Apologeții resemnării

  Cînd mantaua domnească este de piei de oaie, Atunci judecătorii fiți siguri că despoaie. (Grigore Alexandrescu "“ Lupul moralist)   Eu nu cred în obiectivitatea și bunăcredința celor care azi critică puterea, mâine critică opoziția, având mare grijă să-și distribuie criticile în cantități egale și să inducă la final concluzii de genul: toți sunt o apă și-un pământ, schimbarea ar fi necesară dar nu avem înlocuitori la înălțime. (mai mult…)
continuare...

Când aparențele înșală

Unul dintre vizitatorii blogului meu, care se semnează @InimaRea, s-a identificat singur, crezând că ne strivește, ca fiind scriitorul G. T. Cum, în ignoranța mea, nu auzisem de domnia sa până atunci și cum, în lipsa unor maniere corespunzătoare, am făcut imprudența să recunosc într-un comentariu că acest nume imi este necunoscut, mi-am atras grabnica și eterna sa maledicțiune. A început să-mi vâneze fiecare opinie pentru a-și exersa în subsolul ei, cu orice preț, spiritul de contradicție; uneori mai presus de logică ori de amenințarea ridicolului. (mai mult…)
continuare...

Et pourtant…

(Acest comentariu a fost propus spre publicare la articolul lui Andrei Plesu din Dilema Veche intitulat "Indicatii pretioase", articol ce poate fi citit accesand linkul )     J'arracherai, sans une larme, sans un cri Les liens secrets qui  dechirent ma peau Me liberant de toi pour trouver le repos Et Et n'aime que (Charles Aznavour "“ Et )   Citesc și eu forumurile articolelor domnului Pleșu. Uneori mai și scriu pe ele. Mi se par interesante, crude, colorate, vii, și peluză grobiană de stadion dar și tribună promițătoare de cenaclu, pe scurt, mi se par adevărate.  Adevărate nu în sensul absolut ci pentru lumea pe care o reprezintă, lumea cititorilor lui Andrei Pleșu. De aceea sunt surprins să constat că pentru analiza acestei  lumi, totuși complexă și care, în plus, mai este și pleșucentrică,  autorul a optat pentru mijloace reducționiste: scara binară și tonul persiflant. (mai mult…)
continuare...

Adevărurile lui Cărtărescu

(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat "Turbulente si derapaje", editorial ce poate fi citit accesand linkul )   Calitățile de scriitor și slăbiciunile de om fac din Mircea Cărtărescu o persoană care poate fi citită mai corect după metafore decât după declarații. Editorialul de azi e un bun exemplu în acest sens. Ne prezintă niște adevăruri din subconștientul autorului care demonstrează că nu avem de-a face cu un naiv amăgit ci cu un amăgitor de naivi. (mai mult…)
continuare...

De la fețele derutei la fețele fățărniciei

Motto Regele este capul intors spre cer al unui popor intreg, fiinta noastra adunata laolalta intr-un punct inalt. Cand unui popor i se ia suveranul, lui i se ia capul intors catre cer. El este decapitat. Poporul roman a fost decapitat astfel la 30 decembrie 1947. Gabriel Liiceanu   După atacul irațional de ieri al lui Traian Băsescu asupra Regelui Mihai, sincronizat perfect (credeți în coincidențe?) cu atacul hiperrațional, de o răceală reptiliană, al lui Andrei Pleșu asupra Doinei Cornea, un fapt devine tot mai clar: suntem în plin atac concertat al anticomuniștilor impostori asupra anticomuniștilor autentici, adevărate simboluri, încă în viață, ale românilor. (mai mult…)
continuare...

Pledoaria unui rinocer

(Comentariu postat partial la articolul lui Andrei Plesu din Adevarul intitulat " O nedumerire", articol ce poate fi citit accesand linkul )   Nu știu când o fi simțit domnul Pleșu pentru prima oară că-l doare capul, in centrul frunții, ca apoi să descopere, pipăindu-se timid, micul cucui, rădăcina uriașului corn de azi. (mai mult…)
continuare...