Scorul acestui articol
[Total: 34 voturi. Media: 4.3]

Până È™i cele mai ciudate lucruri au unghiuri din care, privite, par de o normalitate fără cusur. Un bob de mac, plantat în centrul unui diamant È™lefuit cu zeci de fațete, devine de nerecunoscut pentru orice privitor din afară. Mai puțin pentru acela care l-a introdus acolo È™i îl contemplă exact prin minusculul tunel de inserție.
Declarațiile lui Darren White (DW) despre DNA È™i Laura Codruța Kovesi (LCK) par suprarealiste atâta vreme cât percepția lor este perturbată de interferența unor cliÈ™ee venite din subconÈ™tient: omul este, totuÈ™i, american, fost înalt funcționar SUA, a criticat-o pe LCK È™i nu a fost contrazis de ambasadorul țării sale la BucureÈ™ti, adică de cel mai puternic lobist al È™efei DNA pentru un nou mandat… What a fuck?
Să încercăm pentru o clipă să ne ridicăm deasupra norului de fumigene È™i să găsim un unghi de observare care să taie pe cât posibil distorsiunile. Căutăm o construcție executată după un proiect È™i nicidecum un joc al hazardului.
Există cel puțin trei realități de fundal care ar trebui să ne îndrume spre poziționarea corectă:
– Perioada în care DW a funcționat în România ca Șef al US Secret Service (noiembrie 2009 „“ februarie 2014) include perioada de glorie a dubioasei È™i lucrativei frății între Traian Băsescu È™i Mark Gitenstein, în urma căreia fostul ambasador al SUA s-a ales cu È™efia Fondului Proprietatea;
– Interviul de acum două zile a fost acordat de DW unei obscure televiziuni on-line, Unde TV, condusă de Robert Turcescu (RT), ofițer acoperit autodemascat, conducătorul echipei de comunicare a lui Traian Băsescu È™i al PMP;
– Prin fosta sa poziție oficială, DW ar fi putut să-È™i aranjeze respectivul interviu, dacă ar fi dorit, la orice televiziune mare de È™tiri din România. Apariția sa la Unde TV arată că inițiativa interviului nu i-a aparținut lui DW ci că el doar a răspuns unei solicitări din partea cuiva, amănunt extrem de important.
În acest triunghi de premise, centrul de greutate mi se pare a fi, clar, Traian Băsescu È™i, nicidecum, DW. Îl cred pe Robert Turcescu atunci când declară: „žDe-asta am si spus ieri in prima postare pe blog despre acest subiect ca raspunsul lui Daren White m-a… blocat. De altfel se si vede pe inregistrare ca am cam ramas fara replica dupa declaratiile lui legate de L.C. Kovesi. […] Nu e nimic ocult in acel dialog, n-a fost nimic aranjat, nu ma intereseaza sa ma bag in niciun razboi pro sau contra DNA.„ Nu a fost nimic aranjat de el, RT, în sensul de a fi atacată LCK. Dar de altcineva, fără È™tiința lui, este posibil să fi fost aranjat?
În virtutea bunelor relații invocate în prima „žrealitate de fundal”, Traian Băsescu È™tia că poate conta, la nevoie, pe sprijinul lui Darren White. AÈ™adar a putut conveni cu acesta, în deplină discreție, nu doar asupra unor accente din interviu dar È™i asupra televiziunii alese. De ce era important să fie o anume televiziune (de maximă încredere) È™i nu alta? Pentru ca reporterul acesteia să aaccepte a pune exact întrebările stabilite de Traian Băsescu. Orice abatere putea genera primejdii nebănuite.
Dar ce să-l fi apucat pe Traian Băsescu să pună tunurile pe LCK tocmai acum când pare protejat de aceasta mai bine decât ar face-o el însuÈ™i? Există, probabil, detalii de parcurs, ascunse opiniei publice, care-l îngrijorează pe fostul preÈ™edinte. Aici doar pot presupune:
– Continuarea hărțuirii de către DNA a Elenei Udrea;
– CreÈ™terea numărului de denunțuri È™i declarații împotriva sa înregistrate în dosarele altor inculpați;
– Aflarea unor informații din interiorul DNA referitoare la faptul că s-ar pregăti È™i punerea lui sub acuzare.
Și atunci, cum bine il È™tim, Traian Băsescu nu ezită a ataca primul când se simte încolțit. Iar atacurile sale sunt, în principal, bazate pe È™antaj.
AÈ™a cum pe americani îi avertiza sever că îi are la mână, folosind de trei ori într-o singură emisiune televizată termenul anatemizant de „žguantanamizare” (să nu uităm că, È™i în SUA, 2016 este an electoral), tot aÈ™a o avertizează acum pe LCK, prin intermediul lui DW (care, cum singur a dat de înțeles, È™tie multe dar nu va divulga ACUM secrete), că are arme cu care o poate nimici. De altfel, parcă pentru a dori să mă confirme, DW i-a trimis ieri un mesaj lui Robert Turcescu È™i provocator È™i ironic È™i amenințător în acelaÈ™i timp: (http://www.flux24.ro/exploziv-fostul-sef-us-secret-service-ii-provoaca-pe-kovesi-si-ambasadorul-american-la-un-interviu-in-direct/):
„žRobert, sper ca aceasta nota te gaseste bine. Asa dupa cum ai putut remarca, interviul nostru recent a atras multa atentie, atat negativa cat si pozitiva. Speranta si dorinta mea este sa programam un nou interviu care sa-l includa pe actualul ambasador american si Kovesi, Petre Toba si Codrut Olaru. Sunt convins ca nici unul dintre ei nu ar avea nimic de ascuns”.
Evident că persoanele sugerate de DW pentru un nou interviu au multe de ascuns È™i, de aceea, nu au cum să accepte această sfidare. Pe de altă parte, sunt sigur că DW, intuind atitudinea lor, chiar bazându-se pe ea, are pregătit un plan de rezervă. Cu dezvăluiri năucitoare, dacă va fi nevoie.
Asistăm la intrarea într-o fază acută a negocierilor generate de È™antajele lui Traian Băsescu. Eu nu cred că acesta vrea, cu adevărat, să o înlăture pe LCK de la È™efia DNA. Miza lui este să-i fie acceptate condițiile de protecție pentru sine È™i pentru câțiva apropiați.
Darren White este, evident, o armă ofensivă în mâna lui Traian Băsescu, scoasă acum la bătaie pentru atingerea acestui scop.
Ceea ce nu-mi este foarte clar este poziționarea lui Florian Coldea È™i a lui Klaus Johannis în tot acest război, încă rece.

Contele de Saint GermainEditorialeCodrut Olaru,Darren White,DNA,Elena Udrea,Florian Coldea,Fondul Proprietatea,guantanamizare,Klaus Johannis,Laura Kovesi,Mark Gitenstein,Petre Toba,PMP,Robert Turcescu,Unde TV,US Secret ServicePână È™i cele mai ciudate lucruri au unghiuri din care, privite, par de o normalitate fără cusur. Un bob de mac, plantat în centrul unui diamant È™lefuit cu zeci de fațete, devine de nerecunoscut pentru orice privitor din afară. Mai puțin pentru acela care l-a introdus acolo È™i îl...Blog politic si polemic