Povestitorii neamului: Ion Creangă, Amza Pellea, Dan Diaconescu
Nu ştiu alţii ce-au simţit, dar eu, când l-am văzut aseară pe Dan Diaconescu la Anca Alexandrescu, am căzut aşa, într-un soi de beatitudine bahică, într-o muţenie zglobie care m-a lipit de fotoliu şi de acel canal TV pe toată durata emisiunii.
S-ar putea să fie o deformare a mea (de fapt sigur este), de a exagera cu preţul pus pe stilurile de exprimare, dar am simţit, ascultându-l pe Dănuţ, că mă aflu în prezenţa unui orator de geniu.
Vor râde unii de afirmaţia asta dar, credeţi-mă, ştiu ce vorbesc! Iar dacă nu mă credeţi, priviţi înregistrarea emisiunii şi mai vorbim după aceea.
Cum? Aşa repezit şi bâlbâit şi cu fraze neterminate şi cu ţopăiri între vorbe fără niciun fel de semne de punctuaţie? Ai înnebunit, fratello?
Chiar aşa!
De cele mai multe ori fascinaţia nu e rezultatul unei sume de perfecţiuni ci, mai degrabă, stupoarea în faţa unor imperfecţiuni care ating corzi sensibile. Picasso, Dali… se grăbesc să-mi dea dreptate.
Am mai afirmat şi altă dată că Dan Diaconescu are geniu comunicaţional. De obicei mă feresc de vorbe mari, dar, uneori, ele trebuie rostite. Pentru că, la câtă spoială vedem în jur, la câtă lipsă de har şi mediocritate ne oferă persoanele scoase în faţă ca reprezentative pentru acest popor, parcă te apucă năduful şi-ţi vine să ridici statui harului epic românesc. Şi, prin ele, băscăliei practicate cu geniu la adresa imposturii generalizate.
Păcală şi Tândală, nea Mărin şi Sucă, Dandanache si Cetateanul Turmentat s-au născut din talentul unor povestitori desăvârşiţi, ca să ne reprezinte, peste timp, cu bunele şi relele noastre naţionale. Acum, prin reapariţia plină de talent şi de umor a lui Dan Diaconescu în spaţiul public, după ce a fost arestat şi interzis de la comunicare 11 ani (!!!), putem să ne bucurăm că aceşti originali ani ai noştri de istorie nu vor rămâne fără un cronicar pe măsură.
Să încercăm, pentru o clipă, să nu devenim gravi şi moralişti doar de dragul de a polemiza. Să nu ne năpustim cu critici (multe întemeiate, desigur) asupra celui lăudat în acest text.
Cred că merită şi merităm să ne mai lăsăm din când în când pradă pornirilor pozitive din noi.
Vedem foarte clar, în campania asta electorală, că nimeni nu e perfect (sau că oricui i se pot agăţa tinichele de coadă, meritat sau nu).
Nici Dan Diaconescu nu e perfect. Dar ce, Ion Creangă, Amza Pellea, I. L. Caragiale au fost? Cu toate acestea ne bucurăm de ce ne-au lăsat peste timp, iar bucuria asta ne face bine.
Aseară emisiunea cu Dan Diaconescu mie mi-a făcut bine. M-aş bucura să vi se întâmple şi vouă acelaşi lucru.
https://www.conteledesaintgermain.ro/povestitorii-neamului-ion-creanga-amza-pellea-dan-diaconescu/31-10-2024https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2024/10/Dan-Diaconescu.pnghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2024/10/Dan-Diaconescu-150x150.pngEditorialeAmza Pellea,Caragiale,Creanga,Dan Diaconescu,povestitori de geniu Nu ştiu alţii ce-au simţit, dar eu, când l-am văzut aseară pe Dan Diaconescu la Anca Alexandrescu, am căzut aşa, într-un soi de beatitudine bahică, într-o muţenie zglobie care m-a lipit de fotoliu şi de acel canal TV pe toată durata emisiunii. S-ar putea să fie o deformare a mea...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
In sfarsit un coment in care contele se bucură, se simte bine.Felicitari!
Mai bine sa te bucuri decat sa te încrunți , zice-o vorbă.
De fapt ce mi-e Diaconescu , ce mi-e Becali? Sunt Emanații lumii de azi adică ”Persoană care este un produs al unor evenimente politice la care nu a avut nici o contribuție, nici un merit, dar de care beneficiază” (DEX)
Nu am intenția să dau cu bâta-n baltă , doar intreb si io:
De ce, nimic din ceea ce a fost de succes în timpul regimului socialist de stat din România nu mai este recunoscut și rememorat?
Răspuns: când Oamenii adevărați părăsesc scena emanații (clovnii) le iau locul.
Ce-i mai trist e că multi dintre oamenii învățați de-atunci s-au ”adaptat” in mare viteză emanaților de-acum.
Îvățatul cu Înțeleptul nu-i totuna, n”est pas?
Mai incerc o data:
Tagetes – noiembrie 3.
Nu cred ca dai cu bata-n balta, ci pui o intrebare ce nu prea mai preocupa pe nimeni ( noi doi fiind exceptziile(?!) ce -mi confirma afirmatzia).M-ai provocat din nou , asa ca, pentru a-tzi tzine piept, am rasfoit o carte -pentru mine- lamuritoare: “Romania si Europa”, de Bogdan Murgescu- pr.dr. la Facultatea de Istorie a U.B., autor a mai multor lucrari de specialitate. De la inceput, este o lucrare de peste 500 pag., dezamagitoare pentru oricine doreste sa gaseasca un spirit polemic, incrancenat pe f’o baricada politico- ideologica, vanturand speculatii ieftine. E, in schimb, plina de date concrete, statistici, citate din istorici/ economisti cunoscuti romani si straini ( Intr-un cuvant, moartea pasiunii!). Urmareste evolutzia zonei numita azi Romania, comparativ cu a altor cateva tari europene intre anii 1.500 – 2.010.Ajungand la perioada la care se refera intrebarea ta retorica, are o diversitate de raspunsuri analizand, de la tendintele de exagerare a realizarilor epocii comuniste si pana la negarea lor integrala. Constata tendintza regimului comunist de reducere a inapoierii economico – sociale fatza de interbelic (cu succes) dar si fatza de celelalte tari europene( fara success- in 1989 Ro. fiind penultima din 25 de tari la PIB raportat la PPP). Evidentziaza progresele realizate in industrializarea tarii( dar puncteaza nivelul scazut al profitabilitatzii ei), in schimbarea structurii sociale ( urban vs rural), in cresterea populatiei educate, in cresterea varstei medii de viata. In acelasi timp, mentzioneaza, tot cu cifre seci, degradarea continua a nivelului de trai in ultima perioada a regimului Ceausescu, odata cu hotararea aberanta a acestuia de a achita integral datoria externa pe seama populatziei. Etc, etc.
Ce propui tu: o “rememorare cu recunoastere a ceeace a fost de succes in regimul socialist”
( de fapt comunist; socialisti, in perioada, au fost suedezii; pana au capotat si ei) din Romania ante ’89 nu cred ca se poate face decat obiectiv, la rece, nu lacrimand in coltzu’ ochilor dupa tineretzea noastra trecuta, constructoare ( chiar prin munca adevarata!) a idealurilor comuniste ce se tot indepartau de noi. Ca orice ideal.
Vorbim despre talentul lui de orator și trecem peste mizeria de proces de la Constanța, în care a fost târât Dan Diaconescu, pe baza unor declaratii false facute sub presiunea procurorilor?
„Amintim ca la 16 octombrie 2024, atat cele doua surori cu care PJ Constanta sustine ca Dan Diaconescu ar fi intretinut relatii sexuale pe vremea cand acestea erau minore, cat si fostul lor angajator, Teodor-Nicolae Manolescu, au declarat in fata judecatoarei Maria-Andreea Nita de la Judecatoria Constanta, in dosarul nr. 20152/212/2023, ca organele de cercetare penala ar fi facut presiuni asupra lor ca sa faca declaratii false contra omului de televiziune. Cu aceeasi ocazie, subliniam ca, spre deosebire de fete (care au dat declaratii de parti civile), Manolescu a fost audiat ca martor; asadar, sub juramant (click aici pentru a citi).”
https://www.luju.ro/dosarul-lui-dd-nu-poate-ramane-la-constanta-avocatul-alexandru-morarescu-cere-procurorului-general-sa-trimita-la-alt-parchet-dosarul-de-marturie-mincinoasa-si-favorizarea-faptuitorului-deschis-de-pj-constanta-impotriva-martorilor-si-a-partilor-civile-care?fbclid=IwY2xjawGQ1ItleHRuA2FlbQIxMQABHUeUm0_sUDIWTRNdVDiUzzNrn3Nm-OsE5gTepxuEkbLP1HCcxzcN4KYFzQ_aem_MmM1EjYSBL8cnOI8ncCX3g
Am adus o informație dovedită cu fapte şi s-au găsit unii să-şi pună degetul îndreptat în jos.
Stau şi mă întreb, dumnealor sunt de acord, de fapt, ca procurorii să oblige martorii să depună mărturii mincinoase?
Creangă din câte îmi amintesc (m-a lăsat memoria de acum o sută de ani)parcă a scris ceva și a și rămas în bostanele românilor.
Diaconescu a scris cu cretă P-LA pe garduri.
Apoi a povestit în miliarde de emisiuni isprava sa.
Amza ce dreaq a scris ?
Sau povestit?
Probabil testamentul către Oana care la rândul ei ne spune ce vastă cultură a moștenit de la tac-su.
Titlul articolului face referire la două chestii diferite.
Totul începe cu „a fost odată ca niciodată „.
Eu nu m-am referit la opera ci la harul de a povesti frumos…
De acord !
DD la capitolul retorică (și gândire)dă clasă.
Mulți ca el mai slab pregătiți au ajuns într-o situație foarte bună.
Dacă aș fi fost candidat( nu contează unde)aș fi apelat la ajutorul lui în materie de consiliere sau șef de campanie și aș fi avut foarte mari șanse de câștig.
A fost și el candidat cândva cu procente frumoase la final.
Un titlu frumos ar fi fost:”Arta oratoriei”.
Desigur,toți trei sunt de apreciat.
Nu am văzut emisiunea și nu știu despre ce canal(tv) e vorba pentru că tot traversez țări diferite și la fiecare operator nou întâlnit(se schimba IP-ul) mai bag un Degețel în jos.(se știe cine are vreo 30 minus).
Un help vă rog fără a căuta în ce ligă joacă A. Alexandrescu
La Realitatea TV
Am apreciat ca a spus un adevar pe care il simteam cu totii dar nu-l spunea nimeni.
Si anume ca statele toate lupta contra mafiei, in afara de statul roman care, el insusin este o organizatie mafiota, care nu poate lupta impotriva ei insasi.
Si, adaug eu, are dreptate 100 %!
Justitia este dovedita ca o institutie pe care justtiarii o folosesc pentru a se imbogati. Componenta care functioneaza a justitiei este cea care se ocupa de hotia minora: furtul unei gaini, furtul unei paini…
Urmareste hotii cei mari doar ca sa imparta prada cu ei. Si-au dat pensii speciale si prevederi legale prin care sa nu le poata lua nimeni.
Curtea constitutionala …la fel
Serviciile … Alde Coldea, Dumbrava, Traila „optimizeaza” deciziile justitiei contra cost (castiga si ei, castiga si justitiarii)
Spuneti-mi un politician inteligent si cinstit in afara lui Vristian Diaconescu!
Toti sunt o sleahta de pungasi, hoti si prosti, carora nu le-a placut sa invete o meserie reala din care sa traiasca
Florin – octombrie 31-„Spuneti-mi un politician inteligent si cinstit in afara lui Vristian Diaconescu!(?!- n.m.).Toti sunt o sleahta de pungasi, hoti si prosti, carora nu le-a placut sa invete o meserie reala din care sa traiasca”
Adevarat! E nedrept ca un popor- de 2050+ ani alesu’ Domnului pe pamant,(inca si traitor in „gradina Maicii Domnului”!), cinstit, demn, inteligent, cult… si etc.( adica V(C)ristian D. multiplicat la „meleoane”) sa aiba parte de asa politicieni! „Ghinion” ne urmareste!