Scorul acestui articol
[Total: 39 voturi. Media: 4.8]

 

Cu siguranță că, dacă ai fi câștigat Roland Garros-ul, aceste rânduri nu ar mai fi fost scrise. Atunci te-ar fi iubit toți românii și un articol în plus care să te elogieze ar fi fost inutil. Ar fi adăugat o picătură de apă într-un ocean de entuziasm și unanimitate.

Din păcate ai pierdut finala È™i românii, după un bine È™tiut nărav al neamului, s-au grăbit să se dezbine la greu în loc să se unească pentru a trece mai uÈ™or peste supărare È™i a merge mai departe cu capul sus. S-au grăbit să se împartă în două tabere, unii (oribil de mulți) acuzându-te furibund, alții asumându-È™i amărăciunea pe cont propriu È™i iubindu-te în continuare.

Celelalte fete ale noastre au fost eliminate din primele tururi. Nimeni nu le-a ironizat, nimeni nu le-a pus la zid. FotbaliÈ™tii s-au făcut de râs în Polonia; au fost tratați cu apatia resemnării.

În schimb asupra ta, purtătoarea de speranță adevărată, au prăbuÈ™it cerul. AÈ™a cum singură ai mărturisit, parcă venise sfârÈ™itul lumii. Și nu declanÈ™at de cineva din tării, inabordabil, ci chiar de tine, cea mai lovită, de fapt, de deznodământ.

Eu vreau să-ți spun doar atât: cred că meritai să câÈ™tigi, cred că ai jucat inteligent, cred că ai făcut ce se impunea în mod normal într-un astfel de joc È™i, mai cred, că destinul a avut un plan special cu tine prin acest turneu È™i prin acest deznodământ. Un plan, pe termen lung, în folosul tău.

După accidentarea de la Roma toți credeam că nu vei putea juca la RG. Sau că vei claca după primul tur. Nu s-a întâmplat. Într-un mod aproape miraculos ligamentele tale s-au recuperat într-o săptămână. În partida cu Zvitolina ți s-a oferit un al doilea miracol: revenirea incredibilă de la 3-6, 1-5, minge de meci. Mulți, poate chiar È™i tu, au primit aceste miracole ca pe ceva normal È™i cuvenit. Le-au desacralizat, ceea ce a impus lecția din finală: alt miracol (de la 4-6, 0-3, minge de 0-4), dar în sens invers. Adică: luați aminte!

Dacă îmi permiți, eu aÈ™ interpreta această dramă pe care ai trăit-o în finală ca un semn extrem de încurajator: cineva, cu forța miracolului È™i care iți vrea binele, veghează asupra ta. Vrea mai mult de la tine (È™i pentru tine) decât un titlu de grand slam. Vrea să laÈ™i prin cariera ta sportivă nu un punct ci o dâră, un fel de cale lactee în tenis, vizibilă È™i peste decenii.

Anul trecut am asistat direct, pe Philippe Chatrier, la finala Serena Williams „“ Garbine Muguruza. A fost un deznodământ asemănător: marea favorită a fost învinsă de o tânără, în zi de grație, atacând dezlănțuit, căreia i-a ieÈ™it totul. Pur È™i simplu, marea Serena nu a avut ce să-i facă! Scorul final din acel meci a fost chiar mai drastic (5-7, 4-6) decât cel din finala pierdută de tine sâmbătă.

După acel rezultat, însă, Muguruza nu a mai cucerit, până în prezent, niciun titlu. Nu s-a mai calificat, până în prezent, în nicio finală de turneu WTA.

Asta aÈ™ numi eu evoluție de efemeridă. Exemple sunt multe în sport È™i, mai ales, în tenis.

Probabil că destinul tău, draga noastră Simona Halep, este să durezi. Și, probabil, cine veghează asupra ta consideră că mai ai nevoie de lecții de viață, de sacrificii mobilizante (chiar dacă dureroase) ca această tristă finală, pentru a deveni suficient de puternică. Atât de puternică încât să câÈ™tigi nu un turneu de grand slam È™i apoi să dispari ci să câÈ™tigi suficient de multe grand slam-uri pentru a compune o constelație.

Și încă ceva: nu trebuie să te superi pe cei ce azi te critică cu toată furia dezamăgirii lor. Trebuie să înțelegi că acest popor, lipsit decenii întregi de mari bucurii È™i  de speranță, se agață È™i el, cum poate, de fiecare È™ansă de a sărbători ceva. Tu, prin performanțele tale excepționale de anul acesta, pe zgură, i-ai oferit nu doar o serie de bucurii ci È™i o speranță enormă că vei atinge superlativul. Și el, poporul, odată cu tine. Din păcate, neîmplinirea unei speranțe doare mult mai tare decât absența ei.

N-a fost să fie. Deocamdată! Va fi, sunt sigur, curând. Și repetitiv.

Asimilează ce e bun din această lecție È™i mergi mai departe senină, stimulată de realitatea că azi joci mai bine ca ieri È™i că mâine vei juca mai bine ca azi. Primul titlu de grand slam È™i locul I în clasamentul mondial vor veni de la sine. Ai să vezi!

P.S. M-as bucura daca cineva ar putea face ca aceste ganduri sa ajunga la Simona. Multumesc!

Contele de Saint GermainEditorialeapatia resemnarii,Calea Lactee,efemerida,finala Rolland Garros,Garbine Muguruza,lectii de viata,miracolul cu Zvitolina,Phillipe Chatrier,Romania Polonia fotbal,Serena Williams,Simona Halep,speranta,titlu de grand slam,turneu WTA  Cu siguranță că, dacă ai fi câștigat Roland Garros-ul, aceste rânduri nu ar mai fi fost scrise. Atunci te-ar fi iubit toți românii și un articol în plus care să te elogieze ar fi fost inutil. Ar fi adăugat o picătură de apă într-un ocean de entuziasm și unanimitate. Din...Blog politic si polemic