Scorul acestui articol
[Total: 552 voturi. Media: 4.9]

 

Și eu cred că ancheta de la Caracal nu mai poate fi deturnată în esența ei. E posibil ca unii, în disperarea lor, să mai încerce muÈ™amalizări pe la colțuri. TotuÈ™i, sub presiunea mass media, tăvălugul de informații È™i dezvăluiri care s-a pus în miÈ™care pare a fi de nestăvilit.

Privesc, analizez È™i îmi dau seama că probele pe care anchetatorii (cu toate stângăciile lor) le dețin È™i le îmbogățesc zi de zi reprezintă un handicap insurmontabil pentru investigatorii pe cont propriu care nu fac parte din distribuția originală a superproducției. De aceea, nici nu încerc să intru în vârtejul de supoziții creat de zvonuri, intoxicări, fake-news-uri. Tot ce îmi permit să fac (pentru că, totuÈ™i, subiectul m-a prins ca un thriller plin de paranteze deschise între alte paranteze) este să încerc a identifica nuanțe în întunericul aproape generalizat. Să sesizez griuri care, la developare, ar putea să „žlumineze” calea către adevăr.

Un astfel de gri, care nu am văzut să fi fost prea mult luat în considerare, ține de plimbarea braț la braț, în această dramă, a adolescentelor Alexandra È™i Luiza. Aproape toată lumea tratează dispariția lor la pachet. Fără a insista pe o deosebire esențială: în vreme ce Alexandra, prin alarma declanÈ™ată la 112, a dat peste cap rutina plină de succese până atunci a răpitorilor, panicându-i pe aceÈ™tia È™i împingându-i spre gesturi extreme, cu Luiza nimic nu s-a abătut la vremea respectivă de la paÈ™ii obiÈ™nuiți ai modului de operare al răpitorilor.

Dacă Dincă răpea fete tinere pentru a le valorifica prin intermediul unor rețele de trafic de carne vie, atunci, după informațiile pe care le avem in prezent, el nu avea niciun motiv să o ucidă pe Luiza aÈ™a cum a declarat. Dispariția Luizei nu a ieÈ™it în presă, nu a făcut valuri, nici cel mai mic scandal nu s-a declanÈ™at după non – combat-ul autorităților. Și atunci? De ce s-o fi omorât Dincă în loc să o valorifice È™i să mulțumească astfel pe toți rechinii din schemă?

Cel mai plauzibil ar fi fost ca, după ce a răpit-o pe Luiza È™i a dus la bun sfârÈ™it propriul ritual de întinare a fetei, să o fi predat mai departe, în logica completării lanțului de trafic de persoane È™i de produs bani din care el era doar prima verigă.

Eu cred că chiar aÈ™a s-a È™i întâmplat. Ca un furnizor de nădejde ce era, Dincă nu a ucis-o pe Luiza atunci, în aprilie (sau mai), ci a livrat-o mai departe.

Vâlva produsă de tragedia Alexandrei (ajunsă nu doar publică ci È™i subiect de scandal de proporții) i-a pus pe clienții (… pe mai marii!?) lui Dincă într-un pericol de moarte. O dețineau pe Luiza, cel mai probabil o È™i integraseră în malaxorul lor de înrobire, de frânt personalități, È™i, deodată, explodează scandalul Alexandra. Cum să procedeze?

Să o returneze pe Luiza vie familiei sale era de neconceput. Le-ar fi divulgat rețeaua È™i secretele până la ultimul detaliu. Să o exploateze în continuare ca È™i cum nimic nu s-ar fi întâmplat iarăÈ™i putea fi o greÈ™eală fatală. Oricând exista riscul ca cineva să o recunoască (la câtă publicitate s-a făcut cazului) È™i să anunțe autoritățile.

Singura soluție cu È™anse de salvare pentru ei era să o ucidă pe Luiza È™i să încerce să-i inducă în eroare pe anchetatori că ea a fost omorâtă de Dincă, prin acelaÈ™i mod de operare ce fusese folosit È™i în cazul Alexandrei.

Mă aÈ™tept (fără ca, evident, să doresc asta) ca osemintele găsite pe liziera pădurii să  fie identificate ca aparținând Luizei. După toate aparențele ele au fost plantate acolo recent de cei din amontele lui Dincă, aceiaÈ™i care l-au sfătuit È™i să tragă de timp câteva zile pentru a le da răgazul să pregătească regia necesară.

Ceea ce mă demoralizează în toată această desfăÈ™urare de evenimente este că nu întrevăd nicio posibilitate realistă ca Alexandra È™i (sau) Luiza să mai fie în viață. Chiar dacă se va dovedi că oasele de la lizieră nu aparțin Luizei ci unei alte fete, neidentificată încă.

Sigur, scenarii fantastice se pot face. Cum ar fi, de pildă, că tot cazul Caracal este o uriaÈ™ă manipulare legată de alegerile prezidențiale din decembrie. Că, la un anumit moment, foarte bine calculat, cele două fete vor apărea vii È™i nevătămate grație unui salvator providențial care, prin acest miracol, va mătura totul în cale È™i va ajunge la Cotroceni.

Să ne păstrăm însă în limitele rezonabilului. Și să aÈ™teptăm explozia de reabilitare a investigatorilor. Căci, aceasta, se va produce cu certitudine. La câtă frustrare, câtă obidă, câtă ruÈ™ine au acumulat în toate aceste săptămâni în care jurnaliÈ™tii s-au jucat de-a Sherlock Holmes (de multe ori cu succes È™i audiențe  record) È™i le-au dat cu tifla, trebuie să vină È™i momentul revanÈ™ei criminaliÈ™tilor, a procurorilor DIICOT, a reprezentanților celorlalte instituții cu musca pe căciulă. Și atunci vom afla detaliile cu adevărat cruciale, care vor clarifica multe, vor schimba luminile È™i umbrele care ne zăpăcesc în prezent.

Când vor începe să se scurgă în presă listingurile telefoanelor lui Dincă È™i a celor din anturajul lui, înregistrările unora dintre discuțiile purtate între aceÈ™tia, descoperiri din casa groazei păstrate cu sfințenie la secret de investigatori, declarațiile unor martori, vom constata, sper din tot sufletul, că încă mai avem prin instituțiile cheie specialiÈ™ti oneÈ™ti È™i dedicați care acum tac, dar fac.

În încheiere o nedumerire. Am văzut, într-o emisiune recentă a Sorinei Matei, ce latifundii uriaÈ™e dețin în zona Caracal, ViÈ™ina, Slatina, parlamentarii de Olt ai PSD. De aici până la conexiuni ale acestora mai mult decât dubioase cu clanurile de interlopi locali (care acum sunt în centrul atenției grație cazului Caracal) distanța pare milimetrică. Mă întreb încă o dată: dece, nici preÈ™edintele Iohannis, nici liderii PNL ori USR, nu intră la rupere să-i culpabilizeze pe aceÈ™tia (cum au făcut de atâtea ori cu lideri PSD, È™i pentru mize mult mai mici) È™i preferă să tacă?

Aici, în această atitudine de pasivitate a celor mai aprigi duÈ™mani ai PSD, se ascunde ceva. Un secret È™i un răspuns.

Secretul pare al lui Pollichinelle. Răspunsul, în schimb, nu pare ci este unul nuclear.

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2019/08/Alexandra.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2019/08/Alexandra-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialealegeri prezidentiale,cazul Caracal,Luiza si Alexandra,procurorii DIICOT,retele prostitutie,trafic fiinte viii  Și eu cred că ancheta de la Caracal nu mai poate fi deturnată în esența ei. E posibil ca unii, în disperarea lor, să mai încerce muÈ™amalizări pe la colțuri. TotuÈ™i, sub presiunea mass media, tăvălugul de informații È™i dezvăluiri care s-a pus în miÈ™care pare a fi de...Blog politic si polemic