Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat “Blestemul lui Geoana”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-blestemul-lui-geoana-955237.html)

În faţa mea, o şcolăriţă tunsă paj priveşte cum se încaieră doi cocoşi. Ţopăie surescitată, buclele gelatinoase jucându-i pe căpşor ca o meduză în imersie. Chicoteşte, bate din palme: “Întărâtă-i, drace, că şi mie-mi place!”. O copilă, îmi zic, ce ştie ea ce-i viaţa reală. Nu vede penele zburătăcite, nici crestele rupte şi însângerate. Vede doar spectacolul, pe care-l savurează cu cruzimea inocenţei. Când face o piruetă, îi zăresc faţa. Încremenesc. Nu este adolescenta jucăuşă pe care am bănuit-o ci un bărbat ce ar putea fi bunicul acesteia; cu două riduri viguroase coborând dinspre nas spre bărbie ca doi colţi de morsă, cu obrazul lăptos prăfuit de tuleie aspre, gri, cu laţe de păr camuflându-i urechile şi jumătate din ochiul drept. Nu e şcolăriţa tunsă paj, în vizită la grădina zoologică, ci Mircea Cărtărescu scriindu-şi editorialul „Războiul rataţilor”.

În acel text, de adolescent întârziat, MC implora: “Întărâtă-i, drace, că şi mie-mi place!”, mărturisindu-ne în gura mare, luat de val: „într-adevăr, nu există pentru mine spectacol mai înveselitor” decât războiul dintre Ponta şi Geoană. Urmărea acel război cu „bucurie în inimă”, relatându-ni-l de pe poziţia şi cu patosul pariorului ce-a mizat totul pe gloaba puterii.

Azi elanul i s-a mai temperat. Ceea ce, cu două săptămâni în urmă, reprezenta în imaginaţia înflăcărată a autorului promisiunea unei mari încleştări, startul promiţător al unei mult dorite schisme în rândul opoziţiei, s-a dovedit până la urmă a fi fost un mare fâs,  un fără istoric KO în prima repriză administrat de Ponta lui Geoană.

Entuziasmul adolescentin al şcolăriţei cu bucle, riduri şi început de încărunţire, s-a transformat într-o nouă lecţie de realism pe care viaţa o serveşte celor ce refuză să accepte că au ajuns la vârsta la care ar cam fi cazul să se maturizeze. Cum însă, ca să-l parafrazez pe Gabriel Liiceanu,  iluziile sunt necesare pentru a evita căderea în depresie, Mircea  Cărtărescu îşi mai livrează de doi bani speranţă improvizând următoarele:
„deşi am ştiut mereu că pe pesedişti nu-i dă inteligenţa afară din casă, nu mi i-am închipuit nici chiar aşa de proşti. Da, proşti, proşti făcuţi grămadă, nu se mai poate spune altceva despre ei din clipa asta încolo. De când au cedat a doua funcţie în stat pe tavă, fără nici cel mai mic avantaj pentru ei, acum, când lupta electorală e pe muchie de cuţit. De când şi-au permis un mare scandal, acum, când fiecare procent contează, fiecare votant, fiecare vot”.

Nu de limbajul sărăcăcios – ofensator, de om abraş cu vocabularul în inventar, mă voi ocupa în încheiere. Să dai de înţeles că toţi pesediştii (vreo câteva milioane) sunt „proşti făcuţi grămadă” demonstrează, fără alte comentarii, o tardivă (sau prematură?) cădere în mintea copiilor.

Ce aş dori să-i şoptesc la ureche  lui Mircea Cărtărescu (ştiu că mă citeşte, deşi niciodată nu va recunoaşte asta) este că dacă admiratorii cărţilor sale îi cred şi îi apreciază ficţiunile literare, asta nu-i va face într-atât de bigoţi încât să-i accepte pe nemestecate şi ficţiunile jurnalistice. Se amăgeşte atunci când hiperbolizează povestea excluderii lui Geoană, ridicând-o la rang de „mare scandal”. E un banal hârtop de parcurs, ce va fi făcut uitat de primul desant cu mascaţi regizat de DNA. Fiecare vot, fiecare votant, fiecare procent, nu se decid, la români, cu un an înainte de alegeri. Uneori un an inseamnă puţin. În situaţia asta însă, referitoare la alegerile din 2012, un an va înseamna, pentru memoria scurtă a românilor şi pentru interminabilele lor suferinţe, o veşnicie.

Contele de Saint GermainPolemiceBlestemul lui Geoana,DNA,Liiceanu,Mircea Cartarescu,Ponta,Senatul EVZ(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat 'Blestemul lui Geoana', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-blestemul-lui-geoana-955237.html) În faţa mea, o şcolăriţă tunsă paj priveşte cum se încaieră doi cocoşi. Ţopăie surescitată, buclele gelatinoase jucându-i pe căpşor ca o meduză în imersie....Blog politic si polemic