Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Știați că cel mai eficient prădător din lume este libelula?
Citez dintr-un articol de pe net (http://www.zooland.ro/care-este-cel-mai-eficient-pradator-din-lume-4990) peste care am dat din intâmplare:
„žLibelulele prind mai mult de 95% dintre prăzile pe care le urmăresc, fiind astfel de două ori mai eficiente decât marele rechin alb și de 4 ori mai eficiente decât leii”.
Citind acum câteva ore o declarație de presă, m-a dus gândul la articolul de mai sus È™i la două femei din politica românească recentă. Pe care mi-a venit ideea să le compar, găsindu-le echivalente cât de cât potrivite în lumea animală.
Una dintre acestea a fost până mai ieri la putere. După ce l-a prins în mreje pe cel mai influent bărbat al țării, a È™tiut să-l manevreze cu atâta măiestrie încât, practic, a obținut de la el tot ce È™i-a dorit. Ajutată de acesta a prăduit, cu o eficiență inegalabilă, buget, investitori, masculi poleiți È™i femei coclite. Fără rateuri semnificative față de ambițiile ei nemăsurate. Motiv pentru care am botezat-o „žlibelula”.
A doua aspiră azi la putere. Prin arme È™i metode complet diferite, însă, față de prima. Ea semănă mai degrabă cu o nălucă, de la pescuitul de răpitori; colorată, sclipicioasă, alunecoasă dar neavând drumul ei propriu, neconducându-se singură ci lăsându-se mereu trasă de un fir, într-o direcție sau alta, după cum catadicseÈ™te omul cu undița. Pentru că nu inovează ci repetă, am numit-o „žpapagalița”.
Ambele au frumusețea lor È™i câte un protector important.
Libelula È™i-a găsit, la vremea ei, un bodyguard gata s-o răsfețe fără opreliÈ™ti È™i să-i admire cu nesaț lungimile. Trupul, aripile, capriciile, setea ei de putere au reprezentat pentru aventurierul mărilor È™i oceanelor, sătul de atâtea balene obeze, anverguri fascinante. Motive irezistibile de a i se dedica total, de a-È™i face de râs funcția È™i nevasta, de a împărți capete în gură la stânga È™i la dreapta, oriunde miÈ™ca ceva neprietenos. A fost, zece ani de domnie, feroce cu lumea înconjurătoare dar blând È™i devotat ca un Quasimodo cu Esmeralda lui.
Papagalița, în schimb, a fost ea aleasă de protectorul ei. Nu se remarcase prin nimic memorabil până atunci È™i nici n-avea magnetisme de perturbat câmpuri gravitaționale. E drept, graseia cu oarece muzicalitate francofonă (ceea ce poate răvăÈ™i cadențele de fanfară din capul unui neamț) dar nu pentru asta a fost împinsă la copreÈ™edinția noului partid „žde dreapta”. Ea s-a nimerit la momentul alegerilor soluția de avarie, găsită pe fugă, pentru a evita un dezastrul de imagine. Acolo, unde se înstăpânise deja un buldog năpârlit, nu mai putea fi acceptat È™i un hipopotam sforăitor. AÈ™a că a fost impusă ea.
Ce diferență, totuÈ™i, între libertatea libelulei de a se prosti(tua?) după cum i se năzare, după cum o inspiră, pe moment, presiunea atmosferică, cu platformele ei chicioase de dansatoare la bară È™i cu gențile ei pointiliste Louis Vuitton tocmai bune de cărat cash-ul din È™pagă între ascunzători È™i cântecul de colivie al dresatei papagalițe, monoton, dictat, repetitiv, lipsit de cel mai mic fior participare, de cea mai nevinovată improvizație ce ar putea da, discursului, dramul necesar de autenticitate È™i credibilitate.
Fadă doamnă Alina Gorghiu, tristă papagaliță, nu vă e teamă că tot ținând-o aÈ™a, langa, cu temeneaua pe la Cotroceni, cu telefonul fără fir de la palat spre populație, veți uita nu doar să vă reprezentați pe sine dar veți uita È™i cine sunteți?
Iată fragmentul din declarația pe care ați făcut-o ieri È™i care mi-a sugerat articolul de față:
„ž”Singurul lucru pe care pot să vi-l garantez este că PreÈ™edinția, niciodată, nu va încălca Constituția, aÈ™a cum a făcut-o Traian Băsescu”.
Asta GARANTAÈšI dumneavoastră în numele PNL? Că actualul preÈ™edinte nu va încălca niciodată Constituția? Aveți proprietatea termenilor? Dar simțul măsurii?
Chiar nu înțelegeți că a face o promisiune atât de cardinală È™i neechivoc personală în numele altcuiva (È™i cu atât mai mult în numele preÈ™edintelui unei țări, presupus a fi un om liber È™i cu personalitate puternică) este, înainte de a fi un gest oribil de impudic È™i o enormă gafă de comunicare?
Cine sunteți dumneavoastră să garantați ceva, orice, în numele lui Klaus Iohannis? Alter ego-ul său guraliv? Spiritul său convivial destăinuindu-se, la o bere, poporului? Confesorul său de taină care i-a descifrat resorturile interne mai bine decât È™tie el însuÈ™i să o facă?
Și chiar dacă, să zicem, domnul preÈ™edinte o fi garantat cu gurița proprie lucrul respectiv, în vreo conferință de presă, nimeni, deci nici dumneavoastră, nu poate pretinde că preia respectiva garanție pe numele său fără a se face de râs. Aici nu suntem la Consignația.
Debordând de dorința de a-i demonstra preÈ™edintelui, căruia îi sunteți atât de îndatorată, încrederea infinită pe care o aveți în el, ați apelat la o liguÈ™eală mare È™i descalificantă cât o uzurpare.
Cel puțin libelula, când a spus „žNoi suntem urmaÈ™ii lui Traian. Ai lui Traian Băsescu”, È™tia măcar despre ce vorbeÈ™te invocând capacitatea de procreație a fostului preÈ™edinte. În plus, o făcea în logica confirmării È™i nicidecum ca papagalița, ieri, pentru a sugera o intimitate în care eu unul, personal, nu cred o iotă.
Îmi cer scuze, în încheiere, libelulelor È™i papagalițelor ce s-ar putea simți vexate de jocul meu fabulistic. Cred însă că È™i în lumile lor, ca È™i în lumea aceasta a noastră, derutant de diversă, mai există È™i imperfecțiuni. Să transfere, rog, către acelea eventualele aspecte neconvenabile È™i să rămânem, în continuare, prieteni.

Contele de Saint GermainEditorialeAlina Gorghiu,Consignatia,Constitutia Romaniei,Cotroceni,Elena Udrea,fabula,Klaus Iohannis,libelula,Louis Vuitton,papagalita,PNLȘtiați că cel mai eficient prădător din lume este libelula? Citez dintr-un articol de pe net (http://www.zooland.ro/care-este-cel-mai-eficient-pradator-din-lume-4990) peste care am dat din intâmplare: 'žLibelulele prind mai mult de 95% dintre prăzile pe care le urmăresc, fiind astfel de două ori mai eficiente decât marele rechin alb și de 4 ori mai...Blog politic si polemic