Scorul acestui articol
[Total: 186 voturi. Media: 4.9]

 

V-ați ars vreodată cu mămăligă sărită din ceaun?

Unii ar numi asta tortura paroxistică.

În memorabilul an 1989 s-a întâmplat un miracol pe care istoricii, cu neostoita lor nevoie de încadrare și denominare, l-au botezat Toamna Națiunilor.

Este vorba de prăbușirea în doar câteva luni a sistemului comunist, în toată Europa de Est. S-a dovedit că acest uriaș ce părea inexpugnabil, avea picioare de lut, lideri de carton și o ideologie ce ajunsese la termenul de expirare.

Pe rând, liderii comuniști din Polonia, Ungaria, RDG, Cehoslovacia, Bulgaria au acceptat inevitabilul și au făcut la timp pasul înapoi și genuflexiunea de cedare, astfel încât să evite măcelărirea propriilor popoare.

Doar liderii României, bazându-se pe consistența mămăligoasă a poporului lor, au ales să întindă coarda sfidării până la scoaterea armatei pe străzi.

Și s-a întâmplat ce s-a întâmplat! Sub presiunea insuportabilă a autorităților, mămăliga românească nu s-a terciuit ci a explodat. Făcând prăpăd în jur, cu mii de morți evitabile cauzate de reacția întârziată și violentă a conducătorilor și a populației.

Acum, mălăiosul popor român este din nou pus la încercare. Dar, cu rezistența prin pasivitate care l-a făcut să fie asimilat, în timp, regnului vegetal, tace din nou, îndură și se oferă, fatalist, ca nutreț, șeptelului de la guvernare. Așteaptă laș și acumulează energii distructive.

În jur lumea se mișcă. Ba cu lozinci inflacarate, ba cu bâte, ba cu marșuri amenințătoare, ba cu fețe acoperite. Dar acoperite nu contra virusului ci contra gazelor lacrimogene. Peste tot se înregistrează proteste masive împotriva îngrădirii drepturilor fundamentale ale omului, a sacrificării economiilor naționale și a surselor de subzistență a omului de rând pe altarul luptei guvernelor cu COVID 19.

Peste tot spiritul civic și atentatele la democrație produc convulsii sociale, mai puțin la noi.

Istoria se repetă!

Exact ca în Toamna Națiunilor. Pe când în Europa de Est protestele sociale declanșate la momentul oportun au generat revoluții de catifea, fără vărsare de sânge, în România s-a pierdut startul și s-a ajuns la o revoluție sângeroasă.

Acum, ca într-o secvență de coșmar proiectată în buclă, compatrioții noștri comit aceleași greșeli, nu se pot lecui de năravurile lor mult prea păguboase!

Deși nicăieri în Europa restricțiile nu sunt atât de dure și de aberante ca la noi, nu românii ies în aceste zile în stradă să protesteze că li se încalcă libertățile și demnitatea umană, ci nemții (20 000 duminică, la Berlin), bulgarii (25 000 joi, la Sofia), englezii, belgienii etc.

Ai noștri protestează și ei (s-ar putea zice…), dar în stilul care i-a consacrat ca fentangii, pe după plop. Fac bășcălie cât cuprinde de toți și toate (inclusiv de propriile necazuri) și dau cu tifla autoriăților oriunde le prind în minoritate. Plajele sunt pline, vămile sunt ultra aglomerate, în marile orașe cu victorii fotbalistice străzile sunt sufocate de ultrași îmbrățișându-se.

În rest, e bine. HORECA  hor(e)căie de povara falimentelor, sistemul sanitar intră în comă încercând să trateze comatoși, iar românii încă lefegii sunt împinși spre șomajul „žsalvator” prin carantinări absurde și abuzuri polițienești de inspirație orwelliană. La toate acestea se mai adaugă și majorările „žla mișto” a indemnizațiilor și pensiilor, de parcă disprețul față de cetățean nu ar fi destul de evident si asa.

În vreme ce, prin vecini, lucrurile intră încet „“ încet în matca lor firească, stimulate de proteste dar nu aruncate în aer de acestea, în România se perseverează, irațional, în direcția experimentelor de forță, de călcare pe cap a mămăligoșilor autohtoni. Senzorii sociali sunt ignorați. Iar încrederea oarbă a președintelui  și a premierului în abilitatea instituțiilor de forță de a-i apăra, de a controla alegerile și populația prin manipulare și alte metode specifice, obturează orice șansă de dezamorsare, până nu e prea târziu, a tensiunilor latente care se acumulează galopant.

Se simte în aer miros de mămăligă dând în clocot.

Șe pare însă că, atinși de COVID 19, guvernanții noștri și-au pierdut complet mirosul.

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/08/mamaliga.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/08/mamaliga-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialeHORECA colaps,mamaliga explodeaza,proteste covid 19,revolutii de catifea,Toamna natiunilor,trucarea alegerilor  V-ați ars vreodată cu mămăligă sărită din ceaun? Unii ar numi asta tortura paroxistică. În memorabilul an 1989 s-a întâmplat un miracol pe care istoricii, cu neostoita lor nevoie de încadrare și denominare, l-au botezat Toamna Națiunilor. Este vorba de prăbușirea în doar câteva luni a sistemului comunist, în toată Europa de...Blog politic si polemic