Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Se întâmplă în aceste zile un lucru ciudat: zone pe care toată lumea le ştia controlate cu mână de fier, cu stricteţe cazonă de Traian Băsescu, par a intra pas cu pas, cerc cu cerc,  sub controlul unui alt câmp magnetic, care îl copleşeşte încet dar sigur pe cel al preşedintelui. Este ca şi cum unui pilot aflat la manşă îi cad pe rând comenzile manuale, rămânându-i funcţional doar instrumentarul de comunicare (dar vai, cu ce stridenţe şi distorsiuni!).

Şi când vorbesc de un alt câmp magnetic nu mă refer aici la USL care, e adevărat, pe unde s-a putut l-a vlăguit pe preşedinte extirpându-i oamenii din poziţiile cheie; mă refer la altcineva, la altceva, care dovedeşte o surprinzătoare capacitate de a influenţa acele instituţii unde oamenii lui Traian Băsescu încă tronează.

Iată, Curtea Constituţională. Orice-ar spune cine-ar spune, ultimele decizii ale CCR (cea cu validarea parţială a motivelor de suspendare, şi, mai ales, cele de ieri, cu admiterea suspendării preşedintelui ca un proces valabil derulat procedural) sunt devastatoare pentru moralul şi credibilitatea lui Traian Băsescu şi ale vocalilor săi susţinători. Nici nu vreau să mă gândesc ce energie seismică distrugătoare ar fi încărcat bateriile monstruosului aparat propagandistic portocaliu dacă, măcar în una dintre cele două speţe, CCR le-ar fi dat apă la moară pedelistilor printr-un aviz de neconstituţionalitate a motivelor sau a procedurii de suspendare.

Prin urmare atitudinea CCR ascunde o enigmă ce se aşteaptă descifrată.

Nu pot crede că aceiaşi oameni care şi-au dovedit în repetate rânduri obedienţa politică fată de Traian Băsescu au devenit, dintr-odată, independenţi şi obiectivi. Cred că au rămas la fel de obedienţi faţă de cei care i-au trimis acolo ca si până acum o săptămână. Singurul lucru ce mi se pare verosimil a se fi întâmplat este că, de data asta,  ordinul pe care l-au primit, deşi a venit din aceeaşi zonă de influenţă,  nu a mai fost rostit de preşedinte ci de o instanţă superioară acestuia. Căreia să i se supună nu doar reprezentantul UDMR ci şi alţi patru (cel puţin) judecători.

Chiar dacă azi CCR va invalida Legea Referendumului (efectul chemării de urgenţă la ordine, ieri, la Budapesta, a maghiarilor Kelemen Hunor şi Laszlo Tokes, de către premierul Orban), avariile deja produse în rândul taberei prezidenţiale par ireparabile până la alegerile din iarnă. Ca să nu mai vorbesc de faptul că există voci credibile care susţin că, în această nouă situatie, cu preşedinte interimar, există resurse procedurale pentru ca, la referendum, demiterea preşedintelui să se facă, totuşi, cu 50% + 1 din numărul celor prezenţi la vot, indiferent ce-ar decide, azi, CCR.

Nu doar CCR a  ieşit, zilele acestea, din habitudinile pro-prezidenţiale. Învinuirea oficială a lui Sorin Blejnar, condamnarea la 5 ani cu executare a lui Ionel Manţog (vechi partener de ţopăială electorală al lui Traian Băsescu şi mâna dreaptă a lui Adriean Videanu), nu au cum să cadă bine taberei băsiste. Şi totuşi, ca şi în cazul CCR, aceste acte de justiţie nu vin din zona instituţiilor recent remobilate la vârf de către USL ci din teritoriile strategice aflate încă (cel puţin teoretic) sub controlul preşedintelui.

Cum se explică toate acestea? Prin simple trădări şi repoziţionări? Adică să-l fi părăsit pe Traian Băsescu alde Zegrean, Morar, Kovesi, pentru a schimba barca? Mi-e greu, aproape imposibil, să cred.

Mi se pare mult mai probabil să se fi luat o decizie, undeva, la un nivel de comandă superior preşedintelui Băsescu, de a i se retrage acestuia sprijinul care l-a ajutat să supravieţuiască până acum în vârful piramidei politice autohtone. Până la găsirea şi aruncarea în ring a unui posibil înlocuitor (dacă nu cumva acest lucru s-a şi întâmplat, prin persoana lui MR Ungureanu), ordinul de zi al “oculţilor” către instituţiile încă aflate sub controlul lor este:

“deveniţi pentru o vreme corecte, imparţiale, câştigaţi credibilitate, faceţi-vă respectate de popor şi, la momentul potrivit, fiţi gata să reintraţi in lupta pentru mareata noastra cauza”.

Contele de Saint GermainEditorialeCurtea Constitutionala,Kelemen Hunor,Kovesi,Laszlo Tokes,Morar,MRU,Orban,referendum,suspendare,Traian Basescu,USL,ZegreanSe întâmplă în aceste zile un lucru ciudat: zone pe care toată lumea le ştia controlate cu mână de fier, cu stricteţe cazonă de Traian Băsescu, par a intra pas cu pas, cerc cu cerc,  sub controlul unui alt câmp magnetic, care îl copleşeşte încet dar sigur pe cel...Blog politic si polemic