizi” şi progresul tehnologic scăpat de sub control. Cuvântul “atom” vine de la grecescul ἄτομος (átomos) – indivizibil. Iată de ce, în contextul...Blog politic si polemic