Scorul acestui articol
[Total: 28 voturi. Media: 4.9]

 Scandalul cu spionarea Laurei Kovesi de către firma de investigaţii a unor foşti agenţi Mossad a ațâțat în cel mai înalt grad imaginaţia comentatorilor. Privindu-l, ai impresia pătrunderii în interiorul unui labirint cu zeci de intrări dar şi cu multiple ieşiri, ceea ce se abate de la regula de aur a labirintului.  Aceasta constă în existenţa mai multor intrări dar a unui singur traseu corect, cu o singură ieşire. Altfel spus, regula de aur a labirintului rezidă în existenţa unei soluţii unice.

Eu, care-mi caut modelele de raţionament în disciplina cazonă a matematicii, ştiu că problemele cu soluţie reală unică reprezintă aproape nişte excepţii, cele mai numeroase probleme ale matematicii şi ale vieţii de zi cu zi permiţând soluţii multiple.

Plecând de la acest dat, mi-am propus să atac problema spionării doamnei Kovesi în ideea de a găsi o soluţie şi nicidecum toate soluţiile acestei enigme de ultimă oră. Asta înseamnă ca am ales să prind într-un lanţ, pe cât posibil coerent, informaţiile disponibile, în aşa fel încât înlănţuirea să reziste şi ipoteze majore de lucru să nu fie încălcate.

O primă ipoteză majoră de lucru a fost că o companie precum Black Cube nu acceptă, nici pentru bani foarte mulţi, să-şi compromită renumele de “super intelligence” într-o acţiune cu stâgăcii de diletantism plutonieresc, sfârşită prin arestări şi demascări demne de Zmeura de Aur. Resping, de aceea, una dintre explicaţiile cele mai prezente în media ultimelor ore şi anume că  scandalul la care ne referim ar fi fost parte a unui scenariu de susţinere imagistică a doamnei Kovesi, de forţare a mâinii preşedintelui Johannis pentru a semna mai repede numirea ei pe râvnitul post de la DNA.

Dacă acesta ar fi fost scopul aşa zisei spionări a doamnei Kovesi, se puteau găsi formule mult mai spectaculoase şi eficiente de influenţare, care să nu arunce o lumină de amatorism şi stupidă infracţionalitate asupra unui brand precum Mossad şi a unor oameni a căror etnie naște  veşnic subiecte de  controversă.

Este drept că, la nici 24 de ore de la apariţia ştirii despre arestarea celor doi spioni israelieni, lentului preşedinte Johannis i-a tresăltat stiloul pe decizia de reînvestire a doamnei Kovesi ca şef al DNA. Este clară influenţa evenimentului asupra grabei prezidenţiale dar nu cred că ea a fost şi determinantă. Klaus Johannis ar fi dat oricum, mai devreme sau mai târziu, această semnătură. Pentru că, dacă ar fi refuzat-o, forţa binomului SRI – DNA (prin intermediul străzii facebook-iste) l-ar fi ejectat de la Cotroceni în doi timpi şi trei mişcări.

O a doua ipoteză majoră de lucru este că Black Cube nu acţiona în România în clandestinitate ci având în spate un contractor care să-i asigure o minimă legitimitate a prezenţei sale la Bucureşti. Iată ce susţine într-un prim comunicat, compania israeliană (conform Jewish Telegraphic Agency și publicației Times of Israel):

În ultimele săptămâni, compania desfășura un proiect în numele unor asociați ai instituțiilor guvernamentale din România, în scopul colectării de dovezi despre grave acuzații de corupție în sistemul instituțiilor guvernamentale române. În acest context, doi angajați care făcuseră progrese importante în acest caz au fost arestați. […] Angajații aplicau legea, iar suspiciunile asupra lor sunt false. Suntem încrezători că adevărul va ieși la iveală în următoarele zile și că cei doi vor fi eliberați“.

În plus faţă de acest comunicat (ce poate fi suspectat de o anume doză de subiectivism), aduc în sprijinul ipotezei mele de lucru modul în care cei doi israelieni arestaţi au ales să opereze. Prezenţa lor la Bucureşti, înregistrarea la hotelul de unde au fost arestaţi fără a încerca să-şi protejeze identitatea reală, activităţile pe care le-au întreprins (conform raportului DIICOT) şi care puteau fi făcute mult mai în siguranţă de la distanţă (din afara României) indică fiecare in parte şi toate la un loc, un spate asigurat. Şi un plan de bătaie riguros alcătuit, în care aparentele stângăcii şi amatorisme din modul lor de acţiune aveau un rol premeditat. Care nu excludea (dacă nu cumva chiar urmărea să o provoace la un anumit moment) o eventuală arestare și scandalul aferent.

Punând cap la cap cele de mai sus dar şi alte informaţii provenite din multiple surse, soluţia la care am ajuns este cea pe care v-o prezint în continuare cât pot de succint.

Firma Black Cube a fost angajată pentru un proiect de investigaţii în România. De un astfel de angajament nu cred că a putut fi străin SIE şi Mihai Răzvan Ungureanu, Atât apropierea recunoscută a lui MRU de Israel şi Mossad cât şi lupta surdă pentru putere şi influenţă între principalele servicii secrete româneşti (SRI, SIE) vin în sprijinul acestei afirmaţii. Nu spun neapărat că SIE a contractat direct Black Cube să găsească elemente compromițătoare despre Laura Codruța Kovesi dar intuiesc că, într-un fel sau altul, el s-a aflat printre “instituţiile guvernamentale din România” invocate în comunicatul firmei din Israel. Contractorii nemijlociţi, cei cu banii şi interese personale directe de a o discredita pe LCK pot fi mulţi, de la cetăţenii israelieni implicaţi în dosarul Truică, până la Elan Schwartzenberg ori numeroşi alţi afaceriști de anvergură, mai puţin cunoscuţi opiniei publice de la noi.

Investigaţiile Black Cube, concentrate pe găsirea unor vulnerabilităţi severe ale şefei DNA, au înregistrat succese, din moment ce DIICOT recunoaşte că “[…] autorul a accesat respectivele conturi on-line și a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunoștință de informațiile și corespondența privată stocate în cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat și le-a transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic, producându-se în acest fel modificări inerente în conținutul conturilor atacate”.

Aşadar, în urma sesizării DIICOT de către tatăl doamnei Kovesi asupra agresiunii la care este supus de persoane necunoscute, care-i telefonează la ore nepotrivite din noapte pentru a-i relata diverse aspecte procesuale cu rol de intimidare, DIICOT a intrat în acţiune. Nu a putut împiedica furtul de date din computerele vizate de hackerii israelieni dar i-a identificat pe aceştia şi i-a arestat.

După trei zile de interogatorii şi, probabil, de negocieri cu învinuiţii, procurorii DIICOT decid să informeze opinia publică asupra faptelor de crimă cibernetică a acestora. Mai mult decât atât, le dezvăluie identitatea și istoricul de foşti agenţi Mossad, un detaliu nu doar picant ci și instigator. Această reacție a DIICOT este atipică și, după cum apreciază mulți specialiști în comunicare, provocată de ceva foarte grav. Ea înfățișează o trecere bruscă de la secretomania specifică autorităților față de subiecte sensibile (spionaj, acțiuni ostile transnaționale, gesturi menite a afecta relațiile cu țări considerate prietene etc.) la o transparență zgomotoasă, de mare ecou nu doar politic dar și cancanistic, cu o viteză amețitoare de tulburare a apelor.   La întrebarea “ce să fi provocat decizia DIICOT de a populariza în regim de urgență un incident de asemenea natură?”, un răspuns plauzibil este următorul: DIICOT a vrut să preia inițiativa.

Asta înseamnă că meciul e greu și miza mare. Sau, altfel spus, că “spionii” au aflat lucruri grave despre doamna Kovesi și sunt gata să iasă cu ele la atac.

Mai este un aspect ce nu ar trebui neglijat: vizita recentă în Israel a lui Klaus Johannis, urmată de o vizită a sa în SUA, aproape sudată cu prima. Ca și cum la Tel Aviv i s-ar fi adus la cunoștință ceva foarte grav iar la Washington i s-ar fi indicat calea de urmat.

Și totuși, după acest periplu, situația nu s-a aplanat ci a escaladat. Arestări, scandal mediatic, învestirea peste noapte a doamnei Kovesi cu un nou mandat la DNA, adică gesturi de forță ale părții române. Față de cine? Păi față de niște grei ai unui popor mult încercat în lupte aspre, care nu prea obișnuiește să lase fără replica afronturile (ca să nu mai vorbesc de agresiuni).

De-asta, mi se pare logic și probabil ca dupa arestarea celor doi cetateni din Israel să asistăm, în curând, la varianta mossadistă a bine cunoscutului “ochi pentru ochi”. Adică la sifonarea către presă a descoperirilor de corupție făcute de angajatii Black Cube. Care, conform comunicatului firmei, “făcuseră progrese importante în acest caz”.

Rămâne de văzut cât de grave vor fi aceste dezvăluiri.

Căci, dacă vor fi cu adevărat grave, atunci reînvestirea pe fugă a Laurei Codruța Kovesi de către Klaus Johannis s-ar putea să nu mai aibă nicio valoare. Iar șefa DNA să fie nevoită a-și prezenta singură demisia…

Contele de Saint GermainEditorialebinomul SRI-DNA,Black Cube,DIICOT,DNA,dosatul Truica,Elan Schwartzenberg,Jewish Telegraphic Agency,Klaus Johannis,Laura Kovesi,Mihai Razvan Ungureanu,Mossad,ochi pentru ochi,SIE,Tel Aviv,Times of Israel,Zmeura de Aur Scandalul cu spionarea Laurei Kovesi de către firma de investigaţii a unor foşti agenţi Mossad a ațâțat în cel mai înalt grad imaginaţia comentatorilor. Privindu-l, ai impresia pătrunderii în interiorul unui labirint cu zeci de intrări dar şi cu multiple ieşiri, ceea ce se abate de la regula de...Blog politic si polemic