Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Comentariu postat partial la editorialul lui Andrei plesu din Adevarul, intitulat “Tara lui Seremi”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Tara_lui_Seremi_7_583211677.html)

 

Nu intâmplător în textele curajoase ale lui Andrei Pleşu, acolo unde muştruluieşte puterea,  apare ca un laitmotiv, ca o scuză a pătrunderii pe contrasens, sintagma “libertate interioară”. Ea contrapune un fel de cavalerism prost înţeles, un fel de fidelitate faţă de persoane şi cauze discutabile, unor limite morale ce nu pot fi depăşite fără povara ulterioară a ruşinii de sine. Iată, Andrei Pleşu are astfel de limite şi, de câte ori se simte în pericol de a fi îmbrâncit în teritoriul compromiterii ireparabile, reacţionează.

Îl felicit pe domnul Pleşu pentru articolul de azi, îngăduindu-mi, însă, şi două scurte critici. Prima referitoare la paraponul său eclectic faţă de Antena 3: iată, de data asta i-a jucat o festă. “Agitaţii gazetari” la care se referă, nu numai că au vorbit deseori, cu respect, despre rege dar au făcut, recent, şi nişte interviuri memorabile cu reprezentanţi ai Casei Regale de România. A doua critică vizează o omisiune a autorului pe care mi-e greu să o cred întâmplătoare: unul dintre marii şi ţanţoşii absenţi atât de la comemorarea regelui cât şi din enumerarea sa cu trimiteri la tembelism şi prostie este Teodor Baconschi.  Întâmplător sau nu, exact prietenul domnului Pleşu şi modelul acestuia de politician purtător de speranţă naţională.

 

Pe final Andrei Pleşu ne oferă o pulsiune a orgoliului său, rănit de neinvitarea la dineul regal. Cred că “ghiveciul uman” la care se referă este, de data asta, mai semnificativ prin cei care nu au fost cooptati în reţetă decât prin ceilalţi. Regele o fi considerat că ar fi lipsit de eleganţă să invite la o cupă de şampanie companioni de drum lung, fideli, ai domnului Băsescu, domn care l-a onorat în ultima vreme cu atâtea elemente măgulitoare de portret. O astfel de invitatie ar fi putut fi interpretată ca o tentativă de racolare, ca o subversivă mişcare de iniţiere a unei schisme în monoblocul prezidenţial. S-a gândit la asta domnul Pleşu?

Contele de Saint GermainEditorialeAdevarul,andrei plesu,Antena 3,Casa Regala de Romania,libertate interioara,regele Mihai,Tara lui Seremi,Teodor Baconschi,Traian Basescu(Comentariu postat partial la editorialul lui Andrei plesu din Adevarul, intitulat 'Tara lui Seremi', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Tara_lui_Seremi_7_583211677.html)   Nu intâmplător în textele curajoase ale lui Andrei Pleşu, acolo unde muştruluieşte puterea,  apare ca un laitmotiv, ca o scuză a pătrunderii pe contrasens, sintagma “libertate interioară”. Ea...Blog politic si polemic