Scorul acestui articol
[Total: 1 voturi. Media: 5]

Prezidențialele din 2009 au fost decise printr-o răsturnare spectaculoasă de situație, intervenită cu două zile înainte de turul doi. Favoritul Mircea Geoană a ales, sinucigaș, să se relaxeze împreună cu Sorin Ovidiu Vântu, în facilitățile de SPA ale acestuia, făcând asta pe ascuns și având naivitatea să-și închipuie că adversarul său își ține copoii în garnizoană, cu vată în nas, să nu care cumva să adulmece vreo urmă cu iz de indiscreție.
Prezidențialele din 2014 au reluat scena răsturnării spectaculoase a calculelor hârtiei cu alți actori dar cu aceeași contribuție masivă de prostie stupefiantă din partea celui mai bine clasat în sondaje. Victor Ponta s-a scumpit la tărâțele voturilor din diaspora reușind să scoată din pepeni și din case un milion și jumătate de votanți (toți împotriva lui) care altfel nici nu s-ar fi sinchisit să deschidă televizorul seara, pentru a afla rezultatele exit poll-urilor.
Doar în filmele scrise de maeștri ai neverosimilului astfel de anomalii se repetă în evenimente consecutive, fără a părea că sfidează legile statisticii și calcului probabilităților. Eu, deformat de o anume disciplină a numerelor, nu pot crede că în două alegeri prezidențiale consecutive candidatul aceluiași partid își poate pierde întâmplător (și nu provocat) rațiunea, exact la momentul potrivit pentru a-i inlesni rivalului său o nesperată victorie.
În fine, este părerea mea că și Geoană în 2009 și Ponta în 2014 au fost folosiți drept câmp experimental pentru controlul de la distanță al minții umane. Dar asta contează mai puțin acum când, iată, o nouă realitate este deja instalată iar noi încercăm să o înțelegem și să o comentăm.
Cu toate că au trecut aproape trei săptămâni de la verdictul datului în bobi pentru Cotroceni, spiritele sunt încă încinse în societatea românească. Nici ieșirile rare și cumpătate ale președintelui ales, nici generozitatea învingătorilor, nici resemnarea învinșilor nu au reușit deocamdată să taie vârfurile emoționale ale expresivității colective. Pentru că apar, la răstimpuri, acte de beligeranță iscate de hormoni sau orgolii ce nu lasă nici părul să se așeze, nici sângele să se răcorească.
Traian Băsescu nu-și poate reprima dezlănțuirea pornirilor anti – Ponta și iese, tot mai tremurător și dezarticulat, să mai muște o dată din primul ministru prin intermediul microfonului prezidențial. Intelectualii lui Băsescu, cu un comportament mai mult de haită revanșardă decât de grup de reflecție și armonizare, îi adresează lui Klaus Johannis o scrisoare deschisă abundând în accente imperative și vindicative. Negarea (sau turnarea) lui Dan Mihalache, sub pretextul că ei ar veghea la schimbarea în bine a clasei politice, are darul să enerveze prin ipocrizie și dubla măsură a judecății.
Pe de altă parte Victor Ponta păcătuiește prin jocul său ezitant, la așteptare. Pare a-și fi pierdut speranța că mai are un viitor în divizia politică mare și trage de timp în așteptarea unei minuni. Nu mă voi apuca eu să-i spun cum ar trebui să fie mai cutezător, mai decisiv, să ia taurul de coarne, să riște gesturi memorabile dacă vrea să-și mai ofere vreo șansă. Nu am fost și nu sunt vreun fan Ponta. Atât cât l-am susținut am făcut-o dintr-un impuls anti-Băsescu. S-a dovedit însă incapabil de a-i ține piept unui oponent atât de diabolic.
Sper că președintele ales este conștient de faptul că grupul PDL (care, într-adevăr, l-a sprijinit să câștige) îi este mult mai îndatorat lui decât îi este el îndatorat acestui grup. Zestrea PNL, ca număr de aleși parlamentari și locali, a fost considerabil superioară celei a PDL. În plus, la prima schimbare de guvern (care se pare că nu este departe), PDL se va reîntoarce la putere mult mai repede decât ar fi meritat și îi hărăziseră prostiile și antipatia guvernărilor Boc. Și asta mulțumită exclusiv victoriei lui Johannis.
Așadar, Klaus Johannis să-și ia în serios independența față de PDL și de intelectualii pârâcioși și oportuniști ai acestuia și să reconcilieze societatea românească prin obiectivitate și echidistanță.
Dacă acest tip de opțiune va lumina mandatul lui johannis vom descoperi curând, din comportamentul instituțiilor ce au stat cu arma la picior să-l slujească pe Traian Băsescu și acum se văd sub o nouă comandă. Fără arestarea urgentă a doi piloni băsiști, Elena Udrea și Sorin Blejnar, DNA-ul și o dată cu el Klaus Johannis își vor ruina credibilitatea. Căci dacă cei doi numiți nu vor primi lecția justiției adevărate, nu vom avea nicio șansă ca Traian Băsescu să plătească pentru relele făcute.

Contele de Saint GermainEditorialeDan Mihalache,DNA,Elena Udrea,intelectualii lui Basescu,Klaus Johannis,Mircea Geoana,Sorin Blejnar,Sorin Ovidiu Vantu,Victor PontaPrezidențialele din 2009 au fost decise printr-o răsturnare spectaculoasă de situație, intervenită cu două zile înainte de turul doi. Favoritul Mircea Geoană a ales, sinucigaș, să se relaxeze împreună cu Sorin Ovidiu Vântu, în facilitățile de SPA ale acestuia, făcând asta pe ascuns și având naivitatea să-și închipuie că...Blog politic si polemic