Scorul acestui articol
[Total: 178 voturi. Media: 4.8]

 

Era un banc care spunea
„žCare e cel mai bun vin?”, „žVin americanii”,
povestește Dinu Zamfirescu, istoric.

 

Nu sunt atât de naiv încât să cred că vreo mare națiune aÈ™ează cu adevărat principiile ei călăuzitoare, oricât de nobile ar fi acestea, deasupra sacrosanctului interes național. Principiile sunt bune pentru a pune ordine în haos È™i pentru a da direcții cardinale, precum È™inele de cale ferată care sunt făcute să ducă fix la țintele stabilite inițial, fără a permite să te abați de la ele.

Când, însă, respectarea principiilor asumate prin declarații răsunătoare devine o frână sau o piedică în atingerea unor obiective majore pentru țară, politicienii care dețin comanda nu ezită în a le nesocoti. Patriotismul înainte de toate – e scuza lor.

Românii, afectivi, pastorali, creduli, mistici, i-au aÈ™teptat o jumătate de secol pe americani să vină să-i salveze de sub talpa grea a comuniÈ™tilor lui Stalin. În zadar, după cum È™tim, pentru că înțelegerile fuseseră făcute cu sacrificarea României.

Interpelat mustrător despre  modul în care s-au tras liniile de demarcație pentru Europa viitoare în timpul  istoricei întâlniri Churchill – Stalin din toamna lui 1944, premierul britanic ar fi declarat: „ždoar americanii puteau face ceva pentru a stopa extinderea comunismului sovietic„.

Da, doar americani puteau face ceva în sensul acesta dar, din păcate, interesele lor egoiste i-au împins să facă altceva, exact în sensul opus. Nu doar că nu au dat curs aÈ™teptărilor românilor dar, È™i mai rău, „žchiar SUA au respins o posibilă insurecție împotriva regimului comunist propusă de Iuliu Maniu”. Ce dezamăgire!

Însă noi, românii, se pare că suntem condamnați la dezamăgiri repetate venite din direcția „žpartenerului strategic” de peste ocean.

August 2012: după ce Traian Băsescu este suspendat de Parlamentul României, SUA intervine energic  în apărarea ruÈ™inoasă a acestuia, cu orice preț, sfidând voința românilor larg majoritari È™i mințind uriaÈ™, prin vocea emisarului Philip Gordon (trimis de secretarul de stat Hilary Clinton), cu declarația următoare: „Principalele ingrijorari ale Departamentului american de Stat sunt determinate de suspiciunea ca la referendum au avut loc fraude de amploare, de procesul de reactualizare a listelor electorale si de presiunile exercitate asupra Curtii Constitutionale”. Ce-a urmat după aceea se È™tie: mult clamata democrație a fost transformată în butaforie de iarmaroc iar Traian Băsescu a fost reînscăunat la Cotroceni pentru a slugări încă doi ani SUA È™i Germania, spre exasperarea poporului român.

2014 – 2018: ambasadorul SUA la BucureÈ™ti, Hans Klemm, se dovedeÈ™te orb È™i surd la toate abuzurile DNA constând în încălcarea grosolană a drepturilor omului (deci a unui principiu stindard al țării sale) È™i o susține frenetic, prin ingerințe inadmisibile în politica internă a României, pe Laura Kovesi, revocată într-un final pentru repetate încălcări ale Constituției.

2016 – prezent: noul preÈ™edinte al SUA, Donald Trump, anunță schimbarea ambasadorului țării sale in România. Din nou românii îÈ™i pun speranța în americani, în corectarea de către aceÈ™tia a greÈ™elilor È™i abuzurilor cu care administrația Obama i-a sfidat È™i le-a nesocotit voința în ultimii ani. Și din nou dezamăgire! După doi ani de la instalarea preÈ™edintelui Trump la Casa Albă È™i după 6 luni de la votarea in Congresul american  a unui nou ambasador al SUA la BucureÈ™ti, tot de Hans Klemm avem parte. Și de uriaÈ™a lui manipulare È™i lipsă de obiectivitate.

Dezamăgitoarea Americă îÈ™i vede de ale ei, iar ale ei nu se confundă, din păcate, cu ale noastre. Ale noastre, de pildă, ar fi să nu mai stăm încovoiați È™i fără glas la remorca Germaniei, care e gata în orice moment să ne folosească drept monedă de schimb în tranzacțiile ei geopolitice cu Rusia. Ale noastre, de pildă, ar fi să intrăm în Schengen, nu să fim È™antajați cu acestă miză de Olanda care vrea porturi româneÈ™ti sau de alte state cu interese oligarhice pe-aici. Ale noastre, de pildă, ar fi să beneficiem de o justiție cu adevărat liberă È™i de niÈ™te conducători cu adevărat independenți È™i patrioți.

Vise, frate, vise! Utopii, neică, utopii!

Nici Polonia, cât e ea de Polonia, nu are parte de asemenea privilegii. Nici Ugaria, cât e ea de arțăgoasă, nu e scutită de telecomandă. Doar că ele încearcă să facă ceva. Se agită se zbat, muÈ™că zăbala, dau din copite…

Noi ne certăm între noi È™i ne spălăm rufele murdare prin străini, pe unde apucăm.

Marea miză de acum a conducătorilor noÈ™tri externi È™i interni este să distrugă PSD. Ce să spun, grandios obiectiv de țară! Adică să distrugă exact partidul care seamănă cel mai bine cu acest popor, cu relele È™i bunele sale. Căci asta este. Unii se iluzionează că dacă va dispărea „žcoruptul PSD” se va termina brusc È™i cu hoția È™i cu prostia pe aceste meleaguri. Și vom deveni într-o clipă cinstiți, instruiți, civilizați, demni.

Dac-ar fi aÈ™a de simplu, cum s-ar armoniza toate la superlativ în lumea asta. Cum s-ar uni religiile, cum s-ar egaliza averile, cum s-ar contopi culorile raselor într-una singură, nediscriminată…

Dezamăgitoarea Americă!

În războiul actual al ei cu Germania noi contăm doar la nivel declarativ. Pentru ea suntem un element de inventar È™i atât. Mare prostie. Și pentru români, dar, de data asta, mai ales pentru americani. Aroganți È™i superficiali.

AÈ™a cum la altă cumpănă a istoriei ne-au lăsat pe mâna ruÈ™ilor, acum ne lasă pe mâna lui Iohannis care, de fapt, este prelungirea mâinii lui Merkel…

Mai devreme sau mai târziu, efectele acestei abandonări vor intra în istorie sub numele de  răzbunarea românilor pe americani.  Pentru cei 45 de ani de aÈ™teptare zadarnică, pentru alte, multe, dezamăgiri traumatizante.

Și atunci vor avea È™i românaÈ™ii noÈ™tri temei să se mândrească cu o revanÈ™ă:  iată că după un secol le-au dat È™i ei cu tifla americanilor!

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2019/06/Churchill.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2019/06/Churchill-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialedezamagitoarea America,Gordon Philip,intalnire Churchill-Stalin,noul ambasador SUA la Bucuresti,razboi America - Germania,razbunarea romanilor pe americaniHans Klemm,Romania in Schengen,suspendare Basescu,vin americanii  Era un banc care spunea 'žCare e cel mai bun vin?', 'žVin americanii', povesteÈ™te Dinu Zamfirescu, istoric.   Nu sunt atât de naiv încât să cred că vreo mare națiune aÈ™ează cu adevărat principiile ei călăuzitoare, oricât de nobile ar fi acestea, deasupra sacrosanctului interes național. Principiile sunt bune pentru a pune ordine...Blog politic si polemic