Scorul acestui articol
[Total: 312 voturi. Media: 4.9]

 

Îl apreciez ca profesionist, îl simpatizez ca om, cred în buna lui credință.

Însă, cum am mai scris, consider că elanul său de-acum, aproape fanatic, de a rezolva cât mai bine problemele medicale iscate de pandemie, l-a împins într-o capcană fatală.

Pandemia cu Covid 19 are 3  componente egal periculoase: medicală, socială, economică. Ele funcționează ca picioarele unui eșafodaj: doar împreună pot asigura echilibrul. Degeaba îl ranforsezi pe unul dacă celelalte două se surpă.

Doctorul Arafat, prin expertiza sa, se străduiește să mențină piciorul medical cât mai solid. Nimic rău în asta. Doar că măsurile radicale pe care le propune el pot șubrezi celelalte două picioare până la prăbușirea întregului eșafodaj.

Analizarea interacțiunii măsurilor medicale cu socialul și economicul nu îi revine doctorului Arafat. În asta, domnia sa nu este specialist. Ar trebui să fie alții care să integreze informațiile și propunerile din cele trei domenii și să ofere societății soluțiile optime de echilibru.

Factorul integrator și de decizie este cel executiv de la nivelul țării. Iohannis și Orban dețin toate pârghiile și informațiile, atât medicale, cât și sociale și economice, deci ei ar trebui să-și asume măsurile și efectele acestora, nu Raed Arafat.

Greșeala doctorului Arafat este că a acceptat să pară a fi factotum. Că a acceptat să fie împins în față, să facă turul televiziunilor și să  explice restricțiile excepționale în cheie exclusiv medicală, ceea ce îl transformă pe el, în fața românilor, ca principal decident. Și, deci, ca principal vinovat pentru efectele sociale și economice care prăbușesc țara.

E clar că teoria medicală a lui Arafat se bazează în principal pe izolare, pe limitarea la maximum a socializării. Dacă ar fi după domnia sa, cel puțin o lună  ar trebui oprit totul. Ceea ce nu este posibil. O țară e ca un organism viu: trebuie să respire, să se hrănească, să-și țină active funcțiile vitale.

În niciuna dintre teoriile sale domnul Arafat nu a prevăzut „žanarhia” socială la care s-a ajuns acum. Faptul că, prin aplicarea măsurilor severe propuse de domnia sa, se va atinge un punct de saturație de la care încolo foarte multă lume va ignora restricțiile impuse și va genera un fenomen de respingere în masă a acestora.

Aici ar fi trebuit să intervină sociologii și să avertizeze: populația nu va rezista măsurilor de izolare și de inactivitate propuse de doctorul Arafat. Odată pentru că omul este o ființă socială, apoi pentru că instinctul de supraviețuire îi spune că decât sănătos și mort de foame mai bine bolnav și cu masa de mâine asigurată.

Aici ar fi trebuit să intervină economiștii și să spună: locurile de muncă trebuie ținute in viață cu orice preț. Ele se obțin greu și se pierd ușor. Iar odată pierdute, recuperarea lor va fi mult mai dificilă decât recuperarea medicală.

N-au intervenit nici sociologii, nici economiștii. L-au lăsat doar pe doctorul Arafat să ducă povara explicărilor imposibile, iar acesta, în loc să-și recunoască rolul de simplu pion în această imposibilă partidă de șah cu Kasparov (sau, mai pentru zilele noastre, cu Magnus Carlsen) a căzut în capcana de a se crede piesa ca mai grea, flatat, probabil, de titulatura de Comandant.

Aglomerația din aceste zile de pe litoralul românesc al Mării Negre este cel mai usturător vot de blam la adresa politicii anti Covid 19 a autorităților noastre. Sute de mii de români, din toate categoriile sociale, de vârstă, politice, transmit puterii, prin atitudinea lor de nesupunere civică, un mesaj distrugător: SUNTEÅ¢I DE TOT C…..L, NU MAI AVEM PIC DE ÎNCREDERE ÎN VOI!!!

Eu nu știu dacă aceștia au dreptate, sau doctorul Arafat.

Ceea ce știu, pentru că văd și înțeleg, este că drumul pe care am fost împinși cu brutalitatea ordonanțelor militare și nu cu înțelepciunea vorbei bune și cu dorința de a înțelege particularitățile acestui popor, este unul pe care românii îl resping.

Românii îl resping, iar dovada că românii au dreptate este reacția Europei, care, la rândul ei, îi respinge pe români.

Să ajungem în situația ca propriul nostru ministru al sănătății să spună că suntem ciumații Europei, iar primul ministru, președintele, să nu-și asume nicio vină pentru asta, arată cum nu se poate mai clar de ce limacși suntem conduși.

„žOricine e vinovat, în afară de noi”! Ce mizerie de slogan galben!

De la „žciuma roșie” la „žciumații Europei” am ajuns trecând prin dictatura galbenă.

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/07/Ciumatii.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/07/Ciumatii-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialeaglomeratie la mare,anahiesociala,ciuma rosie,ciumatii europei,dictatura glbena,doctorulArafat,ordonante miitare  Îl apreciez ca profesionist, îl simpatizez ca om, cred în buna lui credință. Însă, cum am mai scris, consider că elanul său de-acum, aproape fanatic, de a rezolva cât mai bine problemele medicale iscate de pandemie, l-a împins într-o capcană fatală. Pandemia cu Covid 19 are 3  componente egal periculoase: medicală,...Blog politic si polemic