Disperare egoistă „“ disperare altruistă

(Acest comentariu a fost postat la articolul lui Andre Plesu din Dilema Veche, intitulat "Despre disperare") Aș ieși din generalizarea conceptului de disperare care, sub constrângerea prea multor ipoteze inductive, riscă să conducă la o bandă descurajant de îngustă a soluțiilor acceptabile pentru dezdisperare. Să încercăm două particularizări  ale disperării, aplicabile nouă, ca români, acum. (mai mult…)
continuare...

Mircea Mihăieș „“ o fantomă începută și neterminată

(Acest comentariu a fost postat la articolul din EVZ al lui Mircea Mihaies, intitulat " Iarna piromanilor ", articol ce poate fi citit accesand linkul ) În materie de estetic, tările sunt ca oamenii: primesc o frumusețe de subzistență, natura lor,  și-și construiesc o frumusețe de transcendență, cultura lor. Ambele frumuseți au nevoie de ajutor calificat pentru întreținere și punere în valoare, altfel se ruinează sub invazia barbară a urâtului. (mai mult…)
continuare...

Moment onirico „“ zgubilitic cu Mircea Marian

(Comentariu postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Marian intitulat "Transformarea lui Ponta in "micul Ceausescu"") Interesant ce copite-și iau unii in cap de la propria neghiobie atunci când, neglijent, slăbesc căpăstrul și-și scapă zăbala. Devin brusc zglobii și necenzurați, izvor de panseuri deconcertant de stupide. (mai mult…)
continuare...

Panteonul fariseilor

(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat " Mizerie in paradis ", editorial ce poate fi citit accesand linkul ) De câte ori nu ne-a fost dat să vedem oameni care, trecând pe lângă o faptă reprobabilă, întorceau capul în altă parte, scărpinându-se la ceafă și fluierând a detașare. (mai mult…)
continuare...