Scorul acestui articol
[Total: 247 voturi. Media: 4.8]

 

Cazul de la Caracal este, în opinia mea, unul relativ simplu în comparație cu altele, celebre, devenite în timp subiecte de roman ori scenarii de film.

Am convingerea că dacă s-ar încredința acest caz unui investigator profesionist (fie acesta judiciarist, detectiv, procuror, jurnalist etc.), energic, onest, cu experiență È™i rezultate remarcabile la activ, adevărul ar putea fi descoperit rapid È™i cu probe indubitabile. În puține cazuri cu suspiciuni de omor multiplu există atâtea informații È™i, mai ales, atâtea posibile piste generoase de investigat ca în acesta. Înregistrări telefonice, descrieri, filmări, listinguri, mărturii, probe materiale, o casă È™i o curte pline de indicii, principalul suspect arestat etc. etc. etc!!!

Tot ce vedem în presă în ultimele zile este un amestec zăpăcitor de adevăr, ficțiune, fake-uri. În căutarea unor explicații plauzibile logica noastră, pe persoană fizică, se loveÈ™te invariabil de un val de informații contradictorii care, pe orice drum ai lua-o, la un moment dat te conduc către o fundătură. Da, nouă ni se pare complicat cazul pentru că nu avem posibilitatea să despărțim grâul de neghină, informația adevărată de cea falsă, supoziția de certitudine. Dar unui investigator experimentat, de bună credință, care are acces la toate piesele acestui puzzle È™i care ar avea puterea (prin sprijin instituțional È™i tehnologic) să verifice orice scenariu care i se pare promițător, nu ar trebui să i se pară atât de dificil.

Pentru obținerea unui cât de mic progres pe calea căutării adevărului, mi-am propus să analizez È™i eu, să încerc să abordez problema, dintr-un unghi oarecum diferit față de abordarea pe care o văd ca fiind aproape exclusiv adoptată È™i de oficiali È™i de analiÈ™ti. Să mă las, aÈ™adar, mai puțin la dispoziția exploziei de È™tiri care, pe zi ce trece, generează mai multă derută, È™i să încerc să înțeleg mai degrabă cum a gândit È™i a reacționat Gheorghe Dincă în anumite momente critice din aceste ultime zile.

Miercuri, după ce a răpit-o pe Alexandra, a dus-o la el, la casa groazei. Și-a făcut ritualul lui obiÈ™nuit È™i È™i-a petrecut cu Alexandra ziua È™i noaptea care a urmat fără a avea vreun indiciu ori vreo temere că de data asta lucrurile s-ar putea complica, că ar putea să meargă altfel decât în alte cazuri similare ce s-au derulat fără incidente neplăcute pentru el.  De obicei, psihopații care leagă violul de uciderea victimei comit crima sau în timpul actului sexual sau imediat după. Dincă nu a procedat astfel. Ceea ce înseamnă că pentru el ideea crimei nu era un declanÈ™ator sexual. El nu răpea pentru satisfacerea unei fantezii demonice la pachet: să violeze È™i să omoare. Dacă nevoia de a ucide ar fi fost dominanta comportamentului său deviant, atunci Alexandra nu ar mai fi prins, vie, dimineața zilei de joi. Dar ea, joi la ora 11:00, încă mai trăia.

Înseamnă că, în mintea È™i rutina lui Gheorghe Dincă, trebuia să fie o altă continuare cu Alexandra. Cel mai probabil să o predea cuiva. Cuiva cu care avea înțelegerea să nu discute prin telefon asemenea subiecte.

Joi dimineață îi spune Alexandrei o minciună, că pleacă la farmacie să-i cumpere alifie pentru răni, dar, în realitate, se duce în oraÈ™ ca să îÈ™i informeze omul de legătură privind capturarea fetei È™i să stabilească paÈ™ii următori care trebuiau parcurÈ™i (aÈ™a presupun eu).  Tot în acest interval de timp (înainte de ora 11:00 când Alexandra avea să înceapă să dea cele trei apeluri la 112)  cineva relaxat o sună pe mama Alexandrei, se recomandă „žviitorul ginere” È™i îi spune să stea liniÈ™tită că Alexandra va pleca cu el în străinătate să facă bani. Această persoană poate fi chiar Dincă, dar, mai degrabă, a fost omul de legătură proaspăt informat. Oricare dintre ei o fi sunat, a pus în aplicare un plan ce fusese deja folosit È™i în cazul Luizei. Și atunci, cu trei luni în urmă, mama Luizei primise un astfel de telefon despre fata ei de la un tip neidentificat de autorități. Prin urmare avem de-aface cu un tipar. Este ceva repetitiv.

Știre de ultim moment: maÈ™ina lui Dincă a fost staționată È™i filmată în fața unui hotel din Caracal joi între orele 9:00 È™i 12:13. (Știrea asta o văd chiar acum, pe un post TV, în timp ce scriu).

Dincă se întoarce acasă joi, înainte de ora 12:00 („žVine, vine…” striga Alexandra încheindu-È™i ultimul apel telefonic). Adus, conform stirii de mai sus, de o altă maÈ™ină decât a sa, condusă de o persoană necunoscută. El (sau ei) descoperă că fata a vorbit la telefon, se înfurie, se panichează (chiar È™i nebunii au instinct de conservare) È™i trebuie să ia o decizie gravă.

Ce gândeÈ™te Dincă în acele clipe? Că în niciun caz Alexandra nu trebuie găsită la el în casă. Aceasta este urgența, dominanta. Nu È™tie cât timp mai are la dispoziție dar e obligat să o mute în altă parte. Vie sau moartă. Căci dacă polițiÈ™tii o găsesc acolo e nenorocire! E plină zi, e în criză de timp, toate planurile din scenariul inițial cad, din motive pe urgență. Trebuie să facă ceva, altfel e pierdut!

Strict în acest punct declarația lui făcută în fața anchetatorilor poate fi adevărată: că s-a enervat, că a lovit-o tare, până când fata a căzut inconÈ™tientă la pământ, că a lăsat-o în starea asta È™i el a plecat în oraÈ™. Povestea cu oraÈ™ul se verifică. Într-adevăr, în jurul orei 12:10 există filmări cu Dincă în zona centrală a Caracalului. Explicația că s-ar fi dus acolo doar ca să arunce bijuteriile fetei e neconvingătoare. NiÈ™te obiecte atât de mici, dacă vrei să scapi de ele, le poți arunca oriunde. Nu trebuie să bați atâta drum È™i să pierzi atâta timp, mai ales când ai alte urgențe de rezolvat.

Dincă, deci, s-a întors în oraÈ™ la nici o oră după ce de-abia fusese acolo. De ce? Pentru că a intervenit o situație neprevăzută. Trebuia neapărat să scape de corpul Alexandrei din casa lui. Iar pentru asta avea nevoie de ceva. Eu cred că s-a întors ca să-È™i anunțe complicele de încurcătură È™i să-i ceară sprijinul. Există însă È™i varianta „žlupului singuratic” È™i anume că a încercat să rezolve singur problema, că a venit să cumpere un sac, o husă, ceva în care să poată transporta mai discret trupul fetei din casa lui până unde ar fi vrut să îl ascundă.

(N.B. Acest paragraf de mai sus l-am scris înainte de a vedea reportajul cu maÈ™ina lui Dincă parcată joi, între orele 9:00 È™i 12:13, în fața hotelului din Caracal. După vederea acestui reportaj apare o altă variantă, mult mai probabilă, a motivului pentru care Dincă s-a întors în oraÈ™ după ora 12:00. Mă voi referi la ea în continuare).

Ipoteza complicelui este cea mai plauzibilă. Altfel ar trebui să ni-l închipuim pe Dincă făcând niÈ™te operațiuni peste puterea unui om normal. Eliminăm de la început varianta cu tranÈ™area È™i incendierea fetei în curte, în cele 12 ore cât Dincă nu a fost deranjat de nimeni. Nu există urme de sânge, nici de incinerare recentă, nu există cadavru. E clar că, în intervalul de timp respectiv, corpul fetei (vie sau moartă) a fost evacuat È™i din acea casă È™i din acea curte.

Aruncarea corpului în lacul din apropiere, în Olt sau în Dunăre presupunea transportarea lui cu maÈ™ina până la locul respectiv (care maÈ™ină lasă urme È™i pe camerele de luat vederi dar È™i pe pământul de la malul apei). Apoi transportarea lui, pe brațe, de la maÈ™ină până la un punct cu apă suficient de adâncă unde să fie aruncat însemna, pe lângă efortul fizic considerabil, È™i o expunere, la lumina zilei, aproape imposibil de neobservat.

Ar mai fi de făcut comentarii pe ipoteza asta, a „žlupului singuratic” dar nu insist pentru că există deja analize publice, făcute din alte unghiuri, care, practic, o desfințează.

Acum, în timp ce încerc să închei acest articol, mai văd odată filmarea cu maÈ™ina lui Dincă parcată în fața unui hotel din Caracal È™i nemiÈ™cată de-acolo joi dimineață între orele 9:00 – 12:13. Apoi ascult comentariul reporterului care spune că înainte de ora 12:00 Dincă s-a suit în altă maÈ™ină, condusă de un necunoscut. Se confirmă cu vârf È™i îndesat deci ideea complicelui pe care am lansat-o mai sus. Și faptul că Dincă a ajuns înainte de ora 12:00 la el acasă (È™i deci la Alexandra) însoțit de acest complice. Este aÈ™adar posibil ca trupul Alexandrei să fi fost imediat scos din casa groazei chiar atunci, în jur de ora 12:00, cu ajutorul complicelui È™i a maÈ™inii lui. Iar Dincă să se fi întors în oraÈ™ doar pentru a-È™i recupera maÈ™ina proprie È™i a-È™i construi un alibi.

Dincă a avut mereu un complice, un om de legătură. Și Luiza, È™i Alexandra È™i cine È™tie câte alte fete ca ele, au fost extrase din familiile lor printr-o filieră. La capătul de început al căreia se afla Dincă È™i complicele lui din Caracal.

Un investigator adevărat trebuie doar să-l găsească pe acel complice imediat al lui Dincă. Acela trebuie căutat, fizic, în arealul infracțional al zonei din Caracal în care Gheorghe Dincă s-a miÈ™cat în dimineața de joi, cât a lipsit de acasă.

E, totuÈ™i, destul de simplu. Dar, oare, vrea cu adevărat cineva să-l găsească?

P.S.

Îmi cer scuze pentru eventuale neclarități generate de textul acesta. El aproape fusese terminat, în ipotezele cu care pornisem la lucru, când am aflat de reportajul cu maÈ™ina lui Dincă parcată în fața hotelului din Caracal. Descoperirea făcută de prezentarea acestei filmări mi se pare uriaÈ™ă. Această descoperire, pe lângă că îmi confirmă existența complicelui lui Dincă, schimbă cumva succesiunea unor fapte. De aceea m-am întors puțin pe text, încercând să-l ajustez cu clarificările aduse de filmarea respectivă.

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2019/08/complice.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2019/08/complice-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialeCaracal,complice,criminal in serie,Gheorghe Dinca,lupul singuratic,trafic de carne vie  Cazul de la Caracal este, în opinia mea, unul relativ simplu în comparație cu altele, celebre, devenite în timp subiecte de roman ori scenarii de film. Am convingerea că dacă s-ar încredința acest caz unui investigator profesionist (fie acesta judiciarist, detectiv, procuror, jurnalist etc.), energic, onest, cu experiență È™i rezultate...Blog politic si polemic