Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Traversez o perioadă foarte aglomerată. La sfârşitul săptămânii următoare o să mă mai eliberez. Până atunci voi încerca, cu ajutorul opiniilor talentaţilor mei musafiri de pe blog, să asigur totuşi continuitatea vigilenţei la actualitate cu care v-am  obişnuit.

Pentru azi, două răspunsuri pe care le datorez.

 

@Luc

Stimate Luc,

Eşti unul dintre cei cu pană bună, motiv pentru care citesc cu placere comentariile tale.

Se simte însă, în tot ce scrii, un partizanat pe care cu greu reuşeşti să-l menţii  la limita stridenţei.

Eu nu am curte, nici gaşcă, nici stăpân care să-mi facă agenda.  Cei care scriu pe acest blog nu sunt paji ci oameni inteligenţi, cu opţiuni şi, majoritatea, cu talent literar. Vreau să-ţi spun că sunt foarte mândru de ei, de faptul că au ales să scrie aici. Modul lor de adresare, condescendenţa sau lipsa ei faţă de anumite nume notorii, sunt reacţii şi nu initiative.

Dacă eu apreciez un om, să zicem pe Crin Antonescu, şi vine marele scriitor Cărtărescu, struţ pe vremea comuniştilor, să-l facă pe acesta trădător al idealurilor liberale şi anticomuniste, normal că mă simt jignit, mă indignez şi protestez.

Hai, că noi ăştia de pe blog de-aici suntem fanatici, avem idei preconcepute, ura ne-a orbit raţiunea (dacă e să ne luăm după încadrările cu care ne flatează partizanii puterii) dar şi Herta Muller s-a molipsit de la noi? Şi Adam Michnik?

Referitor la “lejeritatea trufaşă” cu care mă joc cu posteritatea, cred că mă judeci cu superficialitate. Moralitatea personalităţilor este un criteriu major cu care posteritatea evaluează.  Opera e operă, ca un exponat de muzeu, are viaţa ei, îţi place sau nu-ţi place.  Autorul ei însă, pentru a fi acceptat în Panteon, trebuie să treacă proba exemplarităţii în raport cu valorile cruciale: patria şi poporul. Îl dai exemplu pe Celine. Mă ajuţi. Trădarea lui îl va urmări atâta timp cât cineva îi va mai rosti numele.

Aşa cum Slavici, Arghezi şi Rebreanu, mai demult, ori Sadoveanu, Beniuc, Păunescu, mai recent, nu pot fi despărţiţi, în posteritate, de compromisurile şi trădările lor, fii sigur că nici Cărtărescu ori Pleşu ori Patapievici nu vor fi iertaţi pentru că într-o vreme în care poporul lor suferea crunt de pe urma corupţiei şi intereselor de grup ale conducătorilor, ei  ţineau, din oportunism,  isonul acestora.

 

@excelsior

Dragă Excelsior,

Mă bucură revenirea ta.  Mesajul tău  însă nu găseşte în mine ecoul la care, probabil, te aşteptai. Am văzut că unele răspunsuri la indignările tale ţi-au fost deja date de musafirii mei.

Eu mai adaug doar două lucruri.

1.       Taxa pentru votul prin corespondenţă a fost propusă într-un context specific momentului şi anume când puterea vrea să impoziteze tot, inclusiv pensile, sustinând că tot românul este dator să pună umărul la salvarea ţării. Păi dacă-i aşa, dacă chiar “tot românul”,  atunci şi cei din diaspora, care se consideră români şi vor să influenţeze viaţa dintr-un teritoriu pe care ei nu îl mai frecventează, ar trebui să fie solidari cu acest efort. Repet ce ţi-am mai spus: de acolo, de  departe, din normalitate, e uşor să fii idealist, să te declari duşmanul veşnic al comunismului şi să-l susţii pe Marele anticomunist (!?) Băsescu.

Vino însă în ţară şi trăieşte un an, doar atât,  în “raiul” Băsescu şi mai vorbim după aia.

2.       Spune-mi te rog ce greşeală sau cumul de greşeli ale lui Antonescu ţi se pare că ar echivala in gravitate mare performanţă băsesciană de a izola România de Germania şi Franţa?

Închei folosindu-mă de o “găselniţă” a lui Andrei Pleşu care spune că a compara pe Antonescu cu Băsescu este ca si cum ai compara pe Rică Venturiano cu Vlad Ţepeş. După părerea ta, care a făcut mai mult rău în viaţa lui: Venturiano sau Ţepeş?

Contele de Saint GermainMusafiri pe blogcartarescu,Crin Antonescu,Plesu,Rica Venturiano,Vlad TepesTraversez o perioadă foarte aglomerată. La sfârşitul săptămânii următoare o să mă mai eliberez. Până atunci voi încerca, cu ajutorul opiniilor talentaţilor mei musafiri de pe blog, să asigur totuşi continuitatea vigilenţei la actualitate cu care v-am  obişnuit. Pentru azi, două răspunsuri pe care le datorez.   @Luc Stimate Luc, Eşti unul dintre cei...Blog politic si polemic