Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Asist cu tot mai mare tristețe la emisiunile de la Antena 3. Mi-e greu să suport și cu atât mai puțin să accept păcatul părtinirii la ordin, la un post pe care l-am considerat (și încă îl consider) un fel de „žEuropa Liberă” din vremurile dictaturii comuniste. Privesc și văd irizațiile manipulării ca pe o peliculă de țiței scurs dintr-un petrolier, încercând să sufoce oceanul. Ponta e cel bun, Antonescu e cel rău. Ponta luptă împotriva lui Băsescu, Antonescu s-a unit cu Băsescu pentru a lupta împotriva lui Ponta. Ponta vrea menținerea USL, Antonescu a băgat deja buldozerele în temelia alianței. Nu mai există nuanțe, nici vinovății comune, nici dreptul la autoapărare. În vreme ce Ponta apare când dorește la Chestiunea Zilei și la emisiunile satelit, pentru a se exprima și explica publicului comun, al USL, punctul său de vedere, Antonescu a fost exclus de la invitațiile în studio.  E jenant, e dureros, e nedrept.

Bogdan Teodorescu și Mugur Ciuvică au fost ieri, în emisiunea Alessandrei Stoicescu, cât se poate de locvaci în a prezenta doar o față a medaliei: cea cu efigia lui Ponta în chip de ultim apărător  al idealurilor USL. Eu nu spun că domniile lor prezentau niște raționamente mincinoase. Aveau dreptate în multe din cele susținute: că din ruperea USL profită în primul rând Traian Băsescu, că, cel mai probabil, în toată povestea asta serviciile secrete și-au băgat coada până la crupă, că este de neînțeles cum poate exista atâta lipsă de viziune la nivelul USL încât să se mai lase odată păcălită și să reintroducă în luptă un jucător terminat. Unde nu aveau dreptate, și asta vizibil și încă într-un mod cât se poate de strident, era în ierarhizarea evenimentelor și distribuirea responsabilităților.

Ambii au pornit de la o premisă falsă: că această ultimă criză din USL ar fi fost generată de numirea de către PNL a lui Johannis pentru cele două demnități. E-ro-nat! Trebuie spus cât se poate de clar și răspicat că semnalul răzmeriței l-a dat Dan Voiculescu, la Congresul Partidului Conservator, unde a lăsat pe toată lumea mască (se poate verifica înregistrarea video) atacându-l intempestiv și brutal pe Crin Antonescu, reproșându-i acestuia o „ževidentă”apropierea de Băsescu. Semnalul de întoarcere a armelor nu s-a oprit aici, consecințe grele făcându-se imediat vizibile: încetarea invitării lui Crin Antonescu în studiourile Antena 3 la talk-show-uri, declarații ostile, în crescendo, ale lui Daniel Constantin la adresa aceluiași Crin Antonescu etc.

O primă nelămurire de-a mea (desigur, cu nuanțe retorice) ar fi de ce au ales cei doi comentatori să mute momentul declanșării acestui conflict din USL de la originea sa reală, mai sus menționată, scoțându-l astfel din zona artificierilor – incendiatori pe domnul Voiculescu, cu toate agravantele implicării sale ulterioare?

Să trecem însă la raționamentele dezvoltate de cei doi.

Domnul Bogdan Teodorescu susține  următoarea teorie: societatea românească este în acest moment polarizată în două tabere: anti Băsescu și pro Băsescu. Prin ieșirea din USL, Crin Antonescu se va poziționa fie anti Băsescu, fie pro Băsescu. Cum însă USL este, prin definiție, anti Băsescu, Crin Antonescu, părăsind USL-ul, se poziționează, aproape automat, în tabăra pro Băsescu. „žAproape” automat (ține să-și ia o precauție de obiectivitate domnul Teodorescu) pentru că ar mai fi, teoretic, și o a treia opțiune, „ža treia cale”, aceea de a încerca să țină PNL-ul undeva la mijloc; adică și anti Băsescu dar și anti Ponta. Această variantă este însă rapid expediată în derizoriu de către analist întrucât, susține domnia sa, cele două forțe anti și pro Băsescu sunt atât de puternice încât vor rupe PNL-ul, trăgând hălci din el spre ele și, practic, aneantizându-l.

Drept să spun, mi se pare foarte superficială și pro domo (adică pro tabăra pentru care domnul Teodorescu este consilier) această analiză. Eu cred, tocmai, că o astfel de poziționare a liberalilor în opoziție, atât anti Băsescu cât și anti Ponta, poate avea un potențial de succes electoral enorm dacă este făcută cu înțelepciune și bună credință. Liberali cu capul pe umeri (nici măcar nu mă refer la moralitate, ci doar la oportunism) ar trebui să înnebunească subit pentru a schimba, înainte de prezidențiale, tabăra PNL cu tabăra Băsescu. Ce le poate oferi tabăra Băsescu? Căci două posibile finaluri sunt de luat în calcul: fie președinte de la PSD, logic anti Băsescu, fie președinte Crin Antonescu, nedispus, bănuiesc, să-i răsplătească pe trădători. Atunci poate că vor exista liberali care până în prezidențiale să treacă la USD? Să zicem. Dar la ce răsplată s- putea aștepta ei de la Ponta când, înaintea lor, lista geme de uneperiști și conservatori ahtiați după recompense?

Da, cred că asta este calculul câștigător pentru Crin Antonescu împins în opoziție de Victor Ponta: atât anti Ponta cât și anti Băsescu. Ce, o să se supere băsiștii pe el că a fost anti Băsescu și n-o să-l mai voteze în turul doi? Foarte bine! Să-l voteze băsiștii atunci pe Ponta! Verosimil, nu?

Întrebarea cheie a lui Mugur Ciuvică, pentru a demonstra blatul lui Antonescu cu Băsescu, este următoarea: domnul Antonescu a afirmat că dacă PNL va fi dat afară din USL, atunci va depune moțiune de  cenzură împotriva lui Victor Ponta. Nu înseamnă asta, implicit, că-i dă putere lui Băsescu, că-l pune să mai desemneze odată primul ministru după cum îi convine lui?

Aici domnul Ciuvică are dreptate până la un punct: da,Traian Băsescu, din figurant, va mai primi, grație lui Crin Antonescu, un rol principal; probabil ultimul din cariera lui de politician. Ceea ce, recunosc, este profund supărător pentru orice votant USL din 2012. Dar Traian Băsescu nu va putea desemna ca prim ministru pe cine vrea el ci pe cine vrea Crin Antonescu, adică pe Klaus Johannis. Ori, dacă nu, pe Victor Ponta. În această ipoteză, neagră pentru domnul Ciuvică, am putea avea la sfârșitul lui 2014, o conducere a țării cu Crin Antonescu președinte și Klaus Johannis premier.  Sau, hai să acceptăm și probabilitățile mici, cu Victor Ponta președinte și Liviu Dragnea premier. Sună chiar așa de rău? Chiar așa de băsist? Va face, vreunul din aceste cupluri, jocul lui Traian Băsescu?

Ce-ar trebui să facă acum Crin? Să cedeze încă o dată în fața lui Ponta, să accepte pentru PNL rolul de anexă derizorie la remorca PSD + PC + PUNR, și, după ce i s-au înjumătățit ministerele importante (finanțe, interne, transporturi, cu cele mai bănoase sau influente departamente plecate către PSD, ca să nu mai vorbesc de justiție, luat pe de-a-ntregul), să se resemneze și cu perspectiva de a fi aruncat peste bord după europarlamentare?

Domnilor Bogdan Teodorescu și Mugur Ciuvică, chiar nu vi se pare că pretindeți toate sacrificiile de la PNL și niciunul de la USD? Ce-ar fi, de pildă, ca de dragul menținerii în viață a USL să-l somați pe domnul Dan Voiculescu să-și recunoască greșeala de a-i fi atacat pe liberali și să rectifice atitudinea Antena 3 față de Crin Antonescu și PNL?

Și să-l somați pe domnul Daniel Constantin să mai stea în banca lui și să nu se mai gonfleze ca un curcan, mai mult decât îi permite spațiul respirabil?

Și să-l somați pe candidul și împăciuitoristul Victor Ponta să-și mai domolească cozile de topor Ghiț㠖  RTV și socrul „“ Sârbu în loc de a-i azmuți asupra lui Crin Antonescu pentru a-i inventa conspirații cu Băsescu și alte păcate de prostit naivii?

Contele de Saint GermainEditorialeAntena 3,Bogdan Teodorescu,Chestiunea Zilei,Crin Antonescu,Dan Voiculescu,Daniel Constantin,Klaus Johannis,Liviu Dragnea,Mugur Ciuvica,PC,PNL,PSD,PUNR,USL,Victor PontaAsist cu tot mai mare tristețe la emisiunile de la Antena 3. Mi-e greu să suport și cu atât mai puțin să accept păcatul părtinirii la ordin, la un post pe care l-am considerat (și încă îl consider) un fel de 'žEuropa Liberă' din vremurile dictaturii comuniste. Privesc și...Blog politic si polemic