Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Se întâmplă în aceste zile un lucru ciudat: zone pe care toată lumea le știa controlate cu mână de fier, cu strictețe cazonă de Traian Băsescu, par a intra pas cu pas, cerc cu cerc,  sub controlul unui alt câmp magnetic, care îl copleșește încet dar sigur pe cel al președintelui. Este ca și cum unui pilot aflat la manșă îi cad pe rând comenzile manuale, rămânându-i funcțional doar instrumentarul de comunicare (dar vai, cu ce stridențe și distorsiuni!).

Și când vorbesc de un alt câmp magnetic nu mă refer aici la USL care, e adevărat, pe unde s-a putut l-a vlăguit pe președinte extirpându-i oamenii din pozițiile cheie; mă refer la altcineva, la altceva, care dovedește o surprinzătoare capacitate de a influența acele instituții unde oamenii lui Traian Băsescu încă tronează.

Iată, Curtea Constituțională. Orice-ar spune cine-ar spune, ultimele decizii ale CCR (cea cu validarea parțială a motivelor de suspendare, și, mai ales, cele de ieri, cu admiterea suspendării președintelui ca un proces valabil derulat procedural) sunt devastatoare pentru moralul și credibilitatea lui Traian Băsescu și ale vocalilor săi susținători. Nici nu vreau să mă gândesc ce energie seismică distrugătoare ar fi încărcat bateriile monstruosului aparat propagandistic portocaliu dacă, măcar în una dintre cele două spețe, CCR le-ar fi dat apă la moară pedelistilor printr-un aviz de neconstituționalitate a motivelor sau a procedurii de suspendare.

Prin urmare atitudinea CCR ascunde o enigmă ce se așteaptă descifrată.

Nu pot crede că aceiași oameni care și-au dovedit în repetate rânduri obediența politică fată de Traian Băsescu au devenit, dintr-odată, independenți și obiectivi. Cred că au rămas la fel de obedienți față de cei care i-au trimis acolo ca si până acum o săptămână. Singurul lucru ce mi se pare verosimil a se fi întâmplat este că, de data asta,  ordinul pe care l-au primit, deși a venit din aceeași zonă de influență,  nu a mai fost rostit de președinte ci de o instanță superioară acestuia. Căreia să i se supună nu doar reprezentantul UDMR ci și alți patru (cel puțin) judecători.

Chiar dacă azi CCR va invalida Legea Referendumului (efectul chemării de urgență la ordine, ieri, la Budapesta, a maghiarilor Kelemen Hunor și Laszlo Tokes, de către premierul Orban), avariile deja produse în rândul taberei prezidențiale par ireparabile până la alegerile din iarnă. Ca să nu mai vorbesc de faptul că există voci credibile care susțin că, în această nouă situatie, cu președinte interimar, există resurse procedurale pentru ca, la referendum, demiterea președintelui să se facă, totuși, cu 50% + 1 din numărul celor prezenți la vot, indiferent ce-ar decide, azi, CCR.

Nu doar CCR a  ieșit, zilele acestea, din habitudinile pro-prezidențiale. Învinuirea oficială a lui Sorin Blejnar, condamnarea la 5 ani cu executare a lui Ionel Manțog (vechi partener de țopăială electorală al lui Traian Băsescu și mâna dreaptă a lui Adriean Videanu), nu au cum să cadă bine taberei băsiste. Și totuși, ca și în cazul CCR, aceste acte de justiție nu vin din zona instituțiilor recent remobilate la vârf de către USL ci din teritoriile strategice aflate încă (cel puțin teoretic) sub controlul președintelui.

Cum se explică toate acestea? Prin simple trădări și repoziționări? Adică să-l fi părăsit pe Traian Băsescu alde Zegrean, Morar, Kovesi, pentru a schimba barca? Mi-e greu, aproape imposibil, să cred.

Mi se pare mult mai probabil să se fi luat o decizie, undeva, la un nivel de comandă superior președintelui Băsescu, de a i se retrage acestuia sprijinul care l-a ajutat să supraviețuiască până acum în vârful piramidei politice autohtone. Până la găsirea și aruncarea în ring a unui posibil înlocuitor (dacă nu cumva acest lucru s-a și întâmplat, prin persoana lui MR Ungureanu), ordinul de zi al „oculților” către instituțiile încă aflate sub controlul lor este:

„deveniți pentru o vreme corecte, imparțiale, câștigați credibilitate, faceți-vă respectate de popor și, la momentul potrivit, fiți gata să reintrați in lupta pentru mareata noastra cauza”.

Contele de Saint GermainEditorialeCurtea Constitutionala,Kelemen Hunor,Kovesi,Laszlo Tokes,Morar,MRU,Orban,referendum,suspendare,Traian Basescu,USL,ZegreanSe întâmplă în aceste zile un lucru ciudat: zone pe care toată lumea le știa controlate cu mână de fier, cu strictețe cazonă de Traian Băsescu, par a intra pas cu pas, cerc cu cerc,  sub controlul unui alt câmp magnetic, care îl copleșește încet dar sigur pe cel...Blog politic si polemic