De la demnitate la capitulare

Probabil că fac eu prea mult caz de aberația botezată pompos  și scrisă cu gotice: "demnitate". O văd, în orbirea mea, ca pe o prețioasă, rară, nobilă însușire individuală care, prin acumulare socială peste un anumit prag critic, poate deveni bun și marcă naționale. Noi romanii suntem insa, se pare, departe de acest prag critic. (mai mult…)
continuare...

Mărirea și decăderea UDMR

Niciodată de la constituirea sa UDMR nu a avut o forță politică mai mare decât acum. Să deții un procent electoral de doar  6% și toate marile decizii ale țării să depindă de bunul tău plac, asta da blagoslovenie. Să fii balamaua capabilă a deschide ori a trânti ușa in nas oricăruia dintre granzii scenei politice românești, poate să-ți hipertrofieze eul până la pierderea lucidității și a sănătoasei măsuri. (mai mult…)
continuare...

Andrei Pleșu și forumiștii

Așa cum am promis, un prim plan pentru inspiratele cugetări de vineri ale unui oaspete inteligent și măsurat al acestui blog, @piticul Prono.   Sunt surprins sa aflu cat de putin au contat forumistii educati si politicosi. Cei articulati. Cei care, chiar mustrator, se uitau in sus la Andrei Plesu. Sunt sacrificati in numele celorlalti? Care ceilalti forumisti ce sunt ei ? SUNT DEMONI. Sunt toate fricile si neajunsurile noastre. Sunt fobiile pe care le-am supt cu laptele mamei. Snt cosmarurile gospodinei care  a gazduit armata rosie prin "˜50. Nu sunt oameni, chiar daca au fost oameni cei care au batut in tastatura. Este disperarea mamei care nu avea cu ce-si hrani copilul. Striviti de americani. O intreaga oroare colectiva se revarsa. Intregul bestiariu isi deschide portile: strigoi, stime, priculici, moroi . Oameni pe care ii stiai si care s-au intors sau nu din lagar ... zombie "¦ Jidanul ucide…
continuare...

Dialog generat de „žEfecte colaterale”.

La postarea mea de azi, intitulată "žEfecte colaterale", am primit un comentariu care mi-a atras atenția prin talentul aparte cu care a fost scris și prin câteva idei ce merită dezvoltate. Așa cum am mai procedat și cu alte texte bune primite de la musafirii mei de pe acest blog, vă ofer, sub formă de editorial, acest  comentariul semnat @ Duke of Cockaigne însoțit de răspunsul meu. (mai mult…)
continuare...

Efecte colaterale

(Acest comentariu a fost postat la editorialul lui Andrei Plesu din Adevarul, intitulat "Pe alta data", editorial ce poate fi citit accesand linkul )   Hotărârea lui Andrei Pleșu mă întristează. Sigur, nu are rost să elegiez ca la Marea Despărțire. Domnia sa va continua, slavă Domnului, să scrie și să ne marcheze din postura de viu. (mai mult…)
continuare...

Despre sinceritate

Viața noastră este permanent supusă unei duble judecăți: a societății și a propriei conștiinț se întâmplă prea des să pledăm la fel în fața celor două instanțe. Sinceritatea maximă o atingem la interogatoriile eului. Și asta pentru că ne este mult mai greu să ne mințim convingător pe noi înșine decât pe alții. (mai mult…)
continuare...

Mircea Cărtărescu la trântă cu evidențele!

(Comentariu postat la editorialul lui Mircea Cartarescu din EVZ intitulat "Noul Vadim si PSD-ul Mare", editorial ce poate fi citit accesand linkul ) Mircea Cărtărescu este astăzi nervos și își ridică fustele în cap. Ne demonstrează că, în majoritatea timpului și circumstanțelor, doar pozează în băiat subțire, în persoană  echilibrată, sensibilă la adevăr și precepte umaniste, el fiind în realitate subiectiv,  intolerant, dogmatic și cu țâfnă de bodegă când îi intră un fir de nisip la vreo bătătură. (mai mult…)
continuare...
12