Scorul acestui articol
[Total: 1075 voturi. Media: 4.9]

 

Sunt foarte atent la Cazul Caracal pentru că mie mi se pare a fi un barometru extrem de sensibil È™i ilustrativ pentru măsurarea presiunii la care politicul È™i mafia interlopilor din instituții È™i societate supun justiția din România.

Cu fiecare element nou ce se adaugă puzzle-ului avându-le ca protagoniste pe Luiza È™i Alexandra, mi se consolidează părerea că în acest caz avem de-aface cu o uriaÈ™ă tentativă de muÈ™amalizare în care sunt angrenate forțe străine (de România), servicii secrete româneÈ™ti È™i politicieni români de cel mai inalt rang.

Amploarea operațiunii mă determină să cred că dosarului Caracal i s-a fixat, undeva foarte sus, o miză uriaÈ™ă, de securitate națională.  Pentru că, în pofida unor evidențe privind legătura sa cu traficul de ființe vii, evidențe care în mod normal ar fi trebuit să inhibe  orice inițiativă de mistificare a adevărului, reacțiile bizare ale instituțiilor È™i autorităților în legătură cu acest caz se țin lanț.

într-un articol anterior comentam informații È™i elemente surprinzătoare care aruncă multe semne de întrebare asupra corectitudinii cu care este instrumentat acest dosar. De exemplu: modul în care nu se exploatează deloc dosarul de prostituție din 2014 cu implicarea unor soldați americani de la Deveselu, discuția fulger pe care fostul ambasador al SUA a inițiat-o cu È™eful DIICOT imediat după izbucnirea în presă a scandalului „žLuiza + Alexandra”, demiterea de către preÈ™edintele României a procurorului È™ef DIICOT la scurt timp după ce acesta propusese constituirea unei comisii rogatorii de anchetă româno – americane, recomandarea pe care FBI o face anchetatorilor români de a nu se atinge de familia lui Gheorghe Dincă etc.

Iată că, pe lângă aspectele comentate la acel moment (cu mai puțin de o lună în urmă), au apărut între timp È™i alte elemente noi, ieÈ™ite total din normalitatea comportamentelor profesionale. Acestea amplifică impresia de mistificare È™i de implicare nepermisă a È™efului statului în direcția înăbuÈ™irii cât mai rapide È™i fără consecințe nedorite de el a scandalului Caracal.

Iată cele mai recente noutăți bizare în legătură cu acest caz (primele două vizându-l direct pe preÈ™edintele Iohannis):

  • PreÈ™edintele României, Klaus Iohannis, l-a decorat pe profilerul lui Gheorghe Dincă cu o grabă mai mult decât suspectă (având în vedere atât lentoarea în reacții, de-acum proverbială, a preÈ™edintelui când vine vorba de orice, cât È™i, mai ales, faptul că la momentul decorării profilerului rechizitoriul DIICOT nici nu fusese finalizat iar procesul care ar fi putut consfinți o eventuală contribuție valoroasă a acestuia la rezolvarea cu succes a cazului, nici nu fusese pus pe rol);
  • È™efa interimară a DIICOT, dna. Giorgiana Hosu, a fost propusă pe nerăsuflate de Ministrul Justiției (care, fără îndoială, acționează pe gustul dacă nu chiar la ordinul preÈ™edintelui Iohannis) la titularizarea pentru postul de procuror È™ef DIICOT. Și aceasta în ciuda faptului că atât presa cât È™i (mai ales) asociațiile profesionale ale magistraților au semnalat repetate È™i grave erori ale procurorilor conduÈ™i nemijlocit de doamna Hosu în instrumentarea dosarului Caracal. Numirea aceasta miroase de la o poÈ™tă a recompensă pentru un serviciu excepțional adus preÈ™edintelui, È™i este copie la indigo a numirii de către acelaÈ™i preÈ™edinte a doamnei Livia Stanciu la CCR după ce aceasta l-a declarat în 2015 compatibil pentru a candida la preÈ™edinție, deci bun pentru Cotroceni;
  • acum două zile, a mai fost inițiată o miÈ™care dubioasă, din categoria gesturilor menite să-i albească pe procurorii DIICOT È™i să mute atenția de la dispariția Luizei È™i Alexandrei către elemente secundare, de decor, ale cazului: a fost scos la rampă vestitul Arete, un personaj local controversat, despre care mai multe surse afirmau că ar fi fost direct implicat în răpirea Luizei. Brusc, după luni bune de tăcere defensivă, domnul Arete – cine să creadă că de capul lui? – îÈ™i dezleagă limba, o face bici È™i lansează un atac dur È™i bine ticluit la adresa familiei Melencu (mama È™i bunicul Luizei). Intenția de discreditare cu orice preț a acestora este, evident, miza lui Arete È™i, după toate semnele, nu doar a lui. Arete afirmă că în trecut bunicul Luizei s-ar fi purtat cam ca Gheorghe Dincă cu familia lui È™i că, din cauza acestuia, Luiza a fugit vreo 6 luni de acasă. Cât despre mama Luizei, È™tie el, Arete, o mulțime de secrete ruÈ™inoase despre viața extra-conjugală a femeii. Și a ținut-o tot aÈ™a până când, din exces de argumentație, Arete a început să greÈ™ească grav È™i să dea de perete cu toată povestea lui.

La acest punct voi ieÈ™i din enumerarea bizareriilor legate de caz, pentru a pune lupa pe ultima amintită: aparent spontanele dezvăluiri ale lui Arete.

Cu o zi înainte Arete susținuse în emisiunea lui CorpoÈ™ că nu a cunoscut-o personal pe Luiza, deÈ™i aceasta era prietenă cu fata lui; È™i mai susținuse despre mama È™i bunicul Luizei că abia de schimbase cu ei, în vreo două rânduri, câteva  cuvinte. Adică, erau practic niÈ™te străini. Ca brusc, în nici 24 de ore, cu un tupeu din ce in ce mai alimentat de ceva doar de el È™tiut, să îÈ™i amintească È™i să povestestească o mulțime de lucruri groaznice despre aceÈ™tia.

După care, la un moment dat, ca într-un plan pus la cale dinainte, Arete îi cere moderatorului să o introducă în direct pe post pe o persoană de care nimeni, niciodată, nu amintise ceva: soacra din America a mamei Luizei.

Acesta a fost momentul în care bănuielile mi s-au transformat în certitudini: Arete nu acționa de capul lui È™i nici nu era singur. Se întrezărea deodată, precum niÈ™te chiloți înflorați pe sub o fustă transparentă, un scenariu È™i o făcătură marca inteligence / instituții apropiate. Am folosit metafora cu chiloții pentru că, precum aceÈ™tia, nici făcătura aranjorilor nu ar fi trebuit să se vadă.

Și intervine guraliva din America, găsită chipurile de Arete în ultimele 24 de ore È™i convinsă instantaneu de acesta să vorbească, răstit, României. O țață cu voce spartă care avea, clar, de bifat, două sarcini de serviciu: unu, să spună, să repete È™i să sape în stâncă ce băiat bun e Arete, ce om de calitate e, săritor È™i cu suflet mare, care, sigur, nu are niciun amestec în toată tărăÈ™enia cu răpirea Luizei È™i, doi, ce persoane declasate sunt mama È™i bunicul Luizei, femeia având la viața ei amanți È™i avorturi la activ, iar bătrânul bătăi de nevastă È™i schingiuirea acesteia la flacăra aragazului. Ca mai apoi, imediat, ca la ordin, să intre pe fir È™i să întărească toate mizeriile spuse înainte È™i o altă voce, nouă, tot răstită, tot din America, fiica mahalagioaicei. MătuÈ™a Luizei din partea tatălui. Un cuplu de martori scos, culmea, din neant, din neantul unei Americi omniprezente în cazul Caracal. Un cuplu de martori înarmat până în dinți cu amănunte intime È™i golănii despre familia Melencu, cu misiunea clară de a-l dezvinovăți pe Arete È™i de a explica publicului cât de întemeiate au fost măsurile procurorilor români de a-l investiga pe bunic È™i de a face o comisie rogatorie cu SUA. Adică, înțelegeți dumneavoastră dragi cititori, comisia rogatorie pentru care procurorul È™ef Felix Bănilă a fost mazilit de Klaus Iohannis nu fusese în legătură cu investigarea militarilor americani de la Deveselu ci cu soacra Monicăi Melencu È™i cu fiica acesteia. Iar procurorii DIICOT atât de criticați de presă, cei care l-au pus pe bunicul Luizei la detectorul de minciuni È™i l-au ascultat direct, ambiental È™i cum s-o mai putea, dimpreună cu toată familia lui, au avut motive serioase, nu  glumă, să acționeze astfel.

Un singur lucru au pierdut din vedere toți combinagiii de doi bani care s-au implicat în aranjarea acestei mascarade: că, indiferent cum va interpreta lumea dezvăluirile despre viața privată a bunicului È™i a mamei Luizei, toți vor înțelege că aceste dezvăluiri nu scuză în niciun fel erorile elementare de investigare È™i faptul că autoritățile nu au făcut nimic pentru căutarea È™i găsirea Luizei È™i Alexandrei.

Cu toate păcatele lor, reale sau inventate, bunicul È™i fiica sa sunt ultimii care ar putea fi bănuiți că nu vor, cu toată ființa, aflarea adevărului despre dispariția Luizei. Asta e miza majoră a lor È™i a cazului: aflarea adevărului adevărat, cu toate consecințele derivate, despre cele două fete dispărute.

Ce legătură are avortul făcut în tinerețe de doamna Melencu cu faptul că numeroÈ™ii martori ce-au vorbit la televizor în clar, cu nume, fapte È™i locuri, despre traficul de ființe vii în care au fost implicați Gheorghe Dincă È™i membri ai familiei lui, nici măcar nu au fost ascultați de procurorii de caz, darămite să primească vreo calitate în dosar?

Oare „žrudele din America” ale Luizei, cele de care pomeneam mai sus, chiar o iubesc pe Luiza, chiar doresc, cum declarau cu arțag È™i mare drag de Arete, ca Luiza să fie găsită? De-asta au ieÈ™it să-i atace exact pe cei care luptă din răsputeri pentru căutarea nepoatei lor? E prea cusută cu ață albă toată povestea asta pregătită în laboratoare. Ipoteza că rudele Luizei din America l-au căutat pe Arete, din proprie inițiativă, din dorință de dreptate, să-i povestească toate istoriile urâte despre bunic È™i fiica lui, nu stă în picioare. De ce au tăcut 6 luni È™i acum, deodată, când se strânge lațul în jurul unor dubioÈ™i ce prefigurează rețeaua de trafic de carne vie pe care anchetatorii se străduiesc din răsputeri să o camufleze, au sărit È™i ele, americancele, să dezvăluie?

Răspunsul la intrebarea „žcui prodest?”  mi se pare în situația de față extrem de relevant. Este evident că întervenția telefonică intempestivă a celor două femei foloseÈ™te procurorilor È™i lui Arete È™i nicidecum aflării adevărului despre dispariția Luizei. Pentru mine este limpede că ele au fost presate să iasă la rampă de cei cărora le este utilă această diversiune È™i nu de vreo inițiativă personală. Căci pe ele nu le-a acuzat nimeni de nimic, nu se poate spune că ar fi acționat să se dezvinovățească.

Încă o dată, cei care l-au împins pe preÈ™edintele Iohannis să prezinte în orb condoleanțe familiei, să-l decoreze înainte de finalizarea procesului pe profiler È™i să o răsplătească precipitat pe Georgiana Hossu cu nominalizarea pentru funcția supremă de la DIICOT, au lovit È™i de data asta murdar. Ceea ce demonstrează o anume panică. Și mai demonstrează că investigatorii privați au reuÈ™it să creeze breÈ™e periculoase în blindajul gândit de respectivii.

Mi se pare monstruos faptul că o coaliție de forțe uriaÈ™e s-a pus în miÈ™care pentru a zdrobi rezistența disperată a unor oameni simpli, loviți de o aÈ™a nenorocire. Procurorii vor să-È™i salveze imoralitatea sau nepriceperea, politicienii s-au împărțit în complici, orbi È™i indiferenți, nimeni dintre cei care ar trebui nu vrea să se ia la trântă cu rețelele de traficanți pentru că acestea au bani mulți, sunt periculoase È™i È™tiu să lovească unde doare mai tare.

Și atunci?

Da, Arete a cam dat-o de perete cu sceneta pe care a interpretat-o lamentabil. Pentru că toate detaliile despre Luiza pe care el le-a scos acum la iveală demonstrează mai degrabă o documentare solidă, gangsterească, despre o fată cu vulnerabilități în familie ce avea profilul perfect pentru a fi răpită È™i traficată. Ceea ce s-a È™i întâmplat.  Este însă suficientă această eroare de comportment  a lui Arete pentru ridicarea pânzei de  camuflaj pe care autoritățile române implicate au aÈ™ternut-o peste cazul Caracal? Vom vedea!

În încheiere, o mărturisire: îmi plac tot mai mult curajul È™i directețea doamnei avocat Carmen ObârÈ™anu. În cele mai recente intervenții TV pe marginea cazului Caracal, domnia sa nu s-a sfiit să vorbească în clar de vinovăția preÈ™edintelui Iohannis, de faptul că, atunci când va fi posibil, îl va da în judecată pentru favorizarea făptuitorului. Sper să se întâmple acest lucru È™i să sper să prind È™i eu acel moment!

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/02/Arete.pnghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/02/Arete-150x150.pngContele de Saint GermainEditorialeArete se autoacuza,avocat Obarsanu,cazul Caracal,Iohannis complice,martorii din America,militarii de la Deveselu,numire Livia Stanciu,nunire Georgiana Hossu  Sunt foarte atent la Cazul Caracal pentru că mie mi se pare a fi un barometru extrem de sensibil È™i ilustrativ pentru măsurarea presiunii la care politicul È™i mafia interlopilor din instituții È™i societate supun justiția din România. Cu fiecare element nou ce se adaugă puzzle-ului avându-le ca protagoniste pe...Blog politic si polemic