Scorul acestui articol
[Total: 21 voturi. Media: 4.8]

Asta este România azi în ochii mai marilor planetei: un nimeni. O cantitate neglijabilă. Fără identitate, fără personalitate, fără lideri, fără voce, fără umbră.

Umbra e foarte importantă. Ea arată limitele luminii. Care lumină… ce să mai vorbim? Este atletul numărul 1 la proba regină de la facerea lumii încoace.

Cum demonstrezi luminii că exişti? Sfidând-o cu umbra ta! Înfruntând-o, când e cazul, cu replica poate insolentă, dar necesară ca probă de “substanţă”: “prin mine nu se trece”!

Ne mirăm de poziţiile politice pe care le adoptă Turcia, Ungaria, Polonia, Austria în lumea celor grei? Ne crucim că Bugaria îşi repatriază cetăţenii din Gaza iar noi nu?

Din păcate, noi am rămas la stadiu de figuranţi. Buni de simulat şarje de luptă, dar totul mut şi la grămadă. Fără prim planuri şi fără replici în scenariile care contează.

În zadar se lamentează ştiriştii noştri că am fost persecutaţi cu MCV-ul, că suntem ostracizaţi cu Schengen-ul, că nu ni se acceptă retuşuri de bun simţ la sinucigaşul PNRR cu care ne-au pricopsit bravii userişti şi năduşitul lor ayatolah Ghinea? Acesta este preţul pentru că nu contăm! Nimic mai simplu.

Ion Cristoiu nu ştie ce scenarii fantasmagorice să mai inventeze pentru a fi băgat şi pentru a fi băgaţi în seamă. Domnia sa, ca istoric al clipei cum se autointitulează, încearcă să interpreteze spaimele şi spasmele momentului într-un fel neaoş românesc, musai “altfel” decât o face gloata părerologilor. Acolo unde corul spune alb maestrul vede negru. Tucă îl anunţă că războiul se mută din Gaza în Cisiordania, Cristoiu îi replică: “e o escrocherie. Banditism de politicieni”. La domnia sa totul trebuie să fie altfel decât pare, altfel decât crede interlocutorul şi altfel decât văd toţi. Ţine de propria reţetă a succesului: găinile nasc pui vii, americanii îi lasă baltă pe evrei, China preia comanda, cu Rusia la remorcă.

Antena 3 şi Mihai Gâdea, încercând să resusciteze combativitatea românilor, prevestesc în fiecare seară, grav şi cu aplomb de oracol, apocalipsa. Întâi a fost iminenţa invaziei terestre a armatei Israelului în Fâşia Gaza. “Din clipă în clipă”, “din oră în oră”, “în noaptea asta” – aşa ne-au tot ţinut, cu sufletul la gură, vreo două săptămâni. După ce invazia, în fine, s-a declanşat, a urmat altă inimă în gât, altă panică inflamată cu petarde: iminenţa internaţionalizării conflictului. “Axa răului” – Iranul, Rusia, Coreea de Nord, China erau prezentate din toate unghiurile şi poziţiile cum stau ele cu degetul pe trăgaci să declanşeze cel de-al treilea război mondial, cum până şi Germania face concentrări şi se pregăteşte de ce e mai rău. Ieri, mare agitaţie şi ecranul înroşit de breaking news – uri pentru că se anunţase un discurs exploziv al şefului Hezbolahului care, “mai mult ca sigur”, va declara intrarea în luptă a grupării sale şi, de-aici, practic, sfârşitul lumii. Nici mai mult, nici mai puţin. Din fericire n-a fost aşa. Dar ceva frici tot s-au înfiripat.

Alarme de atentate teroriste în Franţa, Belgia, Anglia, SUA, manifestaţii pro – Palestina în toate marile capitale, fierbere mare peste tot!

Mai puţin în România! Aici am vrut să ajung.

La noi linişte deplină. Campionatul de fotbal merge înainte cu tribune goale şi meciuri de doi bani umflate cu pompa, “Vocea României” depăşeşte toate recordurile de audienţă, peste reforma fiscală şi Legea Pensiilor s-a aşternut mioritica resemnare, războiul din Ukraina nu mai interesează nici pe ocrainienii “ajunşi” pe la noi.

Românii se bucură din plin de avantajul de a fi “nimeni” şi de a fi ignoraţi de toţi. Nimeni nu le cere părerea, nimeni nu îi bagă în seamă, nici măcar teroriştii. Geaba se agită Gâdea să îi emoţioneze pe compatrioţi cu interviuri exclusive şi ameninţări care pândesc la cotitură. Geaba domnii generali în rezervă explică strategii şi disecă tactici savante de luptă. Renumitul spirit de conservare românesc, capacitatea noastră de adaptare şi fofilare se dovedesc treze şi viguroase.

Dorian Popa şi Contesa Digitală continuă să educe tinerele speranţe prin exemple personale de mare rezonanţă, războiul dintre Ana Maria Prodan şi Reghe depăşeşte în interes invazia din Gaza, pantofii de 1000 de euro ai lui Ciolacu l-au scos din minţi, de invidie, pe Rareş Bogdan… şi tot aşa! Relaxat popor mai împărăţim.

Până la urmă chiar cred că, de data asta, ne prind bine sictirul, superficialitate şi zeflemeaua noastră tradiţionale. Din moment ce nu contăm şi nu putem influenţa, măcar să ne bucurăm de circ şi să sperăm că importanţii lumii au tot interesul şi puterea să salveze această lume. Pentru ei (că doar nu pentru noi)!

Dar, până la urmă, şi pentru noi. Că, deh, împărţim aceeaşi planetă!

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2023/11/Umbra.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2023/11/Umbra-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialeIsrael,nimeni,razboi,terorism,Ukraina,UmbraAsta este România azi în ochii mai marilor planetei: un nimeni. O cantitate neglijabilă. Fără identitate, fără personalitate, fără lideri, fără voce, fără umbră. Umbra e foarte importantă. Ea arată limitele luminii. Care lumină… ce să mai vorbim? Este atletul numărul 1 la proba regină de la facerea lumii încoace. Cum...Blog politic si polemic