Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Asist cu tot mai mare tristeţe la emisiunile de la Antena 3. Mi-e greu să suport şi cu atât mai puţin să accept păcatul părtinirii la ordin, la un post pe care l-am considerat (şi încă îl consider) un fel de „Europa Liberă” din vremurile dictaturii comuniste. Privesc şi văd irizaţiile manipulării ca pe o peliculă de ţiţei scurs dintr-un petrolier, încercând să sufoce oceanul. Ponta e cel bun, Antonescu e cel rău. Ponta luptă împotriva lui Băsescu, Antonescu s-a unit cu Băsescu pentru a lupta împotriva lui Ponta. Ponta vrea menţinerea USL, Antonescu a băgat deja buldozerele în temelia alianţei. Nu mai există nuanţe, nici vinovăţii comune, nici dreptul la autoapărare. În vreme ce Ponta apare când doreşte la Chestiunea Zilei şi la emisiunile satelit, pentru a se exprima şi explica publicului comun, al USL, punctul său de vedere, Antonescu a fost exclus de la invitaţiile în studio.  E jenant, e dureros, e nedrept.

Bogdan Teodorescu şi Mugur Ciuvică au fost ieri, în emisiunea Alessandrei Stoicescu, cât se poate de locvaci în a prezenta doar o faţă a medaliei: cea cu efigia lui Ponta în chip de ultim apărător  al idealurilor USL. Eu nu spun că domniile lor prezentau nişte raţionamente mincinoase. Aveau dreptate în multe din cele susţinute: că din ruperea USL profită în primul rând Traian Băsescu, că, cel mai probabil, în toată povestea asta serviciile secrete şi-au băgat coada până la crupă, că este de neînţeles cum poate exista atâta lipsă de viziune la nivelul USL încât să se mai lase odată păcălită şi să reintroducă în luptă un jucător terminat. Unde nu aveau dreptate, şi asta vizibil şi încă într-un mod cât se poate de strident, era în ierarhizarea evenimentelor şi distribuirea responsabilităţilor.

Ambii au pornit de la o premisă falsă: că această ultimă criză din USL ar fi fost generată de numirea de către PNL a lui Johannis pentru cele două demnităţi. E-ro-nat! Trebuie spus cât se poate de clar şi răspicat că semnalul răzmeriţei l-a dat Dan Voiculescu, la Congresul Partidului Conservator, unde a lăsat pe toată lumea mască (se poate verifica înregistrarea video) atacându-l intempestiv şi brutal pe Crin Antonescu, reproşându-i acestuia o „evidentă”apropierea de Băsescu. Semnalul de întoarcere a armelor nu s-a oprit aici, consecinţe grele făcându-se imediat vizibile: încetarea invitării lui Crin Antonescu în studiourile Antena 3 la talk-show-uri, declaraţii ostile, în crescendo, ale lui Daniel Constantin la adresa aceluiaşi Crin Antonescu etc.

O primă nelămurire de-a mea (desigur, cu nuanţe retorice) ar fi de ce au ales cei doi comentatori să mute momentul declanşării acestui conflict din USL de la originea sa reală, mai sus menţionată, scoţându-l astfel din zona artificierilor – incendiatori pe domnul Voiculescu, cu toate agravantele implicării sale ulterioare?

Să trecem însă la raţionamentele dezvoltate de cei doi.

Domnul Bogdan Teodorescu susţine  următoarea teorie: societatea românească este în acest moment polarizată în două tabere: anti Băsescu şi pro Băsescu. Prin ieşirea din USL, Crin Antonescu se va poziţiona fie anti Băsescu, fie pro Băsescu. Cum însă USL este, prin definiţie, anti Băsescu, Crin Antonescu, părăsind USL-ul, se poziţionează, aproape automat, în tabăra pro Băsescu. „Aproape” automat (ţine să-şi ia o precauţie de obiectivitate domnul Teodorescu) pentru că ar mai fi, teoretic, şi o a treia opţiune, „a treia cale”, aceea de a încerca să ţină PNL-ul undeva la mijloc; adică şi anti Băsescu dar şi anti Ponta. Această variantă este însă rapid expediată în derizoriu de către analist întrucât, susţine domnia sa, cele două forţe anti şi pro Băsescu sunt atât de puternice încât vor rupe PNL-ul, trăgând hălci din el spre ele şi, practic, aneantizându-l.

Drept să spun, mi se pare foarte superficială şi pro domo (adică pro tabăra pentru care domnul Teodorescu este consilier) această analiză. Eu cred, tocmai, că o astfel de poziţionare a liberalilor în opoziţie, atât anti Băsescu cât şi anti Ponta, poate avea un potenţial de succes electoral enorm dacă este făcută cu înţelepciune şi bună credinţă. Liberali cu capul pe umeri (nici măcar nu mă refer la moralitate, ci doar la oportunism) ar trebui să înnebunească subit pentru a schimba, înainte de prezidenţiale, tabăra PNL cu tabăra Băsescu. Ce le poate oferi tabăra Băsescu? Căci două posibile finaluri sunt de luat în calcul: fie preşedinte de la PSD, logic anti Băsescu, fie preşedinte Crin Antonescu, nedispus, bănuiesc, să-i răsplătească pe trădători. Atunci poate că vor exista liberali care până în prezidenţiale să treacă la USD? Să zicem. Dar la ce răsplată s- putea aştepta ei de la Ponta când, înaintea lor, lista geme de uneperişti şi conservatori ahtiaţi după recompense?

Da, cred că asta este calculul câştigător pentru Crin Antonescu împins în opoziţie de Victor Ponta: atât anti Ponta cât şi anti Băsescu. Ce, o să se supere băsiştii pe el că a fost anti Băsescu şi n-o să-l mai voteze în turul doi? Foarte bine! Să-l voteze băsiştii atunci pe Ponta! Verosimil, nu?

Întrebarea cheie a lui Mugur Ciuvică, pentru a demonstra blatul lui Antonescu cu Băsescu, este următoarea: domnul Antonescu a afirmat că dacă PNL va fi dat afară din USL, atunci va depune moţiune de  cenzură împotriva lui Victor Ponta. Nu înseamnă asta, implicit, că-i dă putere lui Băsescu, că-l pune să mai desemneze odată primul ministru după cum îi convine lui?

Aici domnul Ciuvică are dreptate până la un punct: da,Traian Băsescu, din figurant, va mai primi, graţie lui Crin Antonescu, un rol principal; probabil ultimul din cariera lui de politician. Ceea ce, recunosc, este profund supărător pentru orice votant USL din 2012. Dar Traian Băsescu nu va putea desemna ca prim ministru pe cine vrea el ci pe cine vrea Crin Antonescu, adică pe Klaus Johannis. Ori, dacă nu, pe Victor Ponta. În această ipoteză, neagră pentru domnul Ciuvică, am putea avea la sfârşitul lui 2014, o conducere a ţării cu Crin Antonescu preşedinte şi Klaus Johannis premier.  Sau, hai să acceptăm şi probabilităţile mici, cu Victor Ponta preşedinte şi Liviu Dragnea premier. Sună chiar aşa de rău? Chiar aşa de băsist? Va face, vreunul din aceste cupluri, jocul lui Traian Băsescu?

Ce-ar trebui să facă acum Crin? Să cedeze încă o dată în faţa lui Ponta, să accepte pentru PNL rolul de anexă derizorie la remorca PSD + PC + PUNR, şi, după ce i s-au înjumătăţit ministerele importante (finanţe, interne, transporturi, cu cele mai bănoase sau influente departamente plecate către PSD, ca să nu mai vorbesc de justiţie, luat pe de-a-ntregul), să se resemneze şi cu perspectiva de a fi aruncat peste bord după europarlamentare?

Domnilor Bogdan Teodorescu şi Mugur Ciuvică, chiar nu vi se pare că pretindeţi toate sacrificiile de la PNL şi niciunul de la USD? Ce-ar fi, de pildă, ca de dragul menţinerii în viaţă a USL să-l somaţi pe domnul Dan Voiculescu să-şi recunoască greşeala de a-i fi atacat pe liberali şi să rectifice atitudinea Antena 3 faţă de Crin Antonescu şi PNL?

Şi să-l somaţi pe domnul Daniel Constantin să mai stea în banca lui şi să nu se mai gonfleze ca un curcan, mai mult decât îi permite spaţiul respirabil?

Şi să-l somaţi pe candidul şi împăciuitoristul Victor Ponta să-şi mai domolească cozile de topor Ghiţă –  RTV şi socrul – Sârbu în loc de a-i azmuţi asupra lui Crin Antonescu pentru a-i inventa conspiraţii cu Băsescu şi alte păcate de prostit naivii?

Contele de Saint GermainEditorialeAntena 3,Bogdan Teodorescu,Chestiunea Zilei,Crin Antonescu,Dan Voiculescu,Daniel Constantin,Klaus Johannis,Liviu Dragnea,Mugur Ciuvica,PC,PNL,PSD,PUNR,USL,Victor PontaAsist cu tot mai mare tristeţe la emisiunile de la Antena 3. Mi-e greu să suport şi cu atât mai puţin să accept păcatul părtinirii la ordin, la un post pe care l-am considerat (şi încă îl consider) un fel de „Europa Liberă” din vremurile dictaturii comuniste. Privesc şi...Blog politic si polemic