Morsa cufurită sau Niște pamperși pentru Andrei Pleșu

De ce morsă? E gras, lucios, cu buze răsfrânte și pofticioase, ca ale hulpavului guzgan rozaliu. Cinetic vorbind este alunecos și lent, parcă veșnic refugiat în voluptatea siestei. Maestru al imprecației cu vorbă de plastilină jignește ca englezii, pe după perdea și otrăvit. Un birjar, în fondul jignirilor pe care le proferează, dar nu expus gloatei în livrea, pe capra năclăită a birjei, ci ghemuit la pândă în cupeul acesteia tapetat cu sudalme metaforizate pentru a sări la beregată ori de câte ori un bâzâit din altă gamă îi perturbă confortul și langoarea. Cufurit, pentru că are momente de tresărire din amorțeala digestiei pentru a se grăbi să spârcâie moale, galben-verzui și puturos (ah, fierea, fierea"¦) ofticile și umorile nedigerate pe care mahalaua ineptă i le îndească pe gât. Când amicul lui (de aceeași teapă) Gabriel Liiceanu se gudura coprofag pe lângă bucile lui Traian Băsescu limbuțind ode demne de…
continuare...

Suspendare, dublă comandă și alte trăznăi de campanie

Paradoxal, această campanie prezidențială, care se anunța tumultuoasă, trece printr-o fază de moțăială ca o prevestire. Nu am despre ce scrie. Apropierea mult doritei rocade din jilț mută orice alt subiect în derizoriu: Ukraina, summitul NATO, meciul cu Grecia - vax albina! (mai mult…)
continuare...

Efectele detașării asupra percepției

M-am extras pentru două săptămâni din tumultul luptelor politice de-acasă. Am vrut și am reușit să-mi ofer o debranșare de la tensiunea scenariilor, a dezvăluirilor, a loviturilor sub centură, a măcelului dintre instituții, tensiune care mă luase în primire printr-un fenomen de rezonanță de nestăvilit. (mai mult…)
continuare...