Scorul acestui articol
[Total: 204 voturi. Media: 4.9]

 

Nu-l poți acuza pe unul ținut pe somnifere că moțăie tot timpul. Responsabil de moțăiala lui este cel care îi administrează somniferele. Iar acesta, în cazul lui Klaus Iohannis, este Eduard Hellvig.

Cu fiecare ieșire în decor a președintelui, mă conving tot mai tare că omul nu-și aparține în întregime.

Dacă citim comentariile din presă după fiecare declarație a sa, observăm aproape o unanimitate de evaluări ironice, critice, demolatoare. Cu excepția câtorva lustruitori de serviciu ai puterii actuale, și aceștia extrem de neconvingători când vine vorba de tămâierea lui Klaus Iohannis, toate vocile serioase îl fac praf pe înscăunatul de la Cotroceni pentru lipsa lui de idei, pentru limbajul de lemn și intonația de vorbitor de altă limbă, dar, mai ales, pentru perseverența sa în greșeli.

S-a râs copios de construcția „žsau ești preCAut sau ești prost” cu acel accent pus aiurea. Ei bine, și în ieșirile publice ulterioare domnul Iohannis a pronunțat „žprecaut” la fel, de parcă nu i-ar fi spus nimeni rostirea corectă.

Aici doream să ajung! Cred că chiar nu i-a spus nimeni! Și mă folosesc de acest mic exemplu, unul dintre zecile care ar putea să mă susțină, pentru a afirma că președintele Iohannis este dus de nas. Se profită de comoditatea lui soră cu indolența, de fuga sa autodeclarată de aprofundare („žcând primesc informări le citesc  și mă consider informat”) și i se dă doar ce dorește domnul Hellvig să-i dea și ce nu-l enervează pe președinte.  Este astfel manipulat la greu prin informații selectate, tendențioase și incomplete, pentru a sluji interesele adevăraților decidenți pentru România și români.

Mai apelez la un exemplu sugestiv: prima declarație a lui Iohannis despre coronavirus (27.02.2020): „žNu există niciun motiv real de panică / Provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome uÈ™oare, dureri în gât, tuse È™i febră, ca în orice răceală”.  De unde această „žoiște”“n gard” a președintelui dacă nu din rapoartele de fiecare dimineață ale  lui Hellvig? Și atunci ne întrebăm: să nu fi știut SRI-ul, la acel moment, despre gravitatea SARS COV 2? Evident că știa! Doar că, la acea vreme, președintele Iohannis nu era de nimic altceva interesat decât de organizarea de alegeri anticipate, iar domnul Hellvig, ca să nu-l indispună, a preferat să ascundă sub preș pericolul pandemiei care, desigur, făcea imposibile aceste anticipate.

 

Cine deține informația deține puterea. Este un adevăr vechi, devenit truism, pe care nici nu mai știm cine l-a rostit pentru prima oară. Un adevăr fundamental uitat adesea, de la care ar trebui să pornească toate analizele serioase.

În România deținătorul celor mai multe și importante informații / secrete este SRI. Iar principalul beneficiar al acestora este (ar trebui să fie) președintele țării. Doar că există un intermediar esențial între instituție și președinte, iar acesta este directorul SRI, Eduard Hellvig. Toate informațiile și analizele seviciului ajung întâi la domnul Hellvig care le filtrează și decide ce să pună, a doua zi, în mapa președintelui.

Din obediență, dar și dintr-o beție a puterii spre care împinge, inevitabil, poziția de director al SRI, domnul Eduard Hellvig este dominat în relația sa cu președintele Iohannis de două priorități: să nu-l supere pe acesta cu vești neconvenabile și să-l țină strict pe direcția dorită de unele instanțe suprastatale care, prin serviciile lor secrete, alimentează SRI cu muniție informațională de cea mai convingătoare forță distructivă.

Noi îl criticăm toți pe Iohannis că nu știe să comunice, că nu știe să negocieze, că se complace în poziția de țuțăr al Angelei Merkel și al lui Donald Trump. Dar, oare, nu cumva e cineva extrem de influent care chiar așa îl vrea? Care ar putea să-l schimbe în bine dar nu are niciun interes?

Eu ced că da, că este cineva care deține forța și instrumentele să facă asta, și anume Eduard Hellvig.

Eu cred că Eduard Hellvig e principalul vinovat de prestația lamentabilă pentru România a lui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis nu este nici un personaj curajos, nici un personaj spontan, nici vreun fanatic patriot care să aibă convingeri mai puternice decât propriul instinct de conservare. Nefiind toate acestea, devine automat o potențială marionetă visată de orice serviciu secret.

SRI-ul deja l-a valorificat și îl valorifică în acest sens. Și, intenționat, îl ține la nivelul de mediocritate pe care îl semnalează toate lumea, ca să fie mai ușor de manevrat.

Măcar dacă l-ar manevra într-o direcție bună pentru țară. Dar nici vorbă de o asa ambiție. Vreți încă un exemplu și pentru asta?

Iată-l!

Preștația lui Klaus Iohannis la ultimul Consiliu European. S-a dus acolo singur, evident doar pentru a vota fără crâcnire ce-i cereau mai marii lui europeni. Nu a plecat cu un mandat asumat, anunțat dinainte, nu și-a luat cu el consilieri, negociatori, oameni cu viziune. Rezultatul? România a primit mai puțin cu cca. 8 miliarde de euro față de previziunile publice anterioare (pentru că nu s-a luptat nimeni pentru a-i apăra interesele) iar domnul Iohannis s-a întors la București  plin de emfază și ridicol în a se lăuda la persoana I-a singular pentru contra-performanța sa.

A încercat domnul Hellvig, prin metodele specifice instituției sale, să-i explice (documenteze) președintelui, înainte ca acesta să mai bifeze un voiaj inutil pentru țară, ce ar însemna o abordare patriotică a unui Consiliu European de o asa importanță?

O să mi se spună că SRI nu are atribuții în acest sens. Ba, pardon, are! Iată Misiunea SRI:

Protejarea valorilor democratice și promovarea intereselor naționale ale României și ale aliaților săi pentru realizarea securității naționale, asigurarea respectării drepturilor și libertăților cetățenilor și apărarea statului de drept„.

Prima VALOARE declarață pe situl SRI este PATRIOTISMUL.

Vă asigur că,dacă ar fi vrut să acționeze pentru promovarea intereselor naționale ale României, și în mod patriotic față de acest eveniment cu efecte majore asupra României, SRI și Eduard Hellvig ar fi avut pârghiile necesare măcar să-l informeze (dacă nu să-l convingă) pe Klaus Iohannis de necesitatea unui mandat asumat și a unei echipe puternice cu care să se deplaseze la Bruxelles.

Se pare însă că SRI, altfel extrem de competent în a aduna informații, se îngrijește mai mult să nu-l supere pe președintele Iohannis cu rapoarte obiective care  nu ar fi pe placul acestuia decât să-i facă zilnic o revistă a presei completă (nu doar cu ce se comentează la DIGI24 și Realitatea TV) și să-l informeze despre tunurile date de PNL în perioada de pandemie  ori despre rapoartele Curții de  Conturi privitoare la hoțiile aceluiași PNL.

Nu bagatelizați forța și capacitatea persuasivă a SRI de a impune ceva (când vrea) conducerii țării, chiar și atunci când, formal, nu are atribuții. L-au „žfăcut” ei, marii generali ai serviciului, până și pe diabolicul Traian Băsescu. Nu pot să-l „žfacă”, dacă și când vor,  pe molcomul Klaus Iohannis?

Domnule Hellvig: SRI = Patriotism, Onoare, Profesionalism?

Dar-ar Dumnezeu! Doar că, de la noi amărăștenii, din chicinetă, se vede altceva: președintele Iohannis, pe care l-ați luat în custodie necondiționat, practică dezbinarea națională, cauționează un guvern de corupți și incompetenți și periferizează România punând-o în conflict cu evreii, cu ungurii, cu rușii…

Bine-o fi? Patiotic o fi? Întreb și eu!

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/08/Helvig-SRI.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/08/Helvig-SRI-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialeAngela Merkel,ConsiliulEuropei,COVID 19,Donald Trump,Hellvig,Klaus Iohannis,precaut,SI,tutar  Nu-l poți acuza pe unul ținut pe somnifere că moțăie tot timpul. Responsabil de moțăiala lui este cel care îi administrează somniferele. Iar acesta, în cazul lui Klaus Iohannis, este Eduard Hellvig. Cu fiecare ieșire în decor a președintelui, mă conving tot mai tare că omul nu-și aparține în întregime. Dacă...Blog politic si polemic