Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Strada care a protestat aseară nu este aceeași cu strada care a protestat în decembrie 2012.
Societatea românească este scindată și compartimentată ca un transatlantic cu mai multe clase. Pe de o parte puntea vetustă, low cost, deschisă furtunilor, a celor mulți, condamnați să supraviețuiască de azi pe mâine, pe de altă parte o zonă mai restrânsă, de cabine dotate la standarde ale momentului, destinată diverselor categorii mai răsărite.
Ieri au protestat, majoritar, niște elite. Nu toate. Cele financiare, parveniții precum și realizații de vârsta a treia au cam lipsit. În schimb au fost prezenți tineri școliți, intelectuali la început de drum, artiști sensibili, caracterizabili mai ales prin modul de comunicare (generația facebook) și originalitatea aspectului, comportamentului, mesajelor.
În decembrie 2012 au protestat cu precădere muncitori, salariați din clasa de mijloc, pensionari. Deși la scară socială aceștia reprezintă un procent mult mai mare decât primii, manifestanții de ieri i-au depășit semnificativ ca număr și organizare pe cei de atunci.
Nu cred că între revendicările celor două mase protestatare la care mă refer se poate pune semnul egal. Cu toate că, fiecare în parte, dorește, în esență, o Românie mai bună.
Eu, ca să fie lucrurile clare, am participat la protestele din 2012 dar aseară am stat acasă. Nu că n-aș fi fost extrem de afectat de tragedia de la Colectiv. Nu că n-aș fi fost indignat de lașitatea și tertipurile penibile la care autoritățile au apelat pentru a se scuza. Am fost și încă sunt. Ceea ce, însă, m-a reținut să mă alătur, ieri, acestor manifestanți, a fost absența lor, pe care mi-e greu și azi să o înțeleg, de la protestele din 2012. Lipsa lor, atunci, de reacție civică, de empatie față de exasperarea unor semeni care nu mai puteau îndura un regim criminal, m-a marcat.
L-au dat jos pe Ponta (și foarte bine au făcut), într-o singură noapte. De ce nu au pus umărul și atunci, sau după batjocorirea voinței a 7.5 milioane de români la Referendum, pentru a ne scăpa de Traian Băsescu?
După tăierea de salarii și impozitarea de pensii decisă de cinicul fost președinte (în vreme ce camarila lui devaliza bugetul de stat prin intermediul ANRP), s-au sinucis, de disperare sau de inimă rea, sute de români. Dacă nu mii! De ce i-au lăsat pe oamenii aceia să lupte singuri, cu stângăcie și fără efect, și nu le-au sărit în ajutor cu proteste ca cel de aseară?
Știu că, emoțional, șocul autodafeului de la clubul Colectiv a avut un impact mult mai violent decât sinuciderea, anonimă, a unor lefegii amărâți sau a unor pensionari – povară. Dar, cifric vorbind, crima de atunci a produs victime mai multe decât cea recentă.
Aseară s-a manifestat conștiința de grup a unor elite. Într-un mod impresionant, exemplar, eficient. Vor cădea niște capete de vinovați. Incurajator pentru o societate aflată mai mereu în hibernare.
S-a rezolvat însă, cu asta, problema de fond?
Tare mi-e teamă că răbufnirea de ieri trădează, pe lângă forța imensă a solidarizării pentru o cauză corectă, și o anume doză de egoism a participanților. Dacă victimele sunt dintre ai mei, mă revolt. Dacă nu, nu!
Or, se știe: statistica funcționează. La nenorociri globale, cum este, de pildă, un regim asasin, victimele cele mai multe sunt din rândurile celor mai mulți.
Dragi protestatari de aseară,
Fără a dori să fiu patetic, încerc să fiu direct și clar: dacă vreți să vă dovediți cu adevărat călăuze ale societății în ansamblu, nu doar ale lumii voastre imediate, dați mai multă atenție actualității. Căutați-o, nu fugiți de ea. Informați-vă, nu vă retrageți în turnul vostru de fildeș.
Iar atunci când descoperiți răul, nu rămâneți indiferenți. Chiar dacă e un rău care nu vă afectează nemijlocit.

Contele de Saint GermainEditorialeANRP,autodafe,clubul Colectiv,lasitatea autoritatilor,protestatari,referendum,societate in hibernare,Victor PontaStrada care a protestat aseară nu este aceeași cu strada care a protestat în decembrie 2012. Societatea românească este scindată și compartimentată ca un transatlantic cu mai multe clase. Pe de o parte puntea vetustă, low cost, deschisă furtunilor, a celor mulți, condamnați să supraviețuiască de azi pe mâine,...Blog politic si polemic