Scorul acestui articol
[Total: 1 voturi. Media: 5]

Prezidenţialele din 2009 au fost decise printr-o răsturnare spectaculoasă de situaţie, intervenită cu două zile înainte de turul doi. Favoritul Mircea Geoană a ales, sinucigaş, să se relaxeze împreună cu Sorin Ovidiu Vântu, în facilităţile de SPA ale acestuia, făcând asta pe ascuns şi având naivitatea să-şi închipuie că adversarul său îşi ţine copoii în garnizoană, cu vată în nas, să nu care cumva să adulmece vreo urmă cu iz de indiscreţie.
Prezidenţialele din 2014 au reluat scena răsturnării spectaculoase a calculelor hârtiei cu alţi actori dar cu aceeaşi contribuţie masivă de prostie stupefiantă din partea celui mai bine clasat în sondaje. Victor Ponta s-a scumpit la tărâţele voturilor din diaspora reuşind să scoată din pepeni şi din case un milion şi jumătate de votanţi (toţi împotriva lui) care altfel nici nu s-ar fi sinchisit să deschidă televizorul seara, pentru a afla rezultatele exit poll-urilor.
Doar în filmele scrise de maeştri ai neverosimilului astfel de anomalii se repetă în evenimente consecutive, fără a părea că sfidează legile statisticii şi calcului probabilităţilor. Eu, deformat de o anume disciplină a numerelor, nu pot crede că în două alegeri prezidenţiale consecutive candidatul aceluiaşi partid îşi poate pierde întâmplător (şi nu provocat) raţiunea, exact la momentul potrivit pentru a-i inlesni rivalului său o nesperată victorie.
În fine, este părerea mea că şi Geoană în 2009 şi Ponta în 2014 au fost folosiţi drept câmp experimental pentru controlul de la distanţă al minţii umane. Dar asta contează mai puţin acum când, iată, o nouă realitate este deja instalată iar noi încercăm să o înţelegem şi să o comentăm.
Cu toate că au trecut aproape trei săptămâni de la verdictul datului în bobi pentru Cotroceni, spiritele sunt încă încinse în societatea românească. Nici ieşirile rare şi cumpătate ale preşedintelui ales, nici generozitatea învingătorilor, nici resemnarea învinşilor nu au reuşit deocamdată să taie vârfurile emoţionale ale expresivităţii colective. Pentru că apar, la răstimpuri, acte de beligeranţă iscate de hormoni sau orgolii ce nu lasă nici părul să se aşeze, nici sângele să se răcorească.
Traian Băsescu nu-şi poate reprima dezlănţuirea pornirilor anti – Ponta şi iese, tot mai tremurător şi dezarticulat, să mai muşte o dată din primul ministru prin intermediul microfonului prezidenţial. Intelectualii lui Băsescu, cu un comportament mai mult de haită revanşardă decât de grup de reflecţie şi armonizare, îi adresează lui Klaus Johannis o scrisoare deschisă abundând în accente imperative şi vindicative. Negarea (sau turnarea) lui Dan Mihalache, sub pretextul că ei ar veghea la schimbarea în bine a clasei politice, are darul să enerveze prin ipocrizie şi dubla măsură a judecăţii.
Pe de altă parte Victor Ponta păcătuieşte prin jocul său ezitant, la aşteptare. Pare a-şi fi pierdut speranţa că mai are un viitor în divizia politică mare şi trage de timp în aşteptarea unei minuni. Nu mă voi apuca eu să-i spun cum ar trebui să fie mai cutezător, mai decisiv, să ia taurul de coarne, să rişte gesturi memorabile dacă vrea să-şi mai ofere vreo şansă. Nu am fost şi nu sunt vreun fan Ponta. Atât cât l-am susţinut am făcut-o dintr-un impuls anti-Băsescu. S-a dovedit însă incapabil de a-i ţine piept unui oponent atât de diabolic.
Sper că preşedintele ales este conştient de faptul că grupul PDL (care, într-adevăr, l-a sprijinit să câştige) îi este mult mai îndatorat lui decât îi este el îndatorat acestui grup. Zestrea PNL, ca număr de aleşi parlamentari şi locali, a fost considerabil superioară celei a PDL. În plus, la prima schimbare de guvern (care se pare că nu este departe), PDL se va reîntoarce la putere mult mai repede decât ar fi meritat şi îi hărăziseră prostiile şi antipatia guvernărilor Boc. Şi asta mulţumită exclusiv victoriei lui Johannis.
Aşadar, Klaus Johannis să-şi ia în serios independenţa faţă de PDL şi de intelectualii pârâcioşi şi oportunişti ai acestuia şi să reconcilieze societatea românească prin obiectivitate şi echidistanţă.
Dacă acest tip de opţiune va lumina mandatul lui johannis vom descoperi curând, din comportamentul instituţiilor ce au stat cu arma la picior să-l slujească pe Traian Băsescu şi acum se văd sub o nouă comandă. Fără arestarea urgentă a doi piloni băsişti, Elena Udrea şi Sorin Blejnar, DNA-ul şi o dată cu el Klaus Johannis îşi vor ruina credibilitatea. Căci dacă cei doi numiţi nu vor primi lecţia justiţiei adevărate, nu vom avea nicio şansă ca Traian Băsescu să plătească pentru relele făcute.

Contele de Saint GermainEditorialeDan Mihalache,DNA,Elena Udrea,intelectualii lui Basescu,Klaus Johannis,Mircea Geoana,Sorin Blejnar,Sorin Ovidiu Vantu,Victor PontaPrezidenţialele din 2009 au fost decise printr-o răsturnare spectaculoasă de situaţie, intervenită cu două zile înainte de turul doi. Favoritul Mircea Geoană a ales, sinucigaş, să se relaxeze împreună cu Sorin Ovidiu Vântu, în facilităţile de SPA ale acestuia, făcând asta pe ascuns şi având naivitatea să-şi închipuie că...Blog politic si polemic