Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

…c-aşa-i în tenis: Băsescu şi PDL l-au făcut premier, nu Antonescu şi PNL.
Chiar nu se întreabă nimeni dece, în ciuda sacrificiilor iminentei ieşiri de la guvernare, PNL rămâne atât de unit în a-l susţine pe Crin Antonescu? Acest PNL al vocilor rebele, al iniţiativelor pe cont propriu, al aripilor şi aripioarelor centrifuge altă dată, când curente vânjoase se coagulau îm jurul unor soluţii alternative?
Să vă spun eu de ce: pentru că, într-o proporţie covârşitoare, membrii PNL (şi mai ales cei din teritoriu) sunt scandalizaţi, sunt exasperaţi, sunt indignaţi şi s-au săturat de avântul conchistadoric, de tupeul jepcar al aşa zişilor lor parteneri din USL.
Amintiţi-vă câtă speranţă şi-au pus unii orang(utan)işti într-o posibilă răzmeriţă în PNL, împotriva lui Crin Antonescu, nu mai târziu de acum o săptămână. Senatorul  liberal Ilieşiu a lansat o petardă individuală, dând de înţeles că are în spate susţinerea unui întreg grup de insurgenţi care ar dori înlocuirea la comanda partidului a lui Antonescu cu Tăriceanu. Ce-a ieşit la biroul politic convocat pentru a doua zi? O solidarizare aproape unanim(itic)ă cu Crin Antonescu şi cu intransigenţa sa în relaţia cu PSD.
Asta refuză unii să recunoască. Sau să accepte. Că poziţia pe care a adoptat-o Crin Antonescu în aceste ultime săptămâni nu-şi are explicaţia în orgoliul său personal, în disperarea iraţională a unui politician de a se agăţa cu orice preţ de candidatura la preşedinţie, ci în voinţa covârşitoare a membrilor PNL de a-şi redobândi un statut respectabil în cadrul USL, de a nu fi puşi şi trataţi la grămadă cu aventurieri politici paraşutaţi în ecuaţie prin trădări succesive (PUNR), prin forţa unui trust de presă (PC) sau prin prostirea fără perdea a electoratului (PPDD).
Da, chiar şi aceia pentru care demnitatea individuală şi colectivă este cel mult o temă de băşcălie, dacă nu cumva o temă despre care nici măcar nu au auzit, trebuie să afle mai devreme sau mai târziu că, în PNL,  există o anume mândrie de grup, o trufie a apartenenţei, un respect temeinic faţă de anumite valori, prea abstracte pentru cei orbiţi de mirajul parvenirii imediate şi prin orice mijloace (valori cum ar fi tradiţia partidului, filonul său aristocratic, respectul fată de antecesori, pilonii doctrinari etc.). PNL are această particularitate, inoculată de istoria sa şi de istoria ţării, că în atitudinea sa respectivele valori cântăresc încă greu şi produc încă efecte. Ştiu că imediat se vor găsi lătrăi suficienţi care să sară a mă combate cu contraexemple; acestora le răspund însă de pe acum (şi doar acum) că da, oriunde pot fi găsite erori, abateri de la regulă, însă aici este vorba de dominante si nu de excepţii. Partidele pot avea pedigriu, precum animalele de rasă, şi asta, oricât i-ar turba pe unii maidanezi, înseamnă valoare adăugată. De care doar ignoranţii şi cei lipsiţi de un trecut îmblânzit de cultură refuză să ţină cont.
Ieri am avut un exemplu de reconfortant comportament de intelectual cu pedigriu: profesorul Dinu C. Giurescu, la emisiunea lui Radu Tudor.  Deşi a fost ales parlamentar pe listele Partidului Conservator, distinsul nostru istoric a avut tăria de a spune (iar acolo unde nu a putut spune de a da de înţeles) că domnul Ponta si guvernul său au fost preocupaţi mai mult să guverneze pentru ei şi nu pentru populaţie, că au renunţat cu o uşurinţă condamnabilă la unul dintre primele angajamente din programul USL, acela de a guverna transparent şi în interes naţional. Profesorul Giurescu a recunoscut clar  dezacordul său faţă de modul în care Victor Ponta a încercat să promoveze pe şest (fără consultarea PNL şi fără informarea corectă a populaţiei) atât proiectul Roşia Monatana cât şi proiectul Chevron – gaze de şist. În contextul discuţiei a fost cât se poate de clar că domnul Giurescu înţelegea mult mai bine decât majoritatea comentatorilor invitati în ultima vreme la Antena 3, motivele supărărilor liberale.
Liberalii nu sunt nebuni şi nici masochişti să se lipsească de avantajele guvernării de dragul unui lider aventurier (cum încearcă să ne lase să înţelegem susţinătorii lui Victor Ponta). Dacă sunt în armonie aproape unanimă cu Crin Antonescu şi cu ideea acceptării vitregiilor trecerii în opoziţie, înseamnă că un motiv mult mai profund şi mai grav stă la baza hotărârii lor.
Iar dacă cineva mai încearcă, cu bună-credinţă, să găsească o vindecare a bolii USL (ajunsă într-un stadiu letal) atunci tocmai acest motiv ar trebui să-l recunoască, să-l asume şi să-l trateze. Propaganda mediatică la ordin în favoarea unuia sau altuia (dar mai ales a unuia) dintre protagonişti nu face decât să ruineze punţile şi să le deservească, în final, ambilor.

Contele de Saint GermainEditorialeAntena 3,Chevron - gaze de sist,Crin Antonescu,Dinu C. Giurescu,PDL,PNL,PPDD,PSD,PUNR,Radu Tudor,Rosia Montana,Tariceanu,USD,USL,Victor Ponta...c-aşa-i în tenis: Băsescu şi PDL l-au făcut premier, nu Antonescu şi PNL. Chiar nu se întreabă nimeni dece, în ciuda sacrificiilor iminentei ieşiri de la guvernare, PNL rămâne atât de unit în a-l susţine pe Crin Antonescu? Acest PNL al vocilor rebele, al iniţiativelor pe cont propriu, al aripilor...Blog politic si polemic