Lecturi de apocalipsă: Andrei Pleșu „“ Parabolele lui Iisus

Cine se așteaptă, deschizând această carte apărută recent la Humanitas, să regăsească un Andrei Pleșu îmbătător de la prima înghițitură, catifelat și ușor de asimilat ca un vin de împărtășanie sustras  prin favoruri ecleziastice direct  din pivnițe mânăstirești, se amăgește. Se va trezi în fața unui text baroc, arbustiv, în prezența unei adevărate exegeze, care îi solicită la intrare, pentru o bună acomodare, condiții minimale de acces: minte odihnită, imaginație, luxul continuității. (mai mult…)
continuare...

Crăciun Fericit

Îi rog pe toți oaspeții, în timp, ai acestui blog, să primească urările mele de Crăciun Fericit, dimpreună cu mulțumiri pentru onoarea pe care mi-au făcut-o sacrificând clipe importante citindu-mă. Un gând special de bine celui care se semnează @Emigrant, poate cel mai dur critic al comentariilor mele. Să ne revedem cu bine în 2013!
continuare...

Să nu ne jignim egalii de altă părere

Nu sunt triumfalist, nu m-am bucurat indecent, nici măcar nu am mustăcit ironic spre a face în ciudă unora cu care m-am duelat, ca Don Quijote, într-o luptă inegală. Deși, în sinea mea, mi-am dorit foarte mult ca ticăloșii încolonați în spatele lui Traian Băsescu să-și primească dimpreună cu tartorul lor binemeritata baie de zmoală. (mai mult…)
continuare...

Andrei Pleșu și hemoroizii lui Belzebut

Domnul Pleșu, în ciuda taliei mari a sacoului, este un maestru al fofilării. Face ce face și alunecă dibaci din clinciuri, strecurându-se neabraziv printre mâini, printre picioare, printre contradicții. Chiar și când mușcă, mușcă cu gingiile, lăsându-și loc de interpretări favorabile la concluzii; cum că, adică, ar fi fost vorba de un sărut mai pătimaș și nicidecum de colți walpurgici. (mai mult…)
continuare...

Convalescența domnului Cărtărescu

Chiar eram curios să văd în ce fel au influențat rezultatele alegerilor din 9 decembrie depresia domnului Cărtărescu.  După ultimele editoriale din EVZ, în care vorbea cu exclamații gâtuite de spaimă despre perspectiva apocalipsei naționale, despre România sub   Antonescu și Ponta ca despre o viitoare gubernie rusă, am fost îngrijorat să nu-și fi scăpat iremediabil de sub control, să nu facă vreun gest necugetat. (mai mult…)
continuare...

Despre mișcarea lui Ponta cu UDMR-ul

Stiți cât de mult iubesc UDMR-ul și cât de favorabil am scris despre acest partid - cocotă pe toată perioada suferințelor politice din ultimul an. Aceasta nu mă va împiedica însă să spun ce cred despre mișcarea lui Victor Ponta  de a anunța, chiar în noaptea triumfului electoral, deschiderea negocierilor cu "balamaua". (mai mult…)
continuare...

Președintele gaz pe foc

A fost odată un președinte de CAP care răspundea de mai multe ferme de animale. Declara sus și tare că îi urăște pe lupi și, ca să-și ferească animalele de aceștia, obișnuia ca mai în fiece seară să aprindă focuri sperietoare pe latura de est, dinspre pădure. Când flăcările se domoleau, turna gaz peste ele ca să le ațâțe. (mai mult…)
continuare...
12