Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Nu sunt nici pe departe un fan Ion Iliescu și nu mă voi apuca acum să vorbesc despre „teroriștii” din decembrie „˜89, despre mineriade ori trei mandate în loc de două, pentru a mă face crezut. Ion Iliescu a plonjat în tânăra democrație românească post- revoluționară direct din uterul comunist, târâind după el placenta roșie ce-l hrănise, formase și impregnase de obiceiuri ale puternicilor ilegitimi.

Dacă m-am hotărât să scriu acum despre domnia sa și, încă, de bine, este dintr-un impuls al comparației. Privindu-l aseară la Antena 3 m-am trezit gândindu-mă că toate resentimentele pe care i le purtasem în trecut își găseau azi replici mult mai viguroase iscate de continuatorul său la președinția României, Traian Băsescu. Și am simțit nevoia să clarific cumva, și față de mine si față de cei care ar putea fi interesați, această, aparent, anomalie.

În primul rând, Ion Iliescu este un om normal la cap, în vreme ce Traian Băsescu mi se pare de multă vreme dramatic deviat  comportamental și decizional de un soi de beție (nu doar a puterii). Diferența dintre excesele, diverse, ale lui Iliescu și Băsescu este ca de la „golan” la „găozar” și țigancă împuțită”, ca de la discreta doamnă Nina la stridenta „milfă” Elena Udrea.

În al doilea rând, câte păcate o avea Ion Iliescu, lipsește din lista sa păcatul lăcomiei și al îmbogățirii cu orice chip. Cât de comunist ar suna „sărac și cinstit”, pare infinit mai melodios decât „șarlatan și hrăpăreț”.

În fine, Ion Iliescu este un om politic în vreme ce Traian Băsescu este un animal politic. Pe primul îl poți judeca în termenii rațiunii practice dar și ai compasiunii sociale,  pe cel de-al doilea doar în logica instinctelor primare și a cruzimii de prădător.

Aseară am fost acaparat de un Ion Iliescu pragmatic, cu viziune și liber. Liber de orice constrângeri partinice care să-i  decredibilizeze mesajul. Am stat nemișcat, mai mult de o oră cât a durat interviul, ascultându-l cu real interes și, mărturisesc, cu admirație. Reușea să spună cu simplitate, clar, lucruri de imediată actualitate; performanță ratată 3 din 3 de păunul MRU în interviurile de după înscăunare.

De mai multe ori Mihai Gâdea (mult mai pe gustul meu aseara) l-a zgândărit amintindu-i ofensele și tratamentul  descalificant pe care i le-a rezervat  de ceva ani încoace Traian Băsescu.  Ion Iliescu s-a păstrat calm, analitic, argumentativ, ca un adevărat președinte. Nici măcar o dată nu s-a lăsat cuprins de puseuri triviale ori de ironii facile. A fost o demonstrație de autocontrol, de comportament superior.

-          Credeți că Traian Băsescu își va păstra mandatul până în 2014?

-          Depinde de dânsul.

-          Care ar fi cel mai important sfat pe care i l-ați da președintelui Băsescu?

-          Să țină cont de realități!

Dacă Traian Băsescu s-a uitat la interviul de aseară, l-a resimțit, sunt sigur, ca pe o lecție. Lecția lui Ion Iliescu.

Din care, probabil, nu va învăța nimic, pentru că el însuși ne-a declarat, de mai multe ori, că nu prea i-a plăcut școala.

Contele de Saint GermainEditorialeElena Udrea,Ion Iliescu,Mihai Gadea,sarac si cinstit,Traian BasescuNu sunt nici pe departe un fan Ion Iliescu și nu mă voi apuca acum să vorbesc despre 'teroriștii' din decembrie '˜89, despre mineriade ori trei mandate în loc de două, pentru a mă face crezut. Ion Iliescu a plonjat în tânăra democrație românească post- revoluționară direct din uterul...Blog politic si polemic