Scorul acestui articol
[Total: 3373 voturi. Media: 4.9]

 

V-am spus că nu mă mai pot uita la discursurile lui Klaus Iohannis. E artificial, previzibil, resentimentar, arogant. Schimb canalul ori de câte ori vreun moderator anunță că urmează un fragment din declarațiile preÈ™edintelui.

Aseară, însă, cum pe toate canalele de È™tiri urma să se difuzeze „žreacția lui Klaus Iohannis la rezultatul moțiunii de cenzură” am stat o clipă locului, doar cât să-i văd starea de spirit. Ei bine, n-am regretat deloc această concesie făcută curiozității mele.

Klaus Iohannis era livid. A intrat abrupt în subiect, cu un discurs plin de adverbe rostite nervos, didactic, cu deficit de oxigen: păi, acuma, bun, acum…

Lăsa impresia că da, continuă o discuție aprinsă purtată anterior în biroul său bine ecranat È™i că acum venise să răspundă, chipurile, țării, de fapt celor ce-l contrariaseră acolo, în spatele uÈ™ilor închise. Să răspundă fără a putea fi contrazis unor argumente care îl îngrijoraseră peste măsură.

„žBun, acum românii se uită la televizor È™i se întreabă: „žbun, È™i acum ce va fi”? În această chestiune pot să vă spun, dragi români, foarte clar: lucrurile merg mai departe, instituțiile sunt solide, guvernul va rămâne în funcție…, guvernarea merge mai departe, lucrurile se vor miÈ™ca È™i mai departe È™i nu este cazul să credem că acum vom intra într-o situație fără ieÈ™ire, sau într-o situație complicată. Deci, încă o dată, instituțiile vor funcționa, eu sunt garantul că instituțiile din România vor funcționa în continuare pentru români…”

Există o formulare în acest citat care dă de gol faptul că, în ziua votării moțiunii, lucrurile nu au mers deloc aÈ™a cum fusesera planificate de oamenii puterii, că, în staful preÈ™edintelui, după numărătoarea din Parlament, a început să se instaleze panica: „žnu este cazul să credem că acum vom intra într-o situație fără ieÈ™ire, sau într-o situație complicată. Deci, încă o dată, instituțiile vor funcționa, eu sunt garantul că instituțiile din România vor funcționa în continuare pentru români…”

Cui dădea domnul Iohannis aceste garanții? Celor 65% dintre români care, oricum, conform sondajelor, îl votează cu ochii închiÈ™i orice-ar face, deÈ™i văd È™i ei că, de fapt, dânsul nu face nimic altceva decât să învrăjbeasă È™i să divizeze? Să fim serioÈ™i. Nu aceÈ™ti mieluÈ™ei îl îngrijorează. Puțin îi pasă domnului Iohannis de ei. De turmă. Pe ăÈ™tia îi rezolvă uÈ™or: două înjurături groase la PSD È™i i-a calmat.

Altcineva, mult mai important, i-a spus, probabil, că se va intra într-o situație fără ieÈ™ire. Poate un personaj colectiv, cu senzori sensibili în societate, poate membrii guvernului ori supervizorii săi din intelligence…

Când comodul, apaticul Klaus Iohannis simte nevoia să spună È™i să repete în aceeaÈ™i frază că „žinstituțiile vor funcționa”, că garantează el asta, înseamnă că e groasă. Că, de fapt, instituțiile fie au paralizat deja, fie sunt amenințate de o paralizie post moțiune care ar putea arunca țara în haos.

Ziua de ieri a fost una neagră pentru Klaus Iohannis. Dar nu neapărat din cauza trecerii moțiunii de cenzură. După toate declarațiile anterioare È™i domnia sa È™i Ludovic Orban asigurau națiunea că, indiferent de rezultatul votului la moțiune, ei au un plan infailibil de a se ajunge în cel mai scurt timp la alegeri anticipate.

Altele au fost veÈ™tile proaste pentru Klaus Iohannis. Voi începe cu două venite din străinătate:

  • „žSenatul american, controlat de republicani, s-a pronunțat miercuri prin vot în privința destituirii preÈ™edintelui Donald Trump. AÈ™a cum era de aÈ™teptat, procesul de impeachment s-a încheiat cu achitarea È™efului Casei Albe în cazul ambelor acuzații care fuseseră formulate împotriva sa de Camera Reprezentanților, unde domină democrații”;

 

  • Un anume Nelu a fost arestat ieri în Italia de carabinieri È™i, după ce aceÈ™tia i-au verificat bagajele, au descoperit „“ potrivit spynews.ro „“ aproximativ 300 de fotografii cu copii. Printre ele se afla È™i o fotografie a Luizei Melencu. Mai mult, carabineirii ar fi descoperit È™i un schimb de mesaje, iar unul dintre acestea este È™ocant. „žCe preț vrei pentru Luiza?”, ar fi scris niște albanezi lui Nelu, negociind eliberarea Luizei.

Rok Xavi, jurnalist de investigații prezent atunci când a fost arestat Nelu, a declarat că „“ din punctul său de vedere „“ Luiza Melencu este bine. „žPot să spun că Luiza este bine. Asta este ce cred eu”, a spus respectivul jurnalist, potrivit sursei citate mai sus.

 

Cititorii mei vor ințelege, fără explicații speciale din partea mea acum (căci articolul de față vizează altceva), de ce aceste două veÈ™ti nu îi cad deloc bine lui Klaus Iohannis. Le-am menționat doar pentru că ele întregesc imaginea unei zile negre pentru preÈ™edinte.

 

Fondul supărării care l-a făcut livid, ieri, pe domnul Iohannis vine, însă, dintr-o cu totul altă zonă. Din zona unor facțiuni active în intelligence-ul românesc care au alte priorități decât aceea condusă de Eduard Helvig, recunoscută că îl sprijină necondiționat pe preÈ™edinte.

 

Propunerea avansată ieri de PSD È™i PRO România, ca domnul Remus Pricopie să fie viitorul premier al României, l-a luat complet prin surprindere pe Klaus Iohannis. L-a înfuriat, dar, în egală măsură, l-a È™i îngrijorat.

Pentru cine nu È™tie, Remus Pricopie nu este doar rectorul în funcție al SNSPA ci È™i un personaj foarte apropiat atât de generalul Florian Coldea (SRI) cât È™i de generalul Silviu Predoiu (SIE). În plus, el este È™i un proeminent sorosist, decorat de Klaus Iohannis cu Ordinul Național „žServiciul Credincios” în grad de Cavaler, în decembrie 2019.

 

DeÈ™i persoane pe care le apreciez È™i cu care, în general, consonez politic, precum Mircea Badea È™i Liviu PleÈ™oianu, s-au arătat indignate de propunerea asta, mie mi se pare că mutarea făcută de PSD È™i PRO România este una foarte inteligentă prin machiavelismul ei. În condițiile în care Klaus Iohannis a declarat răspicat È™i repetat că nu va desemna un prim ministru de la PSD, iată-l acum în ingrata situație de a-i supăra rău pe unii considerați până ieri de partea lui. Și de a-i supăra prin respigerea lui Pricopie fără a se putea scuza cu argumentele lui obiÈ™nuite: că cel propus ar fi pesedist sau incompetent, deci inacceptabil după principiile sale de neamț strict. Și sorosist, È™i decorat de Iohannis, È™i prieten cu serviciile… cum să-l refuzi? Și, totodată, cum să-l accepți?

 

Problema este agravată È™i de mediocritatea probată în fiecare zi la Palatul Victoria de către Ludovic Orban. Adică, gândiți-vă È™i dumneavoastră cam în ce termeni se evaluează în aceste ore situația în mediul influencerilor lui Iohannis, adică în mediul serviciilor secrete: „žvine Ciolacu È™i ne oferă PSD-ul pe tavă È™i noi, în loc să zicem bodaproste È™i să-l luăm cu ambele mâini, îl menținem în continuare  pe caraghiosul ăsta premier?

 

Cât era de ales între PNL È™i PSD, în tabăra serviciilor (deci a lui Iohannis) a fost armonie. Nimeni dintre cei cu puterea de a influența alegerile nu dorea PSD-ul prea sus. Și, în această conjunctură, i s-a făcut lui Iohannis hatârul de a avea guvernul lui È™i de a pune el premier pe omul său de paie, pe care să-l ghidoneze cum vrea.  Acum însă, pe neaÈ™teptate, spre disperarea lui Iohannis, alegerea va trebui să fie făcută între „žomul lui” È™i „žomul nostru”. De-asta era  aseară Klaus Iohannis livid! Și pricepeți cui dădea el, de fapt, garanții…

 

Probabil că, orgolios cum îl È™tim, Iohannis îl va numi È™i a doua oară tot pe Orban.

 

După asta, însă,  lucrurile se vor complica gravissim pentru domnia sa. Pentru că, odată cu această momeală aruncată pe scena politică, opozanții lui Iohannis au dat o dublă lovitură: cea pe care am comentat-o mai sus, cu generarea unei zâzanii între preÈ™edinte È™i o parte dintre servicii È™i încă una, la fel de puternică: constituirea unei neanticipate alianțe PSD – PRO România în jurul căreia stânga, aflată acum în derută, s-ar putea reconfigura la procentele ei de glorie.

 

Nu spun că, principial, sunt de acord cu propunerea PSD. Spun doar că, din poziția de spectator care nu poate influența traiectoria antinațională pe care țara este condusă în prezent, această propunere are măcar darul de a face spectacolul mai palpitant.

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/02/Pricopie.pnghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/02/Pricopie-150x150.pngContele de Saint GermainEditorialealegeri anticipate,alianta PSD PRO Romania,Iohannis livid la declaratia de presa,motiune de cenzura,Pricopie decorat de Iohannis,propunere Orban,propunere Pricopie sorosist,rector SNSPA  V-am spus că nu mă mai pot uita la discursurile lui Klaus Iohannis. E artificial, previzibil, resentimentar, arogant. Schimb canalul ori de câte ori vreun moderator anunță că urmează un fragment din declarațiile preÈ™edintelui. Aseară, însă, cum pe toate canalele de È™tiri urma să se difuzeze 'žreacția lui Klaus Iohannis...Blog politic si polemic