Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Traversez o perioadă foarte aglomerată. La sfârșitul săptămânii următoare o să mă mai eliberez. Până atunci voi încerca, cu ajutorul opiniilor talentaților mei musafiri de pe blog, să asigur totuși continuitatea vigilenței la actualitate cu care v-am  obișnuit.

Pentru azi, două răspunsuri pe care le datorez.

 

@Luc

Stimate Luc,

Ești unul dintre cei cu pană bună, motiv pentru care citesc cu placere comentariile tale.

Se simte însă, în tot ce scrii, un partizanat pe care cu greu reușești să-l menții  la limita stridenței.

Eu nu am curte, nici gașcă, nici stăpân care să-mi facă agenda.  Cei care scriu pe acest blog nu sunt paji ci oameni inteligenți, cu opțiuni și, majoritatea, cu talent literar. Vreau să-ți spun că sunt foarte mândru de ei, de faptul că au ales să scrie aici. Modul lor de adresare, condescendența sau lipsa ei față de anumite nume notorii, sunt reacții și nu initiative.

Dacă eu apreciez un om, să zicem pe Crin Antonescu, și vine marele scriitor Cărtărescu, struț pe vremea comuniștilor, să-l facă pe acesta trădător al idealurilor liberale și anticomuniste, normal că mă simt jignit, mă indignez și protestez.

Hai, că noi ăștia de pe blog de-aici suntem fanatici, avem idei preconcepute, ura ne-a orbit rațiunea (dacă e să ne luăm după încadrările cu care ne flatează partizanii puterii) dar și Herta Muller s-a molipsit de la noi? Și Adam Michnik?

Referitor la „lejeritatea trufașă” cu care mă joc cu posteritatea, cred că mă judeci cu superficialitate. Moralitatea personalităților este un criteriu major cu care posteritatea evaluează.  Opera e operă, ca un exponat de muzeu, are viața ei, îți place sau nu-ți place.  Autorul ei însă, pentru a fi acceptat în Panteon, trebuie să treacă proba exemplarității în raport cu valorile cruciale: patria și poporul. Îl dai exemplu pe Celine. Mă ajuți. Trădarea lui îl va urmări atâta timp cât cineva îi va mai rosti numele.

Așa cum Slavici, Arghezi și Rebreanu, mai demult, ori Sadoveanu, Beniuc, Păunescu, mai recent, nu pot fi despărțiți, în posteritate, de compromisurile și trădările lor, fii sigur că nici Cărtărescu ori Pleșu ori Patapievici nu vor fi iertați pentru că într-o vreme în care poporul lor suferea crunt de pe urma corupției și intereselor de grup ale conducătorilor, ei  țineau, din oportunism,  isonul acestora.

 

@excelsior

Dragă Excelsior,

Mă bucură revenirea ta.  Mesajul tău  însă nu găsește în mine ecoul la care, probabil, te așteptai. Am văzut că unele răspunsuri la indignările tale ți-au fost deja date de musafirii mei.

Eu mai adaug doar două lucruri.

1.       Taxa pentru votul prin corespondență a fost propusă într-un context specific momentului și anume când puterea vrea să impoziteze tot, inclusiv pensile, sustinând că tot românul este dator să pună umărul la salvarea țării. Păi dacă-i așa, dacă chiar „tot românul”,  atunci și cei din diaspora, care se consideră români și vor să influențeze viața dintr-un teritoriu pe care ei nu îl mai frecventează, ar trebui să fie solidari cu acest efort. Repet ce ți-am mai spus: de acolo, de  departe, din normalitate, e ușor să fii idealist, să te declari dușmanul veșnic al comunismului și să-l susții pe Marele anticomunist (!?) Băsescu.

Vino însă în țară și trăiește un an, doar atât,  în „raiul” Băsescu și mai vorbim după aia.

2.       Spune-mi te rog ce greșeală sau cumul de greșeli ale lui Antonescu ți se pare că ar echivala in gravitate mare performanță băsesciană de a izola România de Germania și Franța?

Închei folosindu-mă de o „găselniță” a lui Andrei Pleșu care spune că a compara pe Antonescu cu Băsescu este ca si cum ai compara pe Rică Venturiano cu Vlad Å¢epeș. După părerea ta, care a făcut mai mult rău în viața lui: Venturiano sau Å¢epeș?

Contele de Saint GermainMusafiri pe blogcartarescu,Crin Antonescu,Plesu,Rica Venturiano,Vlad TepesTraversez o perioadă foarte aglomerată. La sfârșitul săptămânii următoare o să mă mai eliberez. Până atunci voi încerca, cu ajutorul opiniilor talentaților mei musafiri de pe blog, să asigur totuși continuitatea vigilenței la actualitate cu care v-am  obișnuit. Pentru azi, două răspunsuri pe care le datorez.   @Luc Stimate Luc, Ești unul dintre cei...Blog politic si polemic