Scorul acestui articol
[Total: 28 voturi. Media: 4.9]

 Scandalul cu spionarea Laurei Kovesi de către firma de investigații a unor foști agenți Mossad a ațâțat în cel mai înalt grad imaginația comentatorilor. Privindu-l, ai impresia pătrunderii în interiorul unui labirint cu zeci de intrări dar și cu multiple ieșiri, ceea ce se abate de la regula de aur a labirintului.  Aceasta constă în existența mai multor intrări dar a unui singur traseu corect, cu o singură ieșire. Altfel spus, regula de aur a labirintului rezidă în existența unei soluții unice.

Eu, care-mi caut modelele de raționament în disciplina cazonă a matematicii, știu că problemele cu soluție reală unică reprezintă aproape niște excepții, cele mai numeroase probleme ale matematicii și ale vieții de zi cu zi permițând soluții multiple.

Plecând de la acest dat, mi-am propus să atac problema spionării doamnei Kovesi în ideea de a găsi o soluție și nicidecum toate soluțiile acestei enigme de ultimă oră. Asta înseamnă ca am ales să prind într-un lanț, pe cât posibil coerent, informațiile disponibile, în așa fel încât înlănțuirea să reziste și ipoteze majore de lucru să nu fie încălcate.

O primă ipoteză majoră de lucru a fost că o companie precum Black Cube nu acceptă, nici pentru bani foarte mulți, să-și compromită renumele de „super intelligence” într-o acțiune cu stâgăcii de diletantism plutonieresc, sfârșită prin arestări și demascări demne de Zmeura de Aur. Resping, de aceea, una dintre explicațiile cele mai prezente în media ultimelor ore și anume că  scandalul la care ne referim ar fi fost parte a unui scenariu de susținere imagistică a doamnei Kovesi, de forțare a mâinii președintelui Johannis pentru a semna mai repede numirea ei pe râvnitul post de la DNA.

Dacă acesta ar fi fost scopul așa zisei spionări a doamnei Kovesi, se puteau găsi formule mult mai spectaculoase și eficiente de influențare, care să nu arunce o lumină de amatorism și stupidă infracționalitate asupra unui brand precum Mossad și a unor oameni a căror etnie naÈ™te  veșnic subiecte de  controversă.

Este drept că, la nici 24 de ore de la apariția știrii despre arestarea celor doi spioni israelieni, lentului președinte Johannis i-a tresăltat stiloul pe decizia de reînvestire a doamnei Kovesi ca șef al DNA. Este clară influența evenimentului asupra grabei prezidențiale dar nu cred că ea a fost și determinantă. Klaus Johannis ar fi dat oricum, mai devreme sau mai târziu, această semnătură. Pentru că, dacă ar fi refuzat-o, forța binomului SRI „“ DNA (prin intermediul străzii facebook-iste) l-ar fi ejectat de la Cotroceni în doi timpi și trei mișcări.

O a doua ipoteză majoră de lucru este că Black Cube nu acționa în România în clandestinitate ci având în spate un contractor care să-i asigure o minimă legitimitate a prezenței sale la București. Iată ce susține într-un prim comunicat, compania israeliană (conform Jewish Telegraphic Agency È™i publicației Times of Israel):

În ultimele săptămâni, compania desfăÈ™ura un proiect în numele unor asociați ai instituțiilor guvernamentale din România, în scopul colectării de dovezi despre grave acuzații de corupție în sistemul instituțiilor guvernamentale române. În acest context, doi angajați care făcuseră progrese importante în acest caz au fost arestați. [„¦] Angajații aplicau legea, iar suspiciunile asupra lor sunt false. Suntem încrezători că adevărul va ieÈ™i la iveală în următoarele zile È™i că cei doi vor fi eliberați„.

În plus față de acest comunicat (ce poate fi suspectat de o anume doză de subiectivism), aduc în sprijinul ipotezei mele de lucru modul în care cei doi israelieni arestați au ales să opereze. Prezența lor la București, înregistrarea la hotelul de unde au fost arestați fără a încerca să-și protejeze identitatea reală, activitățile pe care le-au întreprins (conform raportului DIICOT) și care puteau fi făcute mult mai în siguranță de la distanță (din afara României) indică fiecare in parte și toate la un loc, un spate asigurat. Și un plan de bătaie riguros alcătuit, în care aparentele stângăcii și amatorisme din modul lor de acțiune aveau un rol premeditat. Care nu excludea (dacă nu cumva chiar urmărea să o provoace la un anumit moment) o eventuală arestare È™i scandalul aferent.

Punând cap la cap cele de mai sus dar și alte informații provenite din multiple surse, soluția la care am ajuns este cea pe care v-o prezint în continuare cât pot de succint.

Firma Black Cube a fost angajată pentru un proiect de investigații în România. De un astfel de angajament nu cred că a putut fi străin SIE și Mihai Răzvan Ungureanu, Atât apropierea recunoscută a lui MRU de Israel și Mossad cât și lupta surdă pentru putere și influență între principalele servicii secrete românești (SRI, SIE) vin în sprijinul acestei afirmații. Nu spun neapărat că SIE a contractat direct Black Cube să găsească elemente compromițătoare despre Laura Codruța Kovesi dar intuiesc că, într-un fel sau altul, el s-a aflat printre „instituțiile guvernamentale din România” invocate în comunicatul firmei din Israel. Contractorii nemijlociți, cei cu banii și interese personale directe de a o discredita pe LCK pot fi mulți, de la cetățenii israelieni implicați în dosarul Truică, până la Elan Schwartzenberg ori numeroși alți afaceriÈ™ti de anvergură, mai puțin cunoscuți opiniei publice de la noi.

Investigațiile Black Cube, concentrate pe găsirea unor vulnerabilități severe ale șefei DNA, au înregistrat succese, din moment ce DIICOT recunoaște că „[„¦] autorul a accesat respectivele conturi on-line È™i a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunoÈ™tință de informațiile È™i corespondența privată stocate în cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat È™i le-a transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic, producându-se în acest fel modificări inerente în conținutul conturilor atacate„.

Așadar, în urma sesizării DIICOT de către tatăl doamnei Kovesi asupra agresiunii la care este supus de persoane necunoscute, care-i telefonează la ore nepotrivite din noapte pentru a-i relata diverse aspecte procesuale cu rol de intimidare, DIICOT a intrat în acțiune. Nu a putut împiedica furtul de date din computerele vizate de hackerii israelieni dar i-a identificat pe aceștia și i-a arestat.

După trei zile de interogatorii și, probabil, de negocieri cu învinuiții, procurorii DIICOT decid să informeze opinia publică asupra faptelor de crimă cibernetică a acestora. Mai mult decât atât, le dezvăluie identitatea È™i istoricul de foști agenți Mossad, un detaliu nu doar picant ci È™i instigator. Această reacție a DIICOT este atipică È™i, după cum apreciază mulți specialiÈ™ti în comunicare, provocată de ceva foarte grav. Ea înfățiÈ™ează o trecere bruscă de la secretomania specifică autorităților față de subiecte sensibile (spionaj, acțiuni ostile transnaționale, gesturi menite a afecta relațiile cu țări considerate prietene etc.) la o transparență zgomotoasă, de mare ecou nu doar politic dar È™i cancanistic, cu o viteză amețitoare de tulburare a apelor.   La întrebarea „ce să fi provocat decizia DIICOT de a populariza în regim de urgență un incident de asemenea natură?„, un răspuns plauzibil este următorul: DIICOT a vrut să preia inițiativa.

Asta înseamnă că meciul e greu È™i miza mare. Sau, altfel spus, că „spionii” au aflat lucruri grave despre doamna Kovesi È™i sunt gata să iasă cu ele la atac.

Mai este un aspect ce nu ar trebui neglijat: vizita recentă în Israel a lui Klaus Johannis, urmată de o vizită a sa în SUA, aproape sudată cu prima. Ca È™i cum la Tel Aviv i s-ar fi adus la cunoÈ™tință ceva foarte grav iar la Washington i s-ar fi indicat calea de urmat.

Și totuÈ™i, după acest periplu, situația nu s-a aplanat ci a escaladat. Arestări, scandal mediatic, învestirea peste noapte a doamnei Kovesi cu un nou mandat la DNA, adică gesturi de forță ale părții române. Față de cine? Păi față de niÈ™te grei ai unui popor mult încercat în lupte aspre, care nu prea obiÈ™nuieÈ™te să lase fără replica afronturile (ca să nu mai vorbesc de agresiuni).

De-asta, mi se pare logic È™i probabil ca dupa arestarea celor doi cetateni din Israel să asistăm, în curând, la varianta mossadistă a bine cunoscutului „ochi pentru ochi”. Adică la sifonarea către presă a descoperirilor de corupție făcute de angajatii Black Cube. Care, conform comunicatului firmei, „făcuseră progrese importante în acest caz„.

Rămâne de văzut cât de grave vor fi aceste dezvăluiri.

Căci, dacă vor fi cu adevărat grave, atunci reînvestirea pe fugă a Laurei Codruța Kovesi de către Klaus Johannis s-ar putea să nu mai aibă nicio valoare. Iar È™efa DNA să fie nevoită a-È™i prezenta singură demisia”¦

Contele de Saint GermainEditorialebinomul SRI-DNA,Black Cube,DIICOT,DNA,dosatul Truica,Elan Schwartzenberg,Jewish Telegraphic Agency,Klaus Johannis,Laura Kovesi,Mihai Razvan Ungureanu,Mossad,ochi pentru ochi,SIE,Tel Aviv,Times of Israel,Zmeura de Aur Scandalul cu spionarea Laurei Kovesi de către firma de investigații a unor foști agenți Mossad a ațâțat în cel mai înalt grad imaginația comentatorilor. Privindu-l, ai impresia pătrunderii în interiorul unui labirint cu zeci de intrări dar și cu multiple ieșiri, ceea ce se abate de la regula de...Blog politic si polemic