Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Comentariu postat partial la editorialul lui Andrei plesu din Adevarul, intitulat „Tara lui Seremi”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Tara_lui_Seremi_7_583211677.html)

 

Nu intâmplător în textele curajoase ale lui Andrei Pleșu, acolo unde muștruluiește puterea,  apare ca un laitmotiv, ca o scuză a pătrunderii pe contrasens, sintagma „libertate interioară”. Ea contrapune un fel de cavalerism prost înțeles, un fel de fidelitate față de persoane și cauze discutabile, unor limite morale ce nu pot fi depășite fără povara ulterioară a rușinii de sine. Iată, Andrei Pleșu are astfel de limite și, de câte ori se simte în pericol de a fi îmbrâncit în teritoriul compromiterii ireparabile, reacționează.

Îl felicit pe domnul Pleșu pentru articolul de azi, îngăduindu-mi, însă, și două scurte critici. Prima referitoare la paraponul său eclectic față de Antena 3: iată, de data asta i-a jucat o festă. „Agitații gazetari” la care se referă, nu numai că au vorbit deseori, cu respect, despre rege dar au făcut, recent, și niște interviuri memorabile cu reprezentanți ai Casei Regale de România. A doua critică vizează o omisiune a autorului pe care mi-e greu să o cred întâmplătoare: unul dintre marii și țanțoșii absenți atât de la comemorarea regelui cât și din enumerarea sa cu trimiteri la tembelism și prostie este Teodor Baconschi.  Întâmplător sau nu, exact prietenul domnului Pleșu și modelul acestuia de politician purtător de speranță națională.

 

Pe final Andrei Pleșu ne oferă o pulsiune a orgoliului său, rănit de neinvitarea la dineul regal. Cred că „ghiveciul uman” la care se referă este, de data asta, mai semnificativ prin cei care nu au fost cooptati în rețetă decât prin ceilalți. Regele o fi considerat că ar fi lipsit de eleganță să invite la o cupă de șampanie companioni de drum lung, fideli, ai domnului Băsescu, domn care l-a onorat în ultima vreme cu atâtea elemente măgulitoare de portret. O astfel de invitatie ar fi putut fi interpretată ca o tentativă de racolare, ca o subversivă mișcare de inițiere a unei schisme în monoblocul prezidențial. S-a gândit la asta domnul Pleșu?

Contele de Saint GermainEditorialeAdevarul,andrei plesu,Antena 3,Casa Regala de Romania,libertate interioara,regele Mihai,Tara lui Seremi,Teodor Baconschi,Traian Basescu(Comentariu postat partial la editorialul lui Andrei plesu din Adevarul, intitulat 'Tara lui Seremi', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Tara_lui_Seremi_7_583211677.html)   Nu intâmplător în textele curajoase ale lui Andrei Pleșu, acolo unde muștruluiește puterea,  apare ca un laitmotiv, ca o scuză a pătrunderii pe contrasens, sintagma 'libertate interioară'. Ea...Blog politic si polemic