Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

…c-așa-i în tenis: Băsescu și PDL l-au făcut premier, nu Antonescu și PNL.
Chiar nu se întreabă nimeni dece, în ciuda sacrificiilor iminentei ieșiri de la guvernare, PNL rămâne atât de unit în a-l susține pe Crin Antonescu? Acest PNL al vocilor rebele, al inițiativelor pe cont propriu, al aripilor și aripioarelor centrifuge altă dată, când curente vânjoase se coagulau îm jurul unor soluții alternative?
Să vă spun eu de ce: pentru că, într-o proporție covârșitoare, membrii PNL (și mai ales cei din teritoriu) sunt scandalizați, sunt exasperați, sunt indignați și s-au săturat de avântul conchistadoric, de tupeul jepcar al așa zișilor lor parteneri din USL.
Amintiți-vă câtă speranță și-au pus unii orang(utan)iști într-o posibilă răzmeriță în PNL, împotriva lui Crin Antonescu, nu mai târziu de acum o săptămână. Senatorul  liberal Ilieșiu a lansat o petardă individuală, dând de înțeles că are în spate susținerea unui întreg grup de insurgenți care ar dori înlocuirea la comanda partidului a lui Antonescu cu Tăriceanu. Ce-a ieșit la biroul politic convocat pentru a doua zi? O solidarizare aproape unanim(itic)ă cu Crin Antonescu și cu intransigența sa în relația cu PSD.
Asta refuză unii să recunoască. Sau să accepte. Că poziția pe care a adoptat-o Crin Antonescu în aceste ultime săptămâni nu-și are explicația în orgoliul său personal, în disperarea irațională a unui politician de a se agăța cu orice preț de candidatura la președinție, ci în voința covârșitoare a membrilor PNL de a-și redobândi un statut respectabil în cadrul USL, de a nu fi puși și tratați la grămadă cu aventurieri politici parașutați în ecuație prin trădări succesive (PUNR), prin forța unui trust de presă (PC) sau prin prostirea fără perdea a electoratului (PPDD).
Da, chiar și aceia pentru care demnitatea individuală și colectivă este cel mult o temă de bășcălie, dacă nu cumva o temă despre care nici măcar nu au auzit, trebuie să afle mai devreme sau mai târziu că, în PNL,  există o anume mândrie de grup, o trufie a apartenenței, un respect temeinic față de anumite valori, prea abstracte pentru cei orbiți de mirajul parvenirii imediate și prin orice mijloace (valori cum ar fi tradiția partidului, filonul său aristocratic, respectul fată de antecesori, pilonii doctrinari etc.). PNL are această particularitate, inoculată de istoria sa și de istoria țării, că în atitudinea sa respectivele valori cântăresc încă greu și produc încă efecte. Știu că imediat se vor găsi lătrăi suficienți care să sară a mă combate cu contraexemple; acestora le răspund însă de pe acum (și doar acum) că da, oriunde pot fi găsite erori, abateri de la regulă, însă aici este vorba de dominante si nu de excepții. Partidele pot avea pedigriu, precum animalele de rasă, și asta, oricât i-ar turba pe unii maidanezi, înseamnă valoare adăugată. De care doar ignoranții și cei lipsiți de un trecut îmblânzit de cultură refuză să țină cont.
Ieri am avut un exemplu de reconfortant comportament de intelectual cu pedigriu: profesorul Dinu C. Giurescu, la emisiunea lui Radu Tudor.  Deși a fost ales parlamentar pe listele Partidului Conservator, distinsul nostru istoric a avut tăria de a spune (iar acolo unde nu a putut spune de a da de înțeles) că domnul Ponta si guvernul său au fost preocupați mai mult să guverneze pentru ei și nu pentru populație, că au renunțat cu o ușurință condamnabilă la unul dintre primele angajamente din programul USL, acela de a guverna transparent și în interes național. Profesorul Giurescu a recunoscut clar  dezacordul său față de modul în care Victor Ponta a încercat să promoveze pe șest (fără consultarea PNL și fără informarea corectă a populației) atât proiectul Roșia Monatana cât și proiectul Chevron – gaze de șist. În contextul discuției a fost cât se poate de clar că domnul Giurescu înțelegea mult mai bine decât majoritatea comentatorilor invitati în ultima vreme la Antena 3, motivele supărărilor liberale.
Liberalii nu sunt nebuni și nici masochiști să se lipsească de avantajele guvernării de dragul unui lider aventurier (cum încearcă să ne lase să înțelegem susținătorii lui Victor Ponta). Dacă sunt în armonie aproape unanimă cu Crin Antonescu și cu ideea acceptării vitregiilor trecerii în opoziție, înseamnă că un motiv mult mai profund și mai grav stă la baza hotărârii lor.
Iar dacă cineva mai încearcă, cu bună-credință, să găsească o vindecare a bolii USL (ajunsă într-un stadiu letal) atunci tocmai acest motiv ar trebui să-l recunoască, să-l asume și să-l trateze. Propaganda mediatică la ordin în favoarea unuia sau altuia (dar mai ales a unuia) dintre protagoniști nu face decât să ruineze punțile și să le deservească, în final, ambilor.

Contele de Saint GermainEditorialeAntena 3,Chevron - gaze de sist,Crin Antonescu,Dinu C. Giurescu,PDL,PNL,PPDD,PSD,PUNR,Radu Tudor,Rosia Montana,Tariceanu,USD,USL,Victor Ponta...c-așa-i în tenis: Băsescu și PDL l-au făcut premier, nu Antonescu și PNL. Chiar nu se întreabă nimeni dece, în ciuda sacrificiilor iminentei ieșiri de la guvernare, PNL rămâne atât de unit în a-l susține pe Crin Antonescu? Acest PNL al vocilor rebele, al inițiativelor pe cont propriu, al aripilor...Blog politic si polemic