Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Strada care a protestat aseară nu este aceeaÈ™i cu strada care a protestat în decembrie 2012.
Societatea românească este scindată È™i compartimentată ca un transatlantic cu mai multe clase. Pe de o parte puntea vetustă, low cost, deschisă furtunilor, a celor mulți, condamnați să supraviețuiască de azi pe mâine, pe de altă parte o zonă mai restrânsă, de cabine dotate la standarde ale momentului, destinată diverselor categorii mai răsărite.
Ieri au protestat, majoritar, niÈ™te elite. Nu toate. Cele financiare, parveniții precum È™i realizații de vârsta a treia au cam lipsit. În schimb au fost prezenți tineri È™coliți, intelectuali la început de drum, artiÈ™ti sensibili, caracterizabili mai ales prin modul de comunicare (generația facebook) È™i originalitatea aspectului, comportamentului, mesajelor.
În decembrie 2012 au protestat cu precădere muncitori, salariați din clasa de mijloc, pensionari. DeÈ™i la scară socială aceÈ™tia reprezintă un procent mult mai mare decât primii, manifestanții de ieri i-au depăÈ™it semnificativ ca număr È™i organizare pe cei de atunci.
Nu cred că între revendicările celor două mase protestatare la care mă refer se poate pune semnul egal. Cu toate că, fiecare în parte, doreÈ™te, în esență, o Românie mai bună.
Eu, ca să fie lucrurile clare, am participat la protestele din 2012 dar aseară am stat acasă. Nu că n-aÈ™ fi fost extrem de afectat de tragedia de la Colectiv. Nu că n-aÈ™ fi fost indignat de laÈ™itatea È™i tertipurile penibile la care autoritățile au apelat pentru a se scuza. Am fost È™i încă sunt. Ceea ce, însă, m-a reținut să mă alătur, ieri, acestor manifestanți, a fost absența lor, pe care mi-e greu È™i azi să o înțeleg, de la protestele din 2012. Lipsa lor, atunci, de reacție civică, de empatie față de exasperarea unor semeni care nu mai puteau îndura un regim criminal, m-a marcat.
L-au dat jos pe Ponta (È™i foarte bine au făcut), într-o singură noapte. De ce nu au pus umărul È™i atunci, sau după batjocorirea voinței a 7.5 milioane de români la Referendum, pentru a ne scăpa de Traian Băsescu?
După tăierea de salarii È™i impozitarea de pensii decisă de cinicul fost preÈ™edinte (în vreme ce camarila lui devaliza bugetul de stat prin intermediul ANRP), s-au sinucis, de disperare sau de inimă rea, sute de români. Dacă nu mii! De ce i-au lăsat pe oamenii aceia să lupte singuri, cu stângăcie È™i fără efect, È™i nu le-au sărit în ajutor cu proteste ca cel de aseară?
Știu că, emoțional, È™ocul autodafeului de la clubul Colectiv a avut un impact mult mai violent decât sinuciderea, anonimă, a unor lefegii amărâți sau a unor pensionari – povară. Dar, cifric vorbind, crima de atunci a produs victime mai multe decât cea recentă.
Aseară s-a manifestat conÈ™tiința de grup a unor elite. Într-un mod impresionant, exemplar, eficient. Vor cădea niÈ™te capete de vinovați. Incurajator pentru o societate aflată mai mereu în hibernare.
S-a rezolvat însă, cu asta, problema de fond?
Tare mi-e teamă că răbufnirea de ieri trădează, pe lângă forța imensă a solidarizării pentru o cauză corectă, È™i o anume doză de egoism a participanților. Dacă victimele sunt dintre ai mei, mă revolt. Dacă nu, nu!
Or, se È™tie: statistica funcționează. La nenorociri globale, cum este, de pildă, un regim asasin, victimele cele mai multe sunt din rândurile celor mai mulți.
Dragi protestatari de aseară,
Fără a dori să fiu patetic, încerc să fiu direct È™i clar: dacă vreți să vă dovediți cu adevărat călăuze ale societății în ansamblu, nu doar ale lumii voastre imediate, dați mai multă atenție actualității. Căutați-o, nu fugiți de ea. Informați-vă, nu vă retrageți în turnul vostru de fildeÈ™.
Iar atunci când descoperiți răul, nu rămâneți indiferenți. Chiar dacă e un rău care nu vă afectează nemijlocit.

Contele de Saint GermainEditorialeANRP,autodafe,clubul Colectiv,lasitatea autoritatilor,protestatari,referendum,societate in hibernare,Victor PontaStrada care a protestat aseară nu este aceeaÈ™i cu strada care a protestat în decembrie 2012. Societatea românească este scindată È™i compartimentată ca un transatlantic cu mai multe clase. Pe de o parte puntea vetustă, low cost, deschisă furtunilor, a celor mulți, condamnați să supraviețuiască de azi pe mâine,...Blog politic si polemic