Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Acest comentariu, intr-o forma redusa, a fost propus spre publicare pe forumul Dilemei Vechi, la editorialul lui Andrei Plesu intitulat „Intelectualii spun lucruri traznite”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/intelectualii-spun-lucruri-trasnite)

 

E straniu să citești un articol ca acesta, ticsit de adevăruri despre natura umană, și să ai, totuși, sentimentul că ești înșelat.

Să fie oare efectul paradoxului că prea multe adevăruri  spuse pe nerăsuflate reprezintă rețeta sigură de a stârni neîncrederea?   Să fie altceva?

Când vorbești reprobator despre ALÅ¢II, și EI odată intelectuali proeminenți  ai societății românești asemenea ție, astăzi,

când rostești cu mustrătoare „žperplexitate” judecăți peste timp despre ACEȘTIA, judecăți scutite de riscul replicii LOR directe și, pe deasupra, îndeajuns de acide ca să LE erodeze efigia,

este ca și cum ai fi declarat sub jurământ, înainte de a îmbrăca roba de judecător: se subânțelege că eu nu sunt ca EI, nu fac greșelile LOR. Altfel, desigur,  nu mi-aș fi permis…  Altfel, desigur, aș fi fost tocmai bun de recuzat.

M-au stârnit mai multe accente din aceste note de lectură ale domnului Andrei Pleșu dar mai ales mirările sale supradozate (după părerea mea)  la adresa  „žderapajelor voluntare” comise de Eugen Ionescu și George Enescu.

Cum să vorbești cu atâta rece detașare, de oncolog comentând semnificația culorilor la tumori, despre păcatele ACESTORA, atât de asemănătoare alor tale?

Cum să uiți așa, brusc și fără tastă de refresh, adevărul că tu însuți, într-o continuitate care exclude orice  frământare a contradicției, ai servit,cu șervețel alb când pe antebrațul stâng, când pe antebrațul  drept, tot ce-a guvernat România postrevoluționară până în prezent?

Să te amețească chiar atât de manifest balansările  stânga „“ dreapta ale excentricului Ionesco, în fond pure poziționări egocentrice?

Să ți se pară într`atât de incomprehensibilă această bâțâială de pe un picior pe altul, a acestui  neînzestrat cabotin al politicii (dar, vai,  atât de înzestrat politician al cabotinilor)?

Și toate astea într-o așa măsură  încât să te facă să uiți complet de tine (nu mă refer aici la sensul altruist al uitării de sine ci la cel propriu)?

Să te declari șocat de acordurile oportuniste ale lui Enescu, de faptul că a încercat și el un facil blat cu vremile, transpunând în do major recviemul  în si bemol minor pentru poporul său atât de letargic ?

Când tu însuți ilustrezi drama de azi a românilor în tonuri edulcorate, încurajând pasivitatea, încremenirea în neschimbare, ruinarea lentă?

Mă întreb:

-          Prin ce o fi mai puțin perplexant  „žentuziasmul abstract” al domnului Pleșu în a ne recomanda ca pe o întruchipare a nădejdii, pe cel mai mare ruinător al relațiilor externe ale României postcomuniste?

-          Prin ce o fi mai puțin generator de „žpanică” girul pe care domnul Pleșu se ambiționează să îl acorde unui defect numărător de voturi din parlament dar totodată și apropiat colaborator întru jurnalistică „žechidistantă”?

-          Prin ce, toate aceste „žderapaje voluntare” ale domnului Pleșu, vor fi mai puțin „žnăucitoare” pentru istoricii de mâine decât au fost pentru domnul Pleșu „žderapajele voluntare” ale lui Ionesco și Enescu?

Eu întreb. Dar cine credeți că o să răspundă unui blogger, pe deasupra și anonim? Domnul Pleșu, care mută cu fină ironie în derizoriu opiniile din off, mai ales când le găsește defavorabile? „žVade retro satana!” „“ va exclama dânsul mai degrabă.” Îl ignor, deci nu există”, se va amăgi.  Prestidigitație la indemână. Când nu ne convine întrebarea contestăm  vocea care o adresează.

Domnul Pleșu e un om liber să-și aleagă subiectele editorialelor după cum crede de cuviință. Uneori o face cu temeritate.  Cel mai adesea cu prudență. O fi considerat atacarea temei de azi, una sensibilă pentru sine, un bun prilej de a se explica fără a părea că dă explicații. Posibil. Ce mi se pare evident însă este că a comis o imprudență foarte asemănătoare celei făcute recent de domnul Adrian Severin care, în situația pe care toată lumea i-o cunoaște, nu a găsit altceva mai inteligent de întreprins în favoarea sa decât să organizeze o conferință despre corupție.  Prelegerea  spânzuratului  despre funie.

Poate aceasta să fie și explicația senzației mele de înșelare, mărturisită la inceput. Ostentativ de multă detașare, o inflație de impersonal , într-o temă aproape autobiografică.

Contele de Saint GermainEditorialePolemiceAdrian Severin,andrei plesu,coruptie,Dilema Veche,Eugen Ionescu,George Enescu,Intelectualii spun lucruri traznite,Vade retro satana(Acest comentariu, intr-o forma redusa, a fost propus spre publicare pe forumul Dilemei Vechi, la editorialul lui Andrei Plesu intitulat 'Intelectualii spun lucruri traznite', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/intelectualii-spun-lucruri-trasnite)   E straniu să citești un articol ca acesta, ticsit de adevăruri despre natura umană, și să ai, totuși,...Blog politic si polemic