Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Nu sunt nici pe departe un fan Ion Iliescu şi nu mă voi apuca acum să vorbesc despre “teroriştii” din decembrie ‘89, despre mineriade ori trei mandate în loc de două, pentru a mă face crezut. Ion Iliescu a plonjat în tânăra democraţie românească post- revoluţionară direct din uterul comunist, târâind după el placenta roşie ce-l hrănise, formase şi impregnase de obiceiuri ale puternicilor ilegitimi.

Dacă m-am hotărât să scriu acum despre domnia sa şi, încă, de bine, este dintr-un impuls al comparaţiei. Privindu-l aseară la Antena 3 m-am trezit gândindu-mă că toate resentimentele pe care i le purtasem în trecut îşi găseau azi replici mult mai viguroase iscate de continuatorul său la preşedinţia României, Traian Băsescu. Şi am simţit nevoia să clarific cumva, şi faţă de mine si faţă de cei care ar putea fi interesaţi, această, aparent, anomalie.

În primul rând, Ion Iliescu este un om normal la cap, în vreme ce Traian Băsescu mi se pare de multă vreme dramatic deviat  comportamental şi decizional de un soi de beţie (nu doar a puterii). Diferenţa dintre excesele, diverse, ale lui Iliescu şi Băsescu este ca de la “golan” la “găozar” şi ţigancă împuţită”, ca de la discreta doamnă Nina la stridenta “milfă” Elena Udrea.

În al doilea rând, câte păcate o avea Ion Iliescu, lipseşte din lista sa păcatul lăcomiei şi al îmbogăţirii cu orice chip. Cât de comunist ar suna “sărac şi cinstit”, pare infinit mai melodios decât “şarlatan şi hrăpăreţ”.

În fine, Ion Iliescu este un om politic în vreme ce Traian Băsescu este un animal politic. Pe primul îl poţi judeca în termenii raţiunii practice dar şi ai compasiunii sociale,  pe cel de-al doilea doar în logica instinctelor primare şi a cruzimii de prădător.

Aseară am fost acaparat de un Ion Iliescu pragmatic, cu viziune şi liber. Liber de orice constrângeri partinice care să-i  decredibilizeze mesajul. Am stat nemişcat, mai mult de o oră cât a durat interviul, ascultându-l cu real interes şi, mărturisesc, cu admiraţie. Reuşea să spună cu simplitate, clar, lucruri de imediată actualitate; performanţă ratată 3 din 3 de păunul MRU în interviurile de după înscăunare.

De mai multe ori Mihai Gâdea (mult mai pe gustul meu aseara) l-a zgândărit amintindu-i ofensele şi tratamentul  descalificant pe care i le-a rezervat  de ceva ani încoace Traian Băsescu.  Ion Iliescu s-a păstrat calm, analitic, argumentativ, ca un adevărat preşedinte. Nici măcar o dată nu s-a lăsat cuprins de puseuri triviale ori de ironii facile. A fost o demonstraţie de autocontrol, de comportament superior.

–          Credeţi că Traian Băsescu îşi va păstra mandatul până în 2014?

–          Depinde de dânsul.

–          Care ar fi cel mai important sfat pe care i l-aţi da preşedintelui Băsescu?

–          Să ţină cont de realităţi!

Dacă Traian Băsescu s-a uitat la interviul de aseară, l-a resimţit, sunt sigur, ca pe o lecţie. Lecţia lui Ion Iliescu.

Din care, probabil, nu va învăţa nimic, pentru că el însuşi ne-a declarat, de mai multe ori, că nu prea i-a plăcut şcoala.

Contele de Saint GermainEditorialeElena Udrea,Ion Iliescu,Mihai Gadea,sarac si cinstit,Traian BasescuNu sunt nici pe departe un fan Ion Iliescu şi nu mă voi apuca acum să vorbesc despre “teroriştii” din decembrie ‘89, despre mineriade ori trei mandate în loc de două, pentru a mă face crezut. Ion Iliescu a plonjat în tânăra democraţie românească post- revoluţionară direct din uterul...Blog politic si polemic