Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat „Blestemul lui Geoana”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-blestemul-lui-geoana-955237.html)

În fața mea, o școlăriță tunsă paj privește cum se încaieră doi cocoși. Å¢opăie surescitată, buclele gelatinoase jucându-i pe căpșor ca o meduză în imersie. Chicotește, bate din palme: „Întărâtă-i, drace, că și mie-mi place!”. O copilă, îmi zic, ce știe ea ce-i viața reală. Nu vede penele zburătăcite, nici crestele rupte și însângerate. Vede doar spectacolul, pe care-l savurează cu cruzimea inocenței. Când face o piruetă, îi zăresc fața. Încremenesc. Nu este adolescenta jucăușă pe care am bănuit-o ci un bărbat ce ar putea fi bunicul acesteia; cu două riduri viguroase coborând dinspre nas spre bărbie ca doi colți de morsă, cu obrazul lăptos prăfuit de tuleie aspre, gri, cu lațe de păr camuflându-i urechile și jumătate din ochiul drept. Nu e școlărița tunsă paj, în vizită la grădina zoologică, ci Mircea Cărtărescu scriindu-și editorialul „žRăzboiul rataților”.

În acel text, de adolescent întârziat, MC implora: „Întărâtă-i, drace, că și mie-mi place!”, mărturisindu-ne în gura mare, luat de val: „žîntr-adevăr, nu există pentru mine spectacol mai înveselitor” decât războiul dintre Ponta și Geoană. Urmărea acel război cu „žbucurie în inimă”, relatându-ni-l de pe poziția și cu patosul pariorului ce-a mizat totul pe gloaba puterii.

Azi elanul i s-a mai temperat. Ceea ce, cu două săptămâni în urmă, reprezenta în imaginația înflăcărată a autorului promisiunea unei mari încleștări, startul promițător al unei mult dorite schisme în rândul opoziției, s-a dovedit până la urmă a fi fost un mare fâs,  un fără istoric KO în prima repriză administrat de Ponta lui Geoană.

Entuziasmul adolescentin al școlăriței cu bucle, riduri și început de încărunțire, s-a transformat într-o nouă lecție de realism pe care viața o servește celor ce refuză să accepte că au ajuns la vârsta la care ar cam fi cazul să se maturizeze. Cum însă, ca să-l parafrazez pe Gabriel Liiceanu,  iluziile sunt necesare pentru a evita căderea în depresie, Mircea  Cărtărescu își mai livrează de doi bani speranță improvizând următoarele:
„ždeși am știut mereu că pe pesediști nu-i dă inteligența afară din casă, nu mi i-am închipuit nici chiar așa de proști. Da, proști, proști făcuți grămadă, nu se mai poate spune altceva despre ei din clipa asta încolo. De când au cedat a doua funcție în stat pe tavă, fără nici cel mai mic avantaj pentru ei, acum, când lupta electorală e pe muchie de cuțit. De când și-au permis un mare scandal, acum, când fiecare procent contează, fiecare votant, fiecare vot”.

Nu de limbajul sărăcăcios „“ ofensator, de om abraș cu vocabularul în inventar, mă voi ocupa în încheiere. Să dai de înțeles că toți pesediștii (vreo câteva milioane) sunt „žproști făcuți grămadă” demonstrează, fără alte comentarii, o tardivă (sau prematură?) cădere în mintea copiilor.

Ce aș dori să-i șoptesc la ureche  lui Mircea Cărtărescu (știu că mă citește, deși niciodată nu va recunoaște asta) este că dacă admiratorii cărților sale îi cred și îi apreciază ficțiunile literare, asta nu-i va face într-atât de bigoți încât să-i accepte pe nemestecate și ficțiunile jurnalistice. Se amăgește atunci când hiperbolizează povestea excluderii lui Geoană, ridicând-o la rang de „žmare scandal”. E un banal hârtop de parcurs, ce va fi făcut uitat de primul desant cu mascați regizat de DNA. Fiecare vot, fiecare votant, fiecare procent, nu se decid, la români, cu un an înainte de alegeri. Uneori un an inseamnă puțin. În situația asta însă, referitoare la alegerile din 2012, un an va înseamna, pentru memoria scurtă a românilor și pentru interminabilele lor suferințe, o veșnicie.

Contele de Saint GermainPolemiceBlestemul lui Geoana,DNA,Liiceanu,Mircea Cartarescu,Ponta,Senatul EVZ(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat 'Blestemul lui Geoana', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-blestemul-lui-geoana-955237.html) În fața mea, o școlăriță tunsă paj privește cum se încaieră doi cocoși. Å¢opăie surescitată, buclele gelatinoase jucându-i pe căpșor ca o meduză în imersie....Blog politic si polemic