Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

O doamnă, Irina Fagu din Slatina, Olt, îmi dă pe Facebook următoarea replică la articolul meu despre manifestațiile anti Roșia Montană. Reproduc integral și cu grafia originală acest text.
„Știi de ce îl huiduit pe Gadea si co.? Pt ca eu cel puțin 2 ani de zile ma uitam la ei ca la icoana. Si cum începura protestele ei aveau alte preocupări.acum 2 ani pt 5 protestatari aveau 7 camere de filmat. Se opareau cand portocalii ii făceau pe protestatari ciumpalaci si viermi dar nu au nicio jena sa ii facă pe manifestanți hipsteri,habarnisti si ultima gaselnita băsisti. Nu dragilor, nu sintem basisti. Nu am uitat si nu vom uita in veci ce a facut ala,inclusiv lobiul RMGC,asa cum nu voi uita ce țepe ne-a dat ponta cu MORATORIUL PE GAZE DE SIST,cu cvorumul de la referendum si mai ales listele electorale.. ANTENA SA NU SE MAI VICTIMIZEZE GRATUIT! Toate televiziunile mai mari au fost atacate.prima a fost realitatea care a renunțat sa se mai isterizeze .
Antena noua ne-a fost ft Draga, cu atat mai mare dezamagirea. Cum sintem noi basisti cand nu vrem proiectul drag lui băs si cand antena face un lobby pe fata sinucis aveți cum nega asta ca nu mai sintem prosti. Prin urmare antena e basista.Si pan la urma cine e USL???? Trei sferturi sint evadatii din pdl.. Ce sa spun mare tragedie ca se rupe Usl.. Cui nu ii convine băs sa iasă si sa STRIGE. Pe noi nu ne mai interesează ce maimutoi e acolo sus. Important e sa fie dresat. Bine ca l-am schimbat pe boc cu ungureanu si cu ponta. Ca sa ceeee???? Sa fie mai rău?sa fie gaze de sist cand tu ponta îl acuzai pe ungureanu de trădare, sa fie cianuri cand te declarai mare ecologist, ca sa fie tot mai multe taxe si multe asumari cand te jurat ca nu vei face asa ceva…cei din strada stiu ce le poate pielea tuturor, d-aia li se falfaie de unu sau de altu. Le e greata de toți. Cand vor pica vor pica toți cu băs de gât. Pt ca noi nu coabitam, ponta coabiteaza,Usl coabiteaza,antena lui voiculescu coabiteaza. Noi nu,lăsați teoriile fanteziste,ca nu prind…”
În fine, cineva încearcă să-mi răspundă la nelămuririle pe care le-am tot formulat în ultimele zile, legate de țintele alese de protestatari pentru a-și direcționa revolta, și la temerile că mișcarea este încet – încet confiscată de forțe ce fac jocurile lui Traian Băsescu.
Întâi o observație: doamna Fagu vorbește în numele tuturor protestatarilor, știind dânsa sigur că toți sunt de bunăcredință și că toți se încadrează în explicația pe care dânsa ne-o furnizează („nu suntem băsiști, nu am uitat și nu vom uita, nu vrem proiectul, nu ne mai interesează” etc. etc. etc.). O astfel de poziționare este de la început eronată pentru că simplifică totul, prin generalizare factice, până la anularea oricărei identități credibile a manifestanților ca indivizi distincți. Acolo, în piață, nu avem o doamnă Fagu multiplicată în 10 000 de replici similare ci avem  oameni diferiți, fiecare cu motivațiile sale intime.
Eu, care am fost in mijlocul participanților pentru a mă informa de la sursă, pot să vă asigur că printre ei erau foarte mulți băsiști („nu dragilor, nu suntem băsiști”!!!), unii chiar persoane publice, de notorietate. Acestora în niciun caz nu le-a fost vreodată dragă Antena 3 („Antena nouă ne-a fost foarte dragă”!!!) iar rămânerea acolo, sus, a lui Traian Băsescu nu e doar  marea lor dorință politică dar și un ordin pe unitate, așa că, Doamne!, îi interesează la superlativ ca acesta să rămână la butoane („Pe noi nu ne mai interesează ce maimutoi e acolo sus…”!!!).
Pe fond, constat că doamna Fagu preia pe nemestecate niște teme de propagandă băsistă foarte prezente în aceste zile pe tot felul de platforme de comunicare, cum ar fi aceea că Antena 3 „face un lobby pe față” proiectului RMGC.  Faptul că A3, ca toate televiziunile importante de știri, difuzează, în regim de publicitate, spoturi favorabile RMGC, nu înseamnă nicidecum că își și insușește ideile acestora. Mai mult, A3 a fost prima televiziune care, după izbucnirea protestelor, a organizat o dezbatere amplă, cu participarea tuturor părților implicate, despre subiectul RMGC. Că unii invitati folosesc  cuvinte precum hipsteri, habarnisti, băsisti la adresa manifestanților, nu înseamnă deloc că A3 i-a calificat astfel. Și mai este o nuanță: una e să afirmi (cum sunt gata să o fac și eu) că printre manifestanți se află și hipsteri,habarnisti, băsisti (ba chiar mai mult: infiltrați ai serviciilor, provocatori, deturnători) și alta e să generalizezi (cum tendențios face doamna Fagu) că cineva, Antena 3 de exemplu, „nu are nicio jena sa ii facă pe manifestanți (adică pe toți, fără deosebire n.a.) hipsteri,habarnisti si ultima gaselnita băsisti”. Asta e sau rea voință sau manipulare asumată, în nici un caz nu miroase a prospețime și curățenie autentic ecologiste.
De fapt, am mai observat o tendința la unii dintre protestatarii  cei mai vocali: aceea de a evita dialogurile reale, dezbaterile civilizate, pe argumente, cu aceia care sunt de altă părere decât a lor. Acestora le plac emisiunile gen cea de acum două zile, de la Digi 24, unde au fost invitați, să se aprobe și potențeze unul pe celălalt, 4 academicieni toți contestatari ai proiectului RMGC. De ce nu a fost invitat, împreună cu aceștia, măcar un academician (deși știu că există mai mulți)  care susține proiectul? Nu ar fi fost dezbaterea mai interesantă, mai credibilă, mai după regulile jurnalismului adevărat?
Poate de asta deranjează A3 pe unii precum doamna Fagu: pentru că își permite să invite la emisiunile sale nu doar voci convenabile protestatarilor ci și voci incomode poziției acestora.
Oricum ar fi, dezlănțuirea doamnei Fagu din finalul textului cu care m-a onorat mi s-ar fi părut mai credibilă (pentru o persoană care pretinde că îi e „greață de toți”) dacă ar fi fost direcționată nu doar asupra lui Ponta ci și asupra (sau mai ales asupra) aceluia care, cu doar o zi în urmă, o făcuse (pe ea și pe toți cei cu care se identifică, la grămadă) ecologistă expirată care, după eșecurile din Europa a  venit să transforme România în poligon de încercări. Dar, vorba combativei și intransigentei doamne dezamăgită de A3: „Cui nu ii convine băs sa iasă si sa STRIGE”. Aferim. Cum dânsa nu strigă, rezultă pe cale de consecință ce …?

Contele de Saint GermainEditorialeAntena 3,Digi 24,ecologisti,RMGCO doamnă, Irina Fagu din Slatina, Olt, îmi dă pe Facebook următoarea replică la articolul meu despre manifestațiile anti Roșia Montană. Reproduc integral și cu grafia originală acest text. 'Știi de ce îl huiduit pe Gadea si co.? Pt ca eu cel puțin 2 ani de zile ma uitam la...Blog politic si polemic